Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στον τουρισμό - Βρετανοί τουρίστες εγκαταλείπουν την Πορτογαλία, έως 1.000 δολ. τα εισιτήρια - Ανησυχία στην Ελλάδα

Χάος στον τουρισμό - Βρετανοί τουρίστες εγκαταλείπουν την Πορτογαλία, έως 1.000 δολ. τα εισιτήρια - Ανησυχία στην Ελλάδα
Βρετανοί τουρίστες εγκαταλείπουν άρον άρον την Πορτογαλία, πριν τεθούν σε εφαρμογή οι κανόνες για την υποχρεωτικά δεκαήμερη καραντίνα
Σχετικά Άρθρα

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αφαιρέσει την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα και να μην προσθέσει νέες χώρες ή περιοχές, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα, προκαλεί χάος στον ευρωπαϊκό τουρισμό.
Ενδεικτική της αναστάτωσης είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα αεροδρόμια της Πορτογαλίας, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες εγκαταλείπουν άρον άρον τη χώρα, πριν τεθούν σε εφαρμογή οι κανόνες για την υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα.
Η απόφαση της Βρετανίας προκάλεσε την οργή της πορτογαλικής κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ακατανόητη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας αμφισβήτησε το σκεπτικό της απόφασης και τόνισε ότι η χώρα έκανε ότι είναι δυνατό για την προστασία των πολιτών και των επισκεπτών, σύμφωνα με τον Guardian.

Έως και 1.000 δολ. το κόστος των πτήσεων

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μία πτήση διάρκειας τριών ωρών από την πόλη Φάρο της περιοχής Αλκάρβε στη νότια Πορτογαλία με προορισμό το Λονδίνο για το βράδυ της Δευτέρας, κοστίζει 711 στερλίνες (1.000 δολ), σύμφωνα με το Skyscanner.
Την επόμενη ημέρα, όταν θα έχει τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός για την καραντίνα, το κόστος των πτήσεων είναι 80% χαμηλότερο.
Οι βρετανικές αρχές αιφνιδίασαν τις αεροπορικές εταιρίες και τα ταξιδιωτικά γραφεία την Πέμπτη, με την απόφασή τους να αφαιρέσουν την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα.
Η εν λόγω κίνηση αποτυπώνει τα εμπόδια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο τουρισμός, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς η αβεβαιότητα βρίσκεται στα ύψη.
«Η βρετανική κυβέρνηση έφτιαξε τους δικούς της κανόνες και αγνόησε την επιστήμη, βυθίζοντας τα σχέδια των διακοπών στο χάος», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, Johan Lundgren.
Όπως σημείωσε, πρόκειται για μία απόφαση που απομονώνει τη Βρετανία από τον υπόλοιπο κόσμο.
Με τις τιμές των μετοχών τους να υποχωρούν για δεύτερη μέρα και τις προοπτικές για τη φετινή τουρισική σεζόν να επιδεινώνονται, οι αεροπορικές εταιρείες αναθεωρούν τα σχέδιά τους.
Η EasyJet επικεντρώνεται στην προετοιμασία του στόλου της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε, καθώς το άνοιγμα προχωρά με ταχύτερο ρυθμό.
Η Jet2 Plc, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα καθυστερήσει την επανεκκίνηση των ταξιδιωτικών πακέτων κατά μία εβδομάδα έως την 1η Ιουλίου, ενώ η British Airways, που ανήκει στην IAG SA, αυξάνει τον αριθμό των πτήσεων από την Πορτογαλία για να βοηθήσει τους πελάτες να επιστρέψουν πριν ξεκινήσουν οι περιορισμοί.

Ανησυχία στην Ελλάδα

Παρά τις προσδοκίες έστω και για ορισμένα νησιά, η Ελλάδα έμεινε για έναν ακόμη μήνα εκτός της βρετανικής λίστας με τις χώρες όπου μπορούν να επισκεφτούν οι τουρίστες από το «νησί».
Η ανησυχία στους παράγοντες του τουρισμού είναι μεγάλη, με τις εξελίξεις να είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και τις ακυρώσεις από τους μεγάλους tour operators όπως η TUI να πέφτουν βροχή.
Οι παράγοντες του τουρισμού βλέπουν μία επανάληψη της περυσινής σεζόν, η οποία άνοιξε στα τέλη Ιουλίου, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ανοίξει η βρετανική αγορά, η οποία είναι η δεύτερη σημαντικότερη πηγή τουριστικών εσόδων μετά τη γερμανική.
Η TUI Αγγλίας ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων για την Κρήτη έως τις 26 Ιουνίου.
Την είδηση αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου «Φιλοξένια» Γιώργος Χριστοδουλάκης.
Ο κ. Χριστοδουλάκης με δηλώσεις του στην κάμερα του Cretalive, σημείωσε ότι ο Ιούνιος κινείται με πτώση 70-80% σε σχέση με πέρυσι, κάνοντας λόγο για ένα «κακό Μάιο» και «στάσιμες κρατήσεις».
Η Ελλάδα είναι στην «πορτοκαλί» κατηγορία, κάτι που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Ηνωμένο βασίλειο από εδώ θα πρέπει να υποβάλλονται σε καραντίνα.
Προορισμοί όπως η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, η Κως και η Ρόδος στηρίζονται πολύ στη βρετανική αγορά και κάθε εβδομάδα που χάνεται στοιχίζει πολύ στις τοπικές οικονομίες.
Επί του παρόντος και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υποχρεωτική καραντίνα, υπάρχουν συνεχείς ακυρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2019, όταν σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.
Μάλιστα το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης