Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mester (Fed Cleveland): Ανεπαρκής ακόμη η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής

Mester (Fed Cleveland): Ανεπαρκής ακόμη η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής
Καταγράφεται πρόοδος στο μέτωπο της απασχόλησης, αλλά δεν είναι ικανή να αλλάξει η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής επισημαίνει η επικεφαλής της Fed του Cleveland Loretta Mester
Σχετικά Άρθρα
Καταγράφεται πρόοδος στο μέτωπο της απασχόλησης, αλλά αυτή δεν είναι ικανή να αλλάξει η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνει η επικεφαλής της Fed του Cleveland Loretta Mester, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Τα κέρδη του Μαΐου (όσον αφορά τις νέες θέσεις εργασίας) είναι «σταθερά», αλλά δεν αρκούν για να αλλάξουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε η Mester.
«Συμπερασματικά, θα επιθυμούσα να δω περαιτέρω πρόοδο από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα», σημείωσε.

Οι προϋποθέσεις

Επισήμανε ότι «η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα δεν πληροί το κριτήριο «ουσιαστικής περαιτέρω προόδου» που έχει θέσει η Fed προτού αρχίσει να αίρει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της.

Αγορές ομολόγων - Επιτόκια

Στην προσπάθειά της να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη, η Fed διατηρεί τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού κοντά στο μηδέν και αγοράζει τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων κάθε μήνα.
Επίσης στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η επιστροφή των σχεδόν 15 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η πτώση του ποσοστού εργασίας το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,8% το Μάιο.

Υπομονετικοί

«Επιθυμούμε να είμαστε ιδιαιτέρως υπομονετικοί στο σημείο αυτό που βρισκόιμαστε, γιατί η οικονομία προέρχεται από ένα τεράστιο σοκ», δήλωσε ο Μέστερ.
«Βλέπουμε τώρα να επιστρέφουμε στα επίπεδα προ της πανδημίας, αλλά και πάλι ενώ είναι εύκολο να κλείσουμε μια οικονομία, είναι πολύ πιο δύσκολο να αυτή α επιστρέψει στη κανονικότητα».

Αποτελέσματα

«Αναζητούμε και βασίζουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις στα συγκεκριμένα αποτελέσματα, πόσο κοντά βρισκόμαστε ώστε να επιτύχουμε τους στόχους διπλής εντολής μας (όσον αφορά την απασχόληση και το πληθωρισμό), τι μας λένε τα οικονομικά δεδομένα.
Αντί να κάνουμε μια πρόβλεψη, θέλουμε να δούμε τα δεδομένα », πρόσθεσε.

Πληθωρισμός

Ο Mester πρόσθεσε ότι παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη για τις πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν ωθήσει το εύρος των προσδοκιών της Fed για τον πληθωρισμό στο 3,1% σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης