Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίσημο - Τη Δευτέρα (31/5) η συνάντηση Cavusoglu και Δένδια στην Αθήνα - YeniSafak: Θα τεθεί θέμα «τουρκικής» μειονότητας

Επίσημο - Τη Δευτέρα (31/5) η συνάντηση Cavusoglu και Δένδια στην Αθήνα - YeniSafak: Θα τεθεί θέμα «τουρκικής» μειονότητας
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε την επίσκεψη του στην Αθήνα στις 31 Μαΐου
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Επισημοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Mevlut Cavusoglu την προσεχή Δευτέρα (31/5/2021) στην Αθήνα.
Λίγες ώρες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της συνάντησης από τον Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ακολούθησε και η ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlüt Çavuşoğlu στην Αθήνα την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021.
Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Έφτασε η πρόσκληση, θα μεταβώ στην Αθήνα τη Δευτέρα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η Hurriyet.
Capture_34.JPGΩστόσο, η Τουρκία έχει αρχίσει να διαμορφώνει ένα κάθε άλλο παρά θετικό κλίμα, ενόψει και της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας, με αφορμή και τις πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε «Πομακοχώρια» και «ελληνόπουλα».

Η πάγια θέση της Τουρκίας για τη Θράκη


Τα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη αποτελούν πάγια θέση της Τουρκίας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Cavusoglu είναι έτοιμος να πάρει τη... ρεβάνς μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, όταν ο Νίκος Δένδιας κατέρριψε όλα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι τελευταίες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «Πομακοχώρια» και σε «Ελληνόπουλα» για τους μικρούς μαθητές της μειονότητας έχουν εξοργίσει την Άγκυρα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις εντός ελληνικής έδρας.
«Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση θα είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης Αθήνας να δημιουργήσει μία πλαστή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan

Από την τουρκική πλευρά, η επικείμενη συνάντηση Δένδια - Cavusoglu εκτός από «σημαντική» είναι και «προπαρασκευαστική» της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan, στo περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ μιας συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα τέλη Απριολίου, είχε δηλώσει πως «έχει νόημα και θα γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο», προσθέτοντας -τότε- πως «δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε», αλλά «δεν θα αργήσει ιδιαίτερα».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει, όπως έχει πει και στο παρελθόν, πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια τέτοια συνάντηση, αν και αντιλαμβάνεται πως αποτελεί στην παρούσα φάση, λόγω της έντασης που προηγήθηκε όλο το 2020.
«Σε όλες τις συνομιλίες που είχαμε κρατήσαμε πάντα θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησης μας με τον κ. Μητσοτάκη. Έχουν γίνει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών
μας.
Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν.
Είπαμε επίσης πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα.
Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση» είχε δηλώσει τότε ο Erdogan.

Η ατζέντα της συνάντησης

Σύμφωνα πάντως με το προηγούμενο δημοσίευμα της Yeni Safak, η ένταση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα δεν αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα, ενώ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για «ελληνόπουλα» και «Πομακοχώρια».
«Η απόπειρα της κυβέρνησης των Αθηνών να δημιουργήσει μια τεχνητή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν ψηλά στη συνάντηση.
Η περιγραφή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τους κατοίκους της περιοχής "Πομακοχώρια" και "ελληνόπουλα" προκάλεσε μεγάλη αντίδραση και χαρακτηρίστηκε ως "άρνηση της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας" και "απόπειρα δημιουργίας τεχνητής ταυτότητας"» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης