Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλείδωσε η επίσκεψη Cavusoglu στην Αθήνα - Συνάντηση με Δένδια (31/5) - Ανοίγει ο δρόμος για επαφή Μητσοτάκη με Erdogan (14/6)

Κλείδωσε η επίσκεψη Cavusoglu στην Αθήνα - Συνάντηση με Δένδια (31/5) - Ανοίγει ο δρόμος για επαφή Μητσοτάκη με Erdogan (14/6)
Η συνάντηση Δένδια με Cavusoglu εκτιμάται ότι θα προετοιμάσει και μια ενδεχόμενη συνάντηση του Μητσοτάκη - Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με φόντο τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων υπουργών περί επεκτατισμού της Ελλάδας αλλά και περί γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, φαίνεται πως αποδέχθηκε την πρόσκληση του Νίκου Δένδια για συνάντηση τους στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, η συνάντηση των δύο υπουργών «κλείδωσε» για τις 31 Μαΐου.
Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα χαρακτηρίζει την επικείμενη συνάντηση εκτός από «σημαντική» και «προπαρασκευαστική» της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan στo περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, προαναγγέλλοντας -κατά αυτόν τρόπο- και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο εντός 20 ημερών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, πέρα από «ανταποδοτική» της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, έχει σκοπό και την προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στα μέσα Ιουνίου.
Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση της επίσκεψης Cavusoglu είτε από την ελληνική είτε από την τουρκική πλευρά, θεωρείται δεδομένο ότι η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έχει κλειδώσει.

Η ατζέντα της συνάντησης

Σύμφωνα πάντως με τη Yeni Safak, η ένταση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα δεν αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα, ενώ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για «ελληνόπουλα» και «πομακοχώρια».
«Η απόπειρα της κυβέρνησης των Αθηνών να δημιουργήσει μια τεχνητή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν ψηλά στη συνάντηση.
Η περιγραφή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τους κατοίκους της περιοχής "πομακοχώρια" και "ελληνόπουλα" προκάλεσε μεγάλη αντίδραση και χαρακτηρίστηκε ως "άρνηση της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας" και "απόπειρα δημιουργίας τεχνητής ταυτότητας"» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

5345234525235235432.JPG

Η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021»

Πάντως, τη στιγμή που ο Νίκος Δένδιας θα συναντάται στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογο του, θα είναι σε εξέλιξη και η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021».
Η άσκηση άρχισε σήμερα (25/5/2021) και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Στην άσκηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων 132 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και περίπου 25.500 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
«Ξεκινάει μία από τις προγραμματισμένες ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, η άσκηση Θαλασσόλυκος 2021, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25 Μαΐου και 6 Ιουνίου στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο.
Με βάση το γενικό σενάριο, η στρατηγική άσκηση Θαλασσόλυκος 2021 θα πραγματοποιηθεί με ευρεία συμμετοχή όλων των δυνάμεων.
Το πολεμικό μας ναυτικό, το οποίο συνεχίζει να είναι παρών με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλες τις θάλασσες, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το ικανότητές του σε περιβάλλον μάχης» δήλωσε ο Τούρκος ναύαρχος, Yalçın Payal.
Capture_33.JPGΗ θέση Μητσοτάκη για συνάντηση με Erdogan

Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ μιας συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα τέλη Απριολίου, είχε δηλώσει πως «έχει νόημα και θα γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο», προσθέτοντας -τότε- πως «δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε», αλλά «δεν θα αργήσει ιδιαίτερα».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει, όπως έχει πει και στο παρελθόν, πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια τέτοια συνάντηση, αν και αντιλαμβάνεται πως αποτελεί στην παρούσα φάση, λόγω της έντασης που προηγήθηκε όλο το 2020.
«Σε όλες τις συνομιλίες που είχαμε κρατήσαμε πάντα θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησης μας με τον κ. Μητσοτάκη. Έχουν γίνει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών
μας.
Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν.
Είπαμε επίσης πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα.
Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση» είχε δηλώσει τότε ο Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης