Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department (ΗΠΑ): Ετοιμότητα για νέα εμπλοκή στο Κυπριακό με την επανέναρξη των συνομιλιών

State Department (ΗΠΑ): Ετοιμότητα για νέα εμπλοκή στο Κυπριακό με την επανέναρξη των συνομιλιών

Σύμφωνα με την εφημερίδα  «Φιλελεύθερος», η συνομιλία μεταξύ του Κύπριου ΥΠΕΞ και της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland , πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα

Σχετικά Άρθρα
Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να εμπλακούν ενεργά στο Κυπριακό, ήταν το μήνυμα της Victoria Nuland κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά επαφή ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Λευκωσία, γεγονός που σημειώνει με ικανοποίηση η κυπριακή κυβέρνηση.
Είχαν προηγηθεί το τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στον Νίκο Χριστοδουλίδη και η επιστολή Biden προς Αναστασιάδη.

Εποικοδομητικό κλίμα

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η συνομιλία μεταξύ του Κύπριου ΥΠΕΞ και της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα.
Οι δύο γνωρίζονται από το παρελθόν κατά την περίοδο που η Victoria Nuland ήταν στην κυβέρνηση Obama και είχε και τότε εμπλακεί στο Κυπρακό.

Ετοιμότητα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» η επικοινωνία Nuland - Χριστοδουλίδη μετά την επικοινωνία Blinken και την επιστολή Biden «επιβεβαιώνει την άνευ προηγουμένου θετική δυναμική στις σχέσεις Λευκωσίας – Ουάσιγκτον».
Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό και κατά τη συζήτηση αντάλλαξαν απόψεις για την εν εξελίξει προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.
Όπως αναφέρουν στην κυπριακή εφημερίδα οι ίδιες πηγές, η ΥΦΥΠΕΞ Nuland εξέφρασε την επιθυμία και ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη προόδου, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εγείρουν το θέμα προς την τουρκική πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο.

Βαρώσια

Παράλληλα οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν την ανάγκη αποφυγής παράνομων ενεργειών είτε στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων, είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Nuland αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος Biden είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και είναι δεσμευμένος προς την επίτευξη προόδου εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της ΔΔΟ.
Σημείωσε πως η επίσκεψη Biden το 2014 άνοιξε το δρόμο για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών.
Και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε μια πλειάδα θεμάτων.

Ανατολική Μεσόγειος

Τέλος, επανέλαβε την σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας επιθυμία για συνεργασία με στόχο την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης