Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που θέτει τέλος στην εποχή Netanyahu

Ισραήλ: Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που θέτει τέλος στην εποχή Netanyahu
O ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina, Naftali Bennett ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid
Σχετικά Άρθρα

Ο πολιτικός αντίπαλος του Benjamin Netanyahu, o ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina, Naftali Bennett ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο το τέλος της εποχής του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
«Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Yair Lapid », δήλωσε ο Bennett.
Ο Lapid ηγέτης του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον πρόεδρο της χώρας Reuven Rivlin, μετά την αποτυχία του Netanyahu να σχηματίσει κυβέρνηση, ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης επί προγράμματος αντι - Netanyahu.

Προθεσμία μέχρι τις 2 Ιουνίου


Η προθεσμία που συνοδεύει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λήγει την Τετάρτη (2/6/2021).
Η απόφαση του Bennett ανοίγει τον δρόμο για τον Lapid να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα δεξιά, κεντρώα και αριστερά κόμματα της ισραηλινής Κνεσέτ οδηγώντας τον Netanyahu στην πρώτη του εκλογική ήττα από το 1999.
Το κόμμα του Lapid κατέλαβε την δεύτερη θέση στις εκλογές της 23ης Μαρτίου.
Οι προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού προϋποθέτει την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Yamina, που εξασφάλισε 6 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, αναδεικνύοντας σε ρυθμιστή τον Bennett.

Εναλλασσόμενη πρωθυπουργία 


Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατανομής της εξουσίας, ο Bennett θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Netanyahu, ηγέτη του κόμματος Likud, στην πρωθυπουργία, η οποία σε δεύτερο στάδιο θα περάσει στον Lapid, υπό ένα σχήμα εναλλασσόμενης πρωθυπουργίας.
Το σενάριο προβλέπει « ή την διεξαγωγή μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Bennett εξηγώντας την απόφασή του να συνεργασθεί σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Γιαΐρ Λαπίντ.
Τα ισραηλινά κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού θα έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της επιδίωξής τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγεσία του Netanyahu, ο οποίος είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς.
Ενας συνασπισμός κατά του Netanyahu θα είναι εύθραυστος και θα χρειασθεί την στήριξη των αράβων βουλευτών του ισραηλινού κοινοβουλίου, οι οποίοι αντιτίθενται στην ατζέντα του Bennett , που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη και την μερική της προσάρτηση.

Netanyahu: Κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ

Το σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Yair Lapid θα συνιστούσε «κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ», προειδοποίησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu
«Η κυβέρνηση αυτή θα συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ.
Πρόκειται για την απάτη του αιώνα», δήλωσε ο ηγέτης του Likud μετά την ανακοίνωση του Naftali Bennett ότι έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού για την εκθρόνιση του Νετανιάχου.
Αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε ότι μία κυβέρνηση Bennett - Lapid θα είναι «εξαιρετικά δεξιά» και «καθόλου διαφορετική από του Netanyahu».

Real Alert

Ο Bennett τηρούσε σιγή ιχθύος δημόσια τις τελευταίες ημέρες, με τον επικεφαλής του Likud, τον Netanyahu, να τροφοδοτεί εικασίες περί επικείμενης λήξης της δικής του διακυβέρνησης με ανάρτηση στο Twitter και βίντεο την Παρασκευή. «Real Alert» («Πραγματικός συναγερμός»), έγραψε, προειδοποιώντας ότι ετοιμάζεται μια επικίνδυνη, «αριστερή» κυβέρνηση.
Ο Bennett, πρώην υπουργός Άμυνας, έχει ανακρούσει πρύμνα στο παρελθόν αναφορικά με την αποπομπή του 71χρονου Netanyahu, δεξιού ηγέτη που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009 και έχει παραπεμφθεί σε δίκη για διαφθορά, κατηγορία που αρνείται.

Η κατάπαυση του πυρός

Αν και η συμφωνία με τον Lapid ακουγόταν ευρέως ότι οριστικοποιήθηκε πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες τη 10η Μαΐου μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, ο Bennett δήλωσε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες για σχηματισμό συνασπισμού με την κεντρώα και την αριστερή παράταξη.
Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός τηρείται, το πρόσφατο κύμα βιαιοτήτων στους δρόμους στο Ισραήλ μεταξύ Αράβων και Εβραίων είναι σε ύφεση και η συνεργασία Lapid - Bennett είναι πιθανό να δρομολογείται και πάλι.
Ισραηλινοί πολιτικοί σχολιαστές όμως προειδοποιούν πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
«Η κυβέρνηση αλλαγής εναντίον του Netanyahu δεν είναι ακόμα τετελεσμένο γεγονός», γράφει η αριστερή εφημερίδα Haaretz.
«Είναι πρόωρο να ανοίξουμε σαμπάνιες και είναι επίσης πολύ νωρίς να βάλουμε πλερέζες», συνέχισε ο ίδιος, διερωτώμενος εάν οι βουλευτές του Yamina θα αντέξουν την πίεση από τη δεξιά ενάντια σε μια συμφωνία με τον Lapid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης