Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ποιο είναι το σημαντικότερο «νούμερο» στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο Biden

Goldman Sachs: Ποιο είναι το σημαντικότερο «νούμερο» στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο Biden
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, το Κογκρέσο θα αντιπροτείνει μείωση στο δημοσιονομικό πακέτο του Αμερικανού προέδρου Biden

Στον σημαντικότερο αριθμό του προϋπολογισμού που κατέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναφέρεται με ανάλυσή της η Goldman Sachs.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού του στο Κογκρέσο την Παρασκευή 28 Μαΐού 2021.
Σε αυτό αποτυπώνεται μια αύξηση του ελλείμματος ύψους 800 δισεκ. δολ. για τα επόμενα 10 χρόνια (0,3% του ΑΕΠ για όλη την προαναφερόμενη περίοδο), προκειμένου να φέρει εις πέρας προγράμματά που επιγράφονται «American Jobs Plan» (AJP) και «American Families Plan» (AFP).
Η Goldman Sachs συνοψίζει όσα προβλέπονται στα προαναφερόμενα νομοσχέδια στον παρακάτω πίνακα.
1s.JPG
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, το Κογκρέσο θα αντιπροτείνει μείωση στο δημοσιονομικό πακέτο του Αμερικανού προέδρου Biden.
Σε αυτό το πλαίσιο, το «πακέτο» για τις υποδομές αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3 τρισεκ. δολ., με τις αυξήσεις φόρων να φτάνουν στο 1,5 τρισεκ. δολ.
Ωστόσο, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές παραδοχές μας φαίνονται «καθοδικοί».
Εάν οι ηγέτες του Κογκρέσου υιοθετήσουν τη θέση του Λευκού Οίκου ότι ο συνολικός αντίκτυπος του επερχόμενου δημοσιονομικού πακέτου στο έλλειμμα θα είναι περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι το Κογκρέσο θα αυξήσει τους φόρους περισσότερο από ό, τι περιμέναμε.
Όσον αφορά τους φόρους, η Goldman Sachs θεωρεί πως λιγότερες από τις μισές προτάσεις Biden θα γίνουν νόμοι.
Για παράδειγμα, ο φόρος για τα κεφαλαιακά κέρδη θα διαμορφωθεί στο 25%, αντί για 28% που προτείνει ο Λευκός Οίκος.
Σημαντικές θα είναι οι μειώσεις στη φορολογία από διεθνείς δραστηριότητες.
Ο προϋπολογισμός προτείνει αύξηση του ελλείμματος κατά 118 δισεκατομμύρια δολάρια (0,5% του ΑΕΠ) το 2022 και 224 δισεκατομμύρια δολάρια (0,9% του ΑΕΠ) κατά το 2023.
Οι δαπάνες θα αυξηθούν περισσότερο από αυτό - 265 δισεκατομμύρια δολάρια (1,1%) και 530 δισεκατομμύρια δολάρια (2,2%) - αλλά περίπου τα μισά χρήματα από αυτά θα αντισταθμιστούν με αυξήσεις φόρων.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει την εκτίμηση της κυβέρνησης Biden σχετικά με τις επιπτώσεις των προτάσεων στο έλλειμμα του προϋπολογισμού τα επόμενα δέκα χρόνια.
2s.JPG
Ο συζητήσεις στο Κογκρέσο θα συνεχιστούν, με το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών να ανέρχεται στο 1,5 τρισεκ. δολ.
Στην περίπτωση που η διχοστασία συνεχιστεί, οι Δημοκρατικοί ίσως επιχειρήσουν αν αξιοποιήσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης, ώστε το νομοσχέδιό τους να αντιπαρέλθει τον σκόπελο της Γερουσίας, όπου έχουν οριακή πλειοψηφία.
Είναι πιθανό ότι το Σώμα θα αρχίσει να εγκρίνει νομοθεσία στην επιτροπή τον Ιούνιο, αλλά αναμένουμε ότι η πλήρης έγκριση από το Σώμα του πραγματικού νομοσχεδίου συμφιλίωσης θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης