Διεθνή

Γερμανία: Εκλογές στην Σαξονία – Άνχαλτ – Κρίσιμη αναμέτρηση για CDU και AfD

Γερμανία: Εκλογές στην Σαξονία – Άνχαλτ – Κρίσιμη αναμέτρηση για  CDU και AfD

Το τελευταίο εκλογικό τεστ πριν από το τέλος της Merkel

Σχετικά Άρθρα

Οι συντηρητικοί στη Γερμανία αντιμετωπίζουν σήμερα, Κυριακή 6/6, την άκρα δεξιά στις εκλογές στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ.
Στις κάλπες προσέρχονται περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Σαξονίας-Άνχαλτ, πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο και ένα από τα πιο φτωχά της Γερμανίας, από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος), ενώ οι σημερινές εκλογές στο κρατίδιο αυτό προαναγγέλλονται ως μια μονομαχία ανάμεσα στα CDU και AfD.
Μάλιστα, η εκλογική αυτή αναμέτρηση θεωρείται ως το τελευταίο εκλογικό τεστ πριν από τις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου που θα σηματοδοτήσουν το τέλος της 16ετούς διακυβέρνησης της χώρας από την Angela Merkel,
Η εκλογική αναμέτρηση σε αυτό το μικρό κρατίδιο, στο οποίο κυριαρχεί σχεδόν αδιάκοπα από την επανένωση της Γερμανίας η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) , έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, αφού αν και η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δίνει το προβάδισμα στο CDU με περίπου 27-29% των ψήφων, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το αντιμεταναστευτικό κόμμα που έγινε η δεύτερη περιφερειακή πολιτική δύναμη από το 2016, καταλαμβάνει ένα ποσοστό από 24 ως 28% των ψήφων.
Όπως φαίνεται, πολλά θα εξαρτηθούν από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος του κρατιδίου, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο της δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Εκλογική νίκη AfD;

Πάντως, μια εκλογική νίκη του AfD, που θα συνιστούσε την πρώτη στη χώρα, θα ήταν καταστροφική για τον Armin Laschet, τον αρχηγό του CDU που διεκδικεί να είναι ο διάδοχος της Merkel στην καγκελαρία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους παρατηρητές.
Κάτι τέτοιο θα αναζωπύρωνε τις συζητήσεις σχετικά με την νομιμότητά του ως υποψηφίου της δεξιάς και «θα αποδυνάμωνε την κατάσταση για το σύνολο του CDU», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του ανοιχτού πανεπιστημίου του Βερολίνου, Hajo Funke.
Στην περίπτωση που η AfD κερδίσει τις εκλογές στην Σαξονία-Άνχαλτ, το κόμμα αυτό δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει έναν συνασπισμό, καθώς τα άλλα κόμματα αρνούνται οποιαδήποτε συμμαχία μαζί του.
Ο αρχηγό του CDU, Armin Laschet, έχει προειδοποιήσει κατά «μιας δυσάρεστης έκπληξης», καθώς υπάρχει ο πειρασμός μιας συνεργασίας με την AfD σε ορισμένους συντηρητικούς.
«Καμία προσέγγιση με το AfD δεν μπορεί να εμπλέκει το CDU. Όποιος το κάνει μπορεί να φύγει από το CDU», προειδοποίησε πρόσφατα ο Armin Laschet.

Κρίση στο CDU

Εδώ και μήνες το μεγαλύτερο γερμανικό κόμμα αντιμετωπίζει μια κρίση εμπιστοσύνης που συσχετίζεται με αποτυχίες στην κυβερνητική διαχείριση κατά το τρίτο κύμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά και σκάνδαλα διαφθοράς βουλευτών του όσον αφορά συμβόλαια αγοράς προστατευτικών μασκών.
Το CDU, που ήδη έχει υποστεί δύο σημαντικά πλήγματα τον Μάρτιο σε δύο περιφερειακές εκλογές, υποφέρει και από μια σκληρή εσωτερική μάχη, καθώς η υποψηφιότητα του Armin Laschet είχε αμφισβητηθεί από τον αρχηγό του βαυαρικού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) Markus Zender , τον οποίο πολλοί θεωρούν πιο κατάλληλο να φέρει σε πέρας την προεκλογική εκστρατεία.
Ο αρχηγός του CDU μπορεί να επιβλήθηκε, όμως εξακολουθεί να μην είναι τόσο δημοφιλής στη χώρα και χρειάζεται μια επιτυχία ώστε να συσπειρώσει τις τάξεις του και να παγιώσει τη θέση του στους κόλπους των συντηρητικών, οι οποίοι, μετά την πτώση τους έναντι των Πρασίνων στην πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο, ξανανέβηκαν πρόσφατα στην πρώτη θέση.

Οι προσδοκίες για τους Πράσινους

Παρόλο που οι σημερινές εκλογές στο κρατίδιο προαναγγέλλονται ως μια μονομαχία ανάμεσα στα CDU και AfD, οι Πράσινοι, που είναι παραδοσιακά αδύναμοι στην πρώην ανατολική Γερμανία, ελπίζουν να επωφεληθούν από τις καλές επιδόσεις τους στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο και να διπλασιάσουν το αποτέλεσμά τους από αυτό που είχαν πριν από 5 χρόνια, φτάνοντας στο 10%.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Reiner Haseloff, θα μπορεί να ηγηθεί εκ νέου του συνασπισμού του μαζί τους και με το SPD, αλλά και να εξετάσει επίσης έναν άλλο συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους του FDP, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στο περιφερειακό κοινοβούλιο.
Ο αρχηγός των συντηρητικών στην Σαξονία-Άνχαλτ, Reiner Haseloff, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε το 30% των ψήφων στις προηγούμενες εκλογές, ηγείται από το 2016 ενός άνευ προηγουμένου συνασπισμού στη χώρα μαζί με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.
Η AfD είχε εξασφαλίσει λίγο περισσότερο από 24%.
Σημειώνεται ότι η Σαξονία-Άνχαλτ είναι ένα από τα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας που επλήγησαν περισσότερο από την έξοδο των κατοίκων του από την επανένωση το 1990 και συνιστά γόνιμο έδαφος για την AfD, η οποία έχτισε την επιτυχία της τροφοδοτώντας τους φόβους απέναντι στη συρροή μεταναστών στην χώρα το 2015, κατηγορώντας τακτικά το Βερολίνο πως εγκατέλειψε τις περιοχές της πρώην ανατολικής Γερμανίας.
Μάλιστα, από την αρχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το κόμμα αυτό υιοθέτησε τις θεωρίες συνωμοσίας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα περιοριστικά μέτρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης