Τελευταία Νέα
Speculator

Μας λένε τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά – Η σωστή μετάφραση είναι…. έχει αγοράσει 24,5 δισεκ. η ΤτΕ

Μας λένε τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά – Η σωστή μετάφραση είναι…. έχει αγοράσει 24,5 δισεκ. η ΤτΕ
Οι αποδόσεις και αντίστοιχα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων δεν είναι οι πραγματικές, είναι απόρροια 100% χειραγώγησης από την ΕΚΤ που χρησιμοποιεί τις εθνικές κεντρικές τράπεζες για να αγοράζει ομόλογα
Σχετικά Άρθρα

Υποστηρίζουν πολλοί ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά επειδή π.χ. το 10ετές έχει απόδοση 0,80% είναι η υψηλότερη των βασικών χωρών της ευρωζώνης οπότε είναι ελκυστικά για αγορές.
Η μετάφραση αυτή είναι λάθος για δύο βασικούς λόγους

1)Οι αποδόσεις και αντίστοιχα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων δεν είναι οι πραγματικές,
είναι απόρροια 100% χειραγώγησης από την ΕΚΤ που χρησιμοποιεί τις εθνικές κεντρικές τράπεζες για να αγοράζει ομόλογα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αγοράσει 21,95 δισεκ ομόλογα και προσεχώς θα φθάσει στα 24,5 δισεκ. ελληνικά ομόλογα όταν δυνητικά μπορεί να φθάσει έως τα 32-33 δισεκ. ομόλογα που μπορεί να αγοράσει.

2)Το ελληνικό χρέος συνεχώς διογκώνεται στα 380,79 δισεκ. ευρώ με 72 δισεκ. ομόλογα, 294 δισεκ. δάνεια πάσης φύσεως εκ των οποίων 244 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης και 37,6 δισεκ. repos.
Η σχέση χρέους κεντρικής διοίκησης 380,79 δισεκ. σε σχέση με το ΑΕΠ 174 δισεκ. που εκτιμάται για το 2021 διαμορφώνει σχέση χρέους προς ΑΕΠ 219% που αποτελεί επιδείνωση.
Βέβαια συμπεριλαμβάνονται και τα repos που είναι ενδοκυβερνητικός δανεισμός αλλά σε κάθε περίπτωση η επιδείνωση του χρέους είναι γεγονός.

Ποια η πραγματική αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων;

Τα ελληνικά ομόλογα χωρίς την χειραγώγηση της ΕΚΤ θα είχαν φθάσει το 2020 στην εποχή της μεγάλης επιδείνωσης στο 4% και σε σημερινές τιμές… θα ήταν οι αποδόσεις κοντά στο 2%.
Ωστόσο το 10ετές ομόλογο έχει επιτόκιο 0,80% απόρροια όχι βελτίωσης της οικονομίας αλλά της χειραγώγησης της ΕΚΤ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι εάν υπάρξουν ζημίες από τα ομόλογα κατά βάση τις ζημίες τις επωμίζονται οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και σε πολύ μικρό βαθμό η ΕΚΤ.
XREOS_BN.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης