Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Στο τέλος Μαρτίου 2022 ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων του νέου πτωχευτικού νόμου – Οδικός χάρτης για ρυθμίσεις και διαγραφές οφειλών

Κομισιόν: Στο τέλος Μαρτίου 2022 ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων του νέου πτωχευτικού νόμου – Οδικός χάρτης για ρυθμίσεις και διαγραφές οφειλών

Σημαντικά περισσότερο του αρχικώς αναμενόμενου θα καθυστερήσει η δημιουργία του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων, σύμφωνα με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν

Σχετικά Άρθρα

Από την 1η Ιουνίου 2021 νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος Νόμος «Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας" (ν.4738/2020)».
Την ίδι ώρα, σημαντικά περισσότερο του αρχικώς αναμενόμενου θα καθυστερήσει η δημιουργία του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή των άλλων πτυχών του νέου πτωχευτικού νόμου ο οποίος τέθηκε σε καθολική ισχύ την 1η Ιουνίου, διαπιστώνει η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της χώρας που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

Εκκρεμούν 10 υπουργικές αποφάσεις

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, για την εφαρμογή του πλαισίου εκκρεμούν 10 υπουργικές αποφάσεις που αφορούν αφενός στον Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, αφετέρου στον Μηχανισμό Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, οι οποίες αναμένονται σε αρχικό στάδιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ώστε να υιοθετηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2021.
Παράλληλα, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω το νέο πλαίσιο του νόμου, αναμένεται μία δεύτερη φάση εργασιών που θα επιτρέψει την πλήρως αυτοματοποιημένη διαχείριση των αιτήσεων από τους πιστωτές και η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Όσο για την τεχνολογική πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης, αυτή θα καταστεί λειτουργική μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2021.

Διαδικαστικά βήματα 

Η καθυστέρηση που επισημαίνει η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας στη σύσταση του Φορέα Ακινήτων αποδίδεται σε επιπρόσθετα διαδικαστικά βήματα που απαιτούνται πριν τη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές, η οποία σχεδιάζεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, και στην επικύρωση της εξέλιξης από το ελληνικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου 2022.
Ως αποτέλεσμα, ο Φορέας αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022.
Με τη λειτουργία του θα ξεκινήσει και η ισχύς των διαδικασιών που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών.

Εξωδικαστικός μηχανοσμός

Ο πρώτος τρόπος για τη ρύθμιση οφειλών γίνεται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Έτσι, διασφαλίζεται:
Πρώτον, αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.)
Δεύτερον, αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών.
Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάσει έως τις 420 για οφειλές προς τις τράπεζες.
Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των 420 δόσεων για τις τράπεζες είναι περισσότερο ενδεικτικός, καθώς αυτός περιλαμβάνεται στην αυτόματη φόρμουλα.
Όμως, ο νέος πτωχευτικός μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφέρουν περισσότερες δόσεις, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών, παρέχεται κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου της α΄κατοικίας για 5 έτη.
Τρίτον, διαγραφή μέρους της οφειλής υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Διαγραφή οφειλών

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της διαδικασίας διαγραφής όλων των οφειλών, υποβάλλοντας αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό να λάβουν τη 2η ευκαιρία, αφού θα έχει προηγηθεί, με συγκεκριμένους τρόπους που προβλέπονται στο νόμο, η απαλλαγή τους από όλα τα χρέη.
Ειδικά για την προστασία της α’ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν ισχυρή ή πλήρη οικονομική αδυναμία, προβλέπεται η ίδρυση ενός Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει την α’ κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, και στη συνέχεια υποχρεούται να τους τη μισθώνει.
Με τον τρόπο αυτό στηρίζονται έμπρακτα οι αδύναμοι πολίτες, καθώς τους παρέχεται επίδομα ενοικίου, όπως ήδη παρέχεται σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, στο ύψος που ορίστηκε το επίδομα στέγασης σύμφωνα με τον Νόμο 4472/2017.
Ο νέος νόμος για τη "2η ευκαιρία", προστατεύει και την α’ κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα ούτε και στο νόμο Κατσέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης