Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Αύξηση κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ και στόχος αποτίμησης 2,8 δισ. – Μέρισμα από το 2023

Alpha Bank: Αύξηση κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ και στόχος αποτίμησης 2,8 δισ. – Μέρισμα από το 2023

Τέλη Ιουνίου η δημόσια προσφορά και το βιβλίο προσφορών που θα ανοίξουν ταυτόχρονα σε Ελλάδα και εξωτερικό για την ΑΜΚ της Alpha Bank

Σχετικά Άρθρα
H αύξηση κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ είναι επαρκής και δεν απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank σε teleconference που είχε σήμερα, 31 Μαΐου 2021.

Την τράπεζα εκπροσώπησαν οι Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Γενικός Διευθυντής – Chief Financial Officer και Δημήτρης Κωστόπουλος, Διευθυντής Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές.
Η διοίκηση αιτιολόγησε τους λόγους της αύξησης η οποία έχει καθαρά αναπτυξιακούς σκοπούς με τα κεφάλαια να διαμορφώνονται στα 5,4 δισ. το 2021 και 5,7 δισ. το 2022.
Αν και η διοίκηση απέφυγε να αναφερθεί στην τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς τόνισε ότι πριν την αύξηση η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank ήταν 2 δισ., ενώ προσθέτοντας και τα 800 εκατ. η κεφαλαιοποίηση θα φτάσει στα 2,8 δισ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα κινηθεί κοντά στο 1 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank έχει ανακοινώσει ότι προϋπόθεση να συμμετάσχει κάποιος στην αύξηση κεφαλαίου είναι να κατέχει μετοχές πριν από την έναρξη της διαδικασίας της αύξησης.
Η στρατηγική αυτή έχει σκοπό οι νέοι μέτοχοι να συντηρήσουν υψηλά τη μετοχή της Alpha Bank στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τέλη Ιουνίου η δημόσια προσφορά και βιβλίο προσφορών

Τέλη Ιουνίου προγραμματίζεται η δημόσια προσφορά και το βιβλίο προσφορών που θα ανοίξουν ταυτόχρονα σε Ελλάδα και εξωτερικό για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.
Η διοίκηση της Alpha Bank έχει ήδη πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με τους βασικούς της μετόχους, την Blackrock, τον Paulson, το Fidelity, την Pimco και το Capital Group.
Όλοι οι επενδυτές ήταν θετικοί στην αύξηση κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι οι όλοι οι επενδυτές θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης και θα πάρουν τις μετοχές που τους αναλογούν.
Το ΤΧΣ θα καλύψει έως το 10,94% που κατέχει στην Alpha Bank και κατά πληροφορίες θα καλύψει όλη την συμμετοχή.
Μάλιστα ενημέρωσε τον SSM για τις προθέσεις του.
Η διοίκηση της Alpha Bank επισήμανε ότι το ΤΧΣ θα αποφασίσει πως θα κινηθεί, δηλαδή αν θα καλύψει ολικώς ή μερικώς τη συμμετοχή του, ωστόσο στο βασικό της σενάριο η τράπεζα έχει λάβει ως παραδοχή ότι όλοι οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση.

Κέρδη 370 εκατ. το 2022 και 610 εκατ. το 2024

Η Alpha Bank έχει θέσει ως στόχο να πετύχει κέρδη 370 εκατ. το 2022 και 610 εκατ. το 2024, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στο 1,4 δισ., από 1,5 δισ. το 2020.
Ενδιαφέρον είναι πάντως το στοιχείο ότι τα έσοδα από τόκους από νέα δάνεια θα ανέλθουν στα 300 εκατ.

Σχέδια για Ρουμανία και Κύπρο

Ο στόχος της Alpha Bank από τη Ρουμανία είναι να επιτύχει κέρδη 60 εκατ. το 2024, ενώ μετά από σωρευμένες ζημίες 1,4 δισ. από την Κύπρο, η θυγατρική της τράπεζας εντός του 2021 θα εξυγιανθεί πλήρως.

Αναπτυξιακή αύξηση και μέρισμα από το 2023

Η αύξηση κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα με στόχο να χορηγήσει νέα δάνεια έως 8 δισ. ευρώ έως το 2024, ενώ μέσα στα πλάνα της είναι από το 2023 και μετά να μπορεί να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) θα μειωθούν στα 2,9 δισ. το 2022 ή 7% του συνόλου των δανείων.

Ο Ηρακλής αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των NPEs

Το σχέδιο Ηρακλής της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε από την Alpha Bank αποτελεσματικό εργαλείο μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων με την μικρότερη δυνατή επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια.
Η Alpha Bank προβλέπει τα NPEs που δημιουργήθηκαν στην εποχή του Covid19 δεν θα ξεπεράσουν 600 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης