Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει ο Donmez

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει ο Donmez
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Σχετικά Άρθρα
Στο ίδιο μοτίβο των προκλήσεων και της έντασης με την Ελλάδα επιμένει η Τουρκία, παρά τα περί του αντιθέτου μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, όπου πραγματοποιούσε έρευνες με κίνδυνο ακόμα και ένα επεισόδιο με την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, προανήγγειλε γεωτρήσεις στην ίδια περιοχή.

Ειδικότερα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Α Haber», ο Donmez ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα θα προβεί «σε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε σημεία που εντοπίσαμε ίχνη αερίου».
O ίδιος έκανε ειδική αναφορά στο γεωτρύπανο Yavuz, σημειώνοντας πως «βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης και αργότερα θα του ορίσουμε νέα αποστολή», όπως είπε.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Donmez προαναγγέλλει γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ήταν περίπου ένας μήνας πριν, όταν ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε δήλωσε ότι το γεωτρύπανο Yavuz πρόκειται να ολοκληρώσει τον ανεφοδιασμό του και να επιστρέψει στο πρόγραμμα εργασιών του στην Ανατολική Μεσόγειο το συντομότερο δυνατό.

Κλιμάκωση της έντασης

Τα τελευταία 24ωρα, οι επιθέσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι συνεχείς.
Το Σάββατο (22/5/2021), το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναδημοσίευσε ανακοίνωση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» στην οποία υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχουν «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα».
Συγκεκριμένα, η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», με αφορμή την προ ημερών τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης στην Ξάνθη, εξέδωσε ανακοίνωση προ ημερών με την οποία καταδικάζει τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός μιλώντας για «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα».
«Υποστηρίζουμε τη δήλωση του συμβουλίου και για άλλη μια φορά καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας των συγγενών μας που ζουν στη χώρα τους και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» σχολιάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

 

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, σε δηλώσεις του κατά την επιθεώρηση των εργασιών κατασκευής της ναυαρχίδας του τουρκικού Ναυτικού κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατισμό από το 1821.
«Υπενθυμίζω στους Έλληνες γείτονές μας να λένε τα σωστά και τις αλήθειες.
Όσοι αποκαλούν την Τουρκία "επεκτατική", να κοιτάξουν πρώτα τη δική τους την ιστορία, να δουν τις εξελίξεις από το 1821 μέχρι σήμερα, να κοιτάξουν στον χάρτη.
Εκεί είναι πολύ σαφές ποιος είναι επεκτατικός και πώς έχει εξαπλωθεί.
Είναι μεγάλο λάθος να κατηγορούμε την Τουρκία για επεκτατισμό και να δείχνουμε την Τουρκία ως απειλή, όταν όλες αυτές οι αλήθειες βρίσκονται ενώπιον μας.
Οι Έλληνες γείτονες μας να βασίζονται στον εαυτό τους και όχι στους προστάτες τους» είπε χαρακτηριστικά ο Akar και συνέχισε «Οι Έλληνες γείτονές μας με τις πράξεις και λόγια τους κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υπονομεύσουν το έργο που γίνεται και τη θετική πορεία.
Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι αυτός είναι αδιέξοδο.
Δεν θα καταλήξουν κάπου με αυτές τις δηλώσεις και τις προκλήσεις.
Αυτό που επιζητούμε εμείς είναι το Διεθνές Δίκαιο.
Πώς αμφισβητείτε εσείς τα άρθρα που υπάρχουν σε διεθνείς συμφωνίες;
Είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να καταπατηθούν τα δικαιώματα της χώρας μας και του έθνους μας.
Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα τετελεσμένο γεγονός. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης