Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ με 10,95% στην ΑΜΚ της Alpha ή 87 εκατ – Αποεπενδύει από Eurobank Ιούλιο, πουλάει το 20% της Εθνικής Οκτώβριο 2021

Το ΤΧΣ με 10,95% στην ΑΜΚ της Alpha ή 87 εκατ – Αποεπενδύει από Eurobank Ιούλιο, πουλάει το 20% της Εθνικής Οκτώβριο 2021
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται δεν θα έχει ημερομηνία λήξεως τέλη 2022.
Σχετικά Άρθρα

Ένα πλαίσιο δράσης αρχίζει να μορφοποιείται με επίκεντρο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών (Εθνική 40,3%, Πειραιώς 27%, Alpha bank 10,95% και Eurobank 1,34%) διαμορφώνουν το πλαίσιο της σταδιακής αποεπένδυσης.
Ωστόσο κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Το ΤΧΣ αποφάσισε να συμμετάσχει πλήρως στην ΑΜΚ 800 εκατ της Alpha bank με 87 εκατ ευρώ

Σε προτεραιότητα βρίσκεται η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ της Alpha bank η οποία θα πραγματοποιηθεί 28 με 30 Ιουνίου 2021.
Το ΤΧΣ αποφάσισε να συμμετάσχει πλήρως κοινώς θα διατηρήσει το ποσοστό του το 10,95% οπότε και θα επενδύσει στην αύξηση 87 εκατ ευρώ.
Αν και θεωρητικά θα μπορούσε να καλύψει μέρος της αύξησης, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο στην περίπτωση της Alpha bank το ΤΧΣ να καλύψει πλήρως την συμμετοχή του καθώς ως γνωστό μετά τις τελευταίες αλλαγές του νόμου… λειτουργεί ως επενδυτής.

Το ΤΧΣ αποεπενδύει Ιούλιο 2021 από την Eurobank

Αν και όλοι αναμένουν Φθινόπωρο 2021 να ενεργοποιήσει την διαδικασία αποεπένδυσης το ΤΧΣ στην Eurobank ή το 1,34% που κατέχει ωστόσο με βάση νεότερες πληροφορίες θα μπορούσε η πώληση να πραγματοποιηθεί και Ιούλιο 2021.
Το 1,34% σε τρέχουσες τιμές έχει αποτίμηση 38 εκατ ευρώ.
Ο Ιούλιος 2021 βρίσκεται στο προσκήνιο, όχι τυχαία αλλά επειδή έχουν εμφανιστεί ορισμένοι ξένοι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν μετοχές Eurobank, οπότε αυτή η εξέλιξη αξιολογείται.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι πέραν από το Capital Group και το York Capital υπάρχουν και άλλοι επενδυτές από ΗΠΑ και σκανδιναβικές χώρες που ενδιαφέρονται να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Eurobank.

To TXΣ θα πουλήσει το 20% της Εθνικής τράπεζας Οκτώβριο 2021

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σχεδιάζει – ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις – να πουλήσει το 20% της Εθνικής τράπεζας τον Οκτώβριο 2021.
Η διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς σήμερα αποτιμάται 470 εκατ ευρώ.
Θα πραγματοποιηθεί placement δηλαδή θα διατεθεί σε διεθνείς επενδυτές υπό την μορφή πακέτων μετοχών καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί σε πλήθος ξένων επενδυτών.
Με βάση ένα χρονοδιαγραμματικό σχεδιασμό, από την Eurobank θα αποεπενδύσει εντός 2021 και από την Εθνική θα μειώσει ποσοστό το ΤΧΣ εντός 2021.
Για το 2022 μεταφέρονται Πειραιώς και Alpha bank.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται δεν θα έχει ημερομηνία λήξεως τέλη 2022.
Η ημερομηνία θα παραμείνει ανοικτή καθώς έχει αποδειχθεί ότι καταληκτική ημερομηνία λειτουργεί δεσμευτικά, δημιουργώντας επενδυτική αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης