Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fauci: Η Covid μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο, 80 εκατ. εμβόλια δίνουν οι ΗΠΑ - Κανονικά στις 23/7 οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Fauci: Η Covid μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο, 80 εκατ. εμβόλια δίνουν οι ΗΠΑ - Κανονικά στις 23/7 οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Στον εμβολιασμό των 12 – 18 ετών προχωρά από τις 15/6 και η Γαλλία
Σχετικά Άρθρα

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πανδημική κρίση, που κόστισε εκατομμύρια ζωές, να οφείλεται σε ιό που διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο στη κινεζική Wuhan ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci.
Παράλληλα, το σχέδιο για τη διανομή 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid αναμένεται να παρουσιάσει ενδεχομένως και εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden τη στιγμή που πυκνώνουν παγκοσμίως οι φωνές που ζητούν μια δικαιότερη πρόσβαση στα εμβόλια.
Άλλωστε το επιχείρημα ότι αν δεν ενωθούν δυνάμεις και δεν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, η πανδημία όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει αλλά το πιθανότερο είναι να επιστρέψει δριμύτερη με παραλλάξεις που ενδεχομένως δεν θα καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια, αρχίζει και κερδίζει έδαφος, καθώς η περίπτωση της Ινδίας σήμανε ένα πρώτο καμπανάκι.
Πάντως, οι ΗΠΑ βαδίζουν σταθερά σε μια καθημερινότητα που θυμίζει την προ κορωνοϊού εποχή καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικάνοι εμβολιάζονται με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά τα κρούσματα και οι θάνατοι λόγω της επιδημίας, η Ιαπωνία διαμηνύει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα γίνουν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί τη στιγμή που Γερμανία, Γαλλία και Ισραήλ ετοιμάζονται να αρχίσουν τους εμβολιασμούς στα παιδιά άνω των 12 ετών.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 171.832.061 και οι νεκροί 3.694.668
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.320.062 κρούσματα και 596.312 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 28.441.986 και τρίτη σε νεκρούς με 337.989
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 467.706 και τρίτη σε κρούσματα με 16.720.081
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.755.549
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.270.299 και έκτη η Ρωσία με 5.040.390
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.515.777 και όγδοη η Ιταλία με 4.225.163
Καταγραφή_70.JPG
ΗΠΑ: Τη διανομή 80 εκατ. εμβολίων ανακοινώνει ο Biden

Το σχέδιο διανομής των 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid αναμένεται να ανακοινώσει ενδεχομένως και σήμερα Πέμπτη 3/6 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Την αναγγελία έκανε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken από την Κόστα Ρίκα.
Όπως είπε ο Blinken η διανομή των εμβολίων αυτών θα γίνει μέσω του συστήματος COVAX που έχει δημιουργήσει ο ΟΗΕ για τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.
Μάλιστα ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ έσπευσε να σημειώσει πως τα εμβόλια αυτά θα διανεμηθούν βάσει των αναγκών και των επιστημονικών εισηγήσεων και όχι με πολιτικά κριτήρια.
Σημειώνεται πως πρόσφατα ο Biden είχε ανακοινώσει πως μέσα σε ένα διάστημα 6 εβδομάδων θα διανείμει 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με το σύνολο των εμβολίων που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ να υπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου.

Fauci: Ο κορωνοϊός μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο στη Wuhan

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πανδημική κρίση, που κόστισε εκατομμύρια ζωές, να οφείλεται σε ιό που διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο στη κινεζική Wuhan ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci.
Φυσικά, οι νέες δηλώσεις Fauci δεν άργησαν να πυροδοτήσουν νέα αντίδραση από τον τέως Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Όπως είπε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο MSNBC το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουνίου ο Anthony Fauci, «δεν μπορώ να εγγυηθώ για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Wuhan».
Πρόσθεσε, μάλιστα:
«Προσπαθούσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες, δεν γνωρίζαμε τι συνέβαινε.
Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό είναι πως η επιστήμη αποτελεί μια δυναμική διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά την κόντρα του με τον Trump, σχολίασε:
«Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που με μισούν για αυτό που έκανα στην περίοδο της διακυβέρνησης Trump…
Δεν στρεφόμουν, όμως, με κανέναν τρόπο κατά του Προέδρου. 

Σε κανονικούς ρυθμούς

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφουν σταδιακά οι ΗΠΑ καθώς προχωρούν – έστω και μειωμένοι – οι εμβολιασμοί.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από τους μισούς Αμερικάνους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μια δόση ενώ 12 Πολιτείες έχουν ήδη επιτύχει το στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος Biden για τον εμβολιασμό με τουλάχιστον μια δόση του 70% του πληθυσμού έως τις 4 Ιουλίου.
Αν και ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί από τις 3,3 εκατομμύρια δόσεις ημερησίως σε 1,1 εκατομμύρια δόσεις, εκτιμάται ότι καθημερινά περίπου 615.000 πολίτες ανοσοποιούνται ενώ άλλοι 523.000 λαμβάνουν την πρώτη δόση.
Συνολικά περισσότεροι από 136 εκατομμύρια πολίτες - σχεδόν το 41% του πληθυσμού -, ενώ το 51% εκτιμάται ότι έχει κάνει ήδη τη μια δόση του εμβολίου.
Αποτέλεσμα των εμβολιασμών είναι να έχουν μειωθεί κατά πολύ τα κρούσματα, καθώς ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κινείται πολύ χαμηλότερα από τα 20.000 κρούσματα.

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία προχωρά στον εμβολιασμό των 12 – 15 ετών

Μετά τη Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από τις 7 Ιουνίου στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών, η Γαλλία έκανε γνωστό πως θα προχωρήσει στον εμβολιασμό των 12 – 18 ετών από τις 15 Ιουνίου.
Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει υποχωρήσει κάτω από 10.000 ενώ μεγάλη μείωση αναφέρεται και στον αριθμό των θανάτων.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Olivier Veran οι εμβολιασμοί στους νέους θα γίνουν με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ υποστήριξε πως ήδη 6 εκατομμύρια έφηβοι έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ ενώ θα ακολουθήσει και το Ισραήλ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας, Gabriel Attal υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αρθούν οι περιορισμοί νωρίτερα από ότι έχει σχεδιαστεί καθώς πολλές περιοχές της χώρας εξακολουθούν να εμφανίζουν έξαρση κρουσμάτων.
Όπως είπε, αν και η εικόνα στο σύνολο της Γαλλίας δείχνει μια σταθερή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, περιοχές που είναι κοντά στην Ισπανία εμφανίζουν αύξηση σε μολύνσεις.
3423424242423423423.JPG
Ιαπωνία: Κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο – Δεν αναβάλλονται

Κανονικά θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Seiko Hashimoto να αποκλείει το ενδεχόμενο ακύρωσης ή νέας αναβολής τους λόγω των ανησυχιών που προκαλεί η πανδημία covid.
«Δεν μπορούμε να ακυρώσουμε πάλι» αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Nikkan Sports ο Hashimoto.
Την ίδια στιγμή πάντως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας Asahi αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga είναι πιθανό να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών μόλις ολοκληρωθούν οι Αγώνες, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα νέο πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας πριν από τις πιθανές πρόωρες εκλογές.
Βάσει των πληροφοριών αυτών ο Suga φέρεται να συμφώνησε με τον επικεφαλής του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο της συμπολίτευσης να μην παραταθεί η θητεία της ιαπωνικής Βουλής αφού κλείσει τη 16η Ιουνίου.
Η αργή πρόοδος της εκστρατείας ανοσοποίησης και η αντίθεση της πλειοψηφίας των Ιαπώνων στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες που ο Suga και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, στοιχείο που εντείνει την αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη της κυβέρνησής του.

Υποχωρεί η covid στην Ινδία, μειώνονται κρούσματα και θάνατοι

Τάσεις υποχώρησης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, μια και τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια συνεχής μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.887 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 134.154 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά 337.989 νεκρούς επί συνόλου 28,4 εκατομμυρίων κρουσμάτων, αν και πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως τα στοιχεία αυτά είναι κατά πολύ χαμηλότερα από την πραγματικότητα.
Σημειώνεται πως η Ινδία – βάσει των επίσημων δεδομένων – έχει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ (595.802 νεκροί) και της Βραζιλίας (467.706 θάνατοι), και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
433432432424242424242.JPG
Ισραήλ: Pfizer… και μυοκαρδίτιδες

Σύμφωνα με τη μελέτη που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καταγράφηκε ένας μικρός αριθμός περιστατικών μυοκαρδίτιδας κυρίως σε νέους ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ανακοίνωσε 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας από το Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 ύστερα από πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το Pfizer.
Οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν αυτήν την πάθηση δεν πέρασαν πάνω από 4 ημέρες στο νοσοκομείο ενώ στο 95% των περιστατικών γίνεται λόγος για ήπια περιστατικά.
Η μελέτη αναφέρει ότι «υπάρχει μια πιθανή σύνδεση της β’ δόσης του εμβολίου της Pfizer με την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας κυρίως ανάμεσα σε νέους 16 – 30 ετών», ενώ βάσει των ευρημάτων, αυτή η σύνδεση παρατηρείται κυρίως ανάμεσα στους άντρες ηλικίας 16 – 19 ετών.
Από την πλευρά της η Pfizer ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για τα ευρήματα της μελέτης του Ισραήλ, υποστηρίζοντας πάντως πως δεν έχει αποδειχθεί κάποια αιτιώδης σχέση των περιστατικών αυτών με το εμβόλιο.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ, το οποίο είναι ανάμεσα στους παγκόσμιους πρωταθλητές των εμβολίων, ανακοίνωσε πως σύντομα θα προχωρήσει στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών.
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη έρευνα για τη σύνδεση των εμβολίων των Pfizer, Moderna με περιστατικά μυοκαρδίτιδας διενεργήθηκε και στις ΗΠΑ, με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) να αναφέρουν πως δεν εντόπισαν περισσότερα περιστατικά από αυτά που παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό.

Ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο Sinovac o ΠΟΥ

Την έγκριση του για την επείγουσα χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac έδωσε η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ.
Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο από την Κίνα που λαμβάνει την έγκριση του ΠΟΥ.
Το εμβόλιο, το οποίο προτείνεται για χρήση σε άτομα άνω των 18 ετών, θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με το μεταξύ τους διάστημα να κυμαίνεται από 2 έως 4 εβδομάδες.
Παράλληλα, δεν τίθεται κάποιο ανώτατο ηλικιακό όριο, καθώς, όπως τονίζεται, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να έχει υψηλά προστατευτικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να διατεθεί στο μηχανισμό COVAX που φροντίζει για την προμήθεια των πιο φτωχών κρατών με εμβόλια κατά της covid.
Μέχρι στιγμής η εταιρεία παραγωγής αναφέρει πως έχει παράξει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως τα τέλη Μαΐου.

ΠΟΥ: Μόνον ένας υποτύπος της παραλλαγής Δέλτα θεωρείται «ανησυχητικός»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη 3/6 ότι μόνον ένας υποτύπος της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19, η οποία εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, εξακολουθεί να θεωρείται «ανησυχητικός»
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), πρόκειται για την παραλλαγή Β.1.617, η οποία επονομάστηκε Δέλτα και θεωρείται εν μέρει υπεύθυνη για την «έκρηξη» της πανδημίας στην Ινδία, ενώ έχει επεκταθεί έκτοτε σε περισσότερα από δύο εδάφη, με τρεις ξεχωριστούς υποτύπους.
Τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει «ανησυχητική» ολόκληρη την παραλλαγή, όμως τώρα, ανακοίνωσε πως μόνον ένας υποτύπος της πρέπει πλέον να θεωρείται «ανησυχητικός».
Αφρική: Ύφεση, ανεργία και αυξανόμενη βία λόγω covid
Αντιμέτωπο με την ύφεση, την ανεργία και την αυξανόμενη βία είναι μεγάλο μέρος της Αφρικής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε έκθεση του Ibrahim Forum για το 2021 αναφέρεται πως «το κλείσιμο της οικονομίας παγκοσμίως οδήγησε την Αφρική σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια, τις ανισότητες και την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας».
Όπως αναφέρεται, οι αφρικανικές χώρες επέβαλαν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ισχυρή ιχνηλάτηση όταν άρχισε η πανδημία, σώζοντας δυνάμει εκατομμύρια ζωές.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως η Αφρική ήταν η μόνη ήπειρος στην οποία αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η βία του όχλου αυξήθηκε κατά 78%, ενώ περισσότεροι από 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν την εφαρμογή των περιορισμών των lockdown ενώ υποστηρίζεται πως οι προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων ή κατά των εξεγέρσεων μειώθηκαν, ανοίγοντας την πόρτα σε εξτρεμιστικές οργανώσεις να επωφεληθούν από την πανδημία καλύπτοντας τα κενά που άφησε το κράτος.

Στο Περού το πιο βαρύ χτύπημα της covid: Πρώτο παγκοσμίως σε θνητότητα

Το πιο βαρύ πλήγμα της επιδημίας του κορωνοϊού έχει δεχθεί το Περού, το οποίο είναι πρώτο παγκοσμίως σε θνητότητα.
Μετά την αναθεώρηση του αριθμού των θυμάτων από covid – από 69.000 σε περισσότερους από 180.000 – το Περού είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και αποτελείται από περουβιανούς επιστήμονες και ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανερχόταν ως την 22η Μαΐου σε 180.764 στο κράτος των περίπου 33 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το Περού έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο, με 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Πριν την αναθεώρηση των στοιχείων, το Περού ήταν στην 13η θέση παγκοσμίως με 2.103 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, με πρώτη την Ουγγαρία με 3.077 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Μέχρι πρότινος οι υγειονομικές αρχές του Περού κατέγραφαν μόνο τους θανάτους ασθενών που είχε επιβεβαιωθεί με εξετάσεις πως έπασχαν από την COVID-19.
Πλέον θα συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό θάνατοι με βάση επτά κριτήρια τεχνικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων «πιθανών κρουσμάτων (...) που συνδέονταν αποδεδειγμένα με επιβεβαιωμένο κρούσμα».
Θα καταμετρώνται επίσης «ύποπτα κρούσματα (...) με κλινική εικόνα που συνάδει» με τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Σημειώνεται πως οι εμβολιασμοί στο Περού προχωρούν εξαιρετικά αργά καθώς μόλις το 5% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης