Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα προς ΗΠΑ: Μην πολιτικοποιείτε την προέλευση της covid – Διορία Biden σε CIA

Κίνα προς ΗΠΑ: Μην πολιτικοποιείτε την προέλευση της covid – Διορία Biden σε CIA
Ο πρόεδρος Joe Biden ζήτησε από τη CIA να συντάξει μέσα σε 90 ημέρες έκθεση για το πώς προέκυψε η covid
Σχετικά Άρθρα

Έκκληση στις ΗΠΑ να μην πολιτικοποιεί το θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού απευθύνει η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ ύστερα από την απόφαση του προέδρου Joe Biden να δώσει διορία 90 ημερών στη CIA προκειμένου να συντάξει έκθεση, στην οποία θα αναφέρει το πώς προέκυψε ο ιός.
Σύμφωνα με την κινέζικη πρεσβεία, η πολιτικοποίηση της προέλευσης της covid θα εμπόδιζε τις περαιτέρω έρευνες και θα υπέσκαπτε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Κάποιες πολιτικές δυνάμεις εμμένουν στην πολιτική χειραγώγηση και στο blame game» αναφέρει σε ανακοίνωση της η κινεζική πρεσβεία., η οποία τονίζει πως «υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη μελέτη όλων των πρώτων κρουσμάτων covid παγκοσμίως και μια διεξοδική έρευνα σε μερικές από τις πιο μυστικές βάσεις και βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο».
Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να αρχίσει τη δεύτερη φάση των ερευνών για την προέλευση του ιού, η Κίνα βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση στους ερευνητές, μια και πυκνώνουν οι φωνές που δεν αποκλείουν το σενάριο τελικά ο ιός να διέρρευσε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Wuhan.

Διαρροή;

Αυτό άλλωστε υπονοούσε πρόσφατο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο ανέφερε ότι τον Νοέμβριο του 2019 – πριν δηλαδή τις 8 Δεκεμβρίου, όταν και η Κίνα ανέφερε το πρώτο κρούσμα covid στον ΠΟΥ - ερευνητές του Εργαστηρίου της Wuhan είχαν νοσήσει και νοσηλευτεί ενώ και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci άλλαξε στάση και τόνιζε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ζήτημα της διαρροής του ιού από εργαστήριο, ζητώντας να γίνει μεγάλη διεθνής έρευνα επί του θέματος.
Πάντως, η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως το έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ πολλά ΜΜΕ εξαπολύουν πυρά κατά του Fauci για αυτές τις τοποθετήσεις του.
Σε δηλώσεις του ο Biden υποστήριξε ότι υπάρχει διχογνωμία στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για το εάν ο ιός εμφανίστηκε από ανθρώπινη επαφή με κάποιο ζώο ή για το εάν πρόκειται για διαρροή από εργαστήριο.

Προθεσμία 90 ημερών στη CIA

Για αυτό το λόγο ο Biden έδωσε προθεσμία 90 ημερών στη CIA για την υποβολή έκθεσης για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, καλώντας τις υπηρεσίες να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του SARS-CoV-2.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Biden.
«Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως η διστακτικότητα της Κίνας να επιτρέψει μια ανοιχτή, καθαρή, μεγάλη διεθνή έρευνα είναι η κυρία αιτία για το σενάριο περί διαρροής του ιού από εργαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης