Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: NPEs και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Moody’s: NPEs και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες
Με τιτλοποιήσεις οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους, λέει η Moody’s
Σχετικά Άρθρα

Με σημαντικές τιτλοποιήσεις οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους, ώστε ο δείκτης των κόκκινων δανείων να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό τους επόμενους 12-24 μήνες, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που θεωρεί τα NPEs και τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Eθνική Τράπεζα

Η αξιολόγηση με Caa1 των καταθετικών αποθεμάτων της Εθνικής Τράπεζας συνάδει με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της (Caa1).
Σημειώνεται πως οι αξιολογήσεις της δεν ενσωματώνουν πιθανή κρατική στήριξη.
Σύμφωνα με τη Moody’s, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση, με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής να υπολείπεται σε σχέση με τα αντίστοιχα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της.
Ωστόσο, η τράπεζα προβλέπει πως θα παρουσιάσει περαιτέρω μειώσεις των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό τους επόμενους 12-24 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται βελτίωση των στοιχείων ενεργητικού και των μακροπρόθεσμων προοπτικών.
Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η Εθνική Τράπεζα υπερέχει των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών, κάτι που αντισταθμίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί η πανδημική κρίση.
Η βαθμολογία του χρηματοπιστωτικού οργανισμού λαμβάνει επίσης υπόψη την κεφαλαιακή επάρκεια, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού επιπέδου αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, που, έως κάποιον βαθμό, αλλοιώνει την ποιότητα της κεφαλαιακής βάσης.

Tράπεζα Πειραιώς

Η αξιολόγηση με Caa2 των καταθετικών αποθεμάτων της Τράπεζας Πειραιώς συνάδει με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της (Caa2).
Σημειώνεται πως οι αξιολογήσεις της δεν ενσωματώνουν πιθανή κρατική στήριξη.
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μετασχηματίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2020, απόρροια του λεγόμενου hive down, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και την εισφορά του σε νέα εταιρεία (Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμος Εταιρεία).
Η έτερη εταιρεία, Piraeus Financial Holdings, ασκεί μη τραπεζική δραστηριότητα και είναι εταιρεία συμμετοχών.
Η αξιολόγηση της τράπεζας αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και το hive down – αν και τα «κόκκινα δάνεια» λόγω της πανδημίας αναμένεται να αυξηθούν.
Η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης επηρέασε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, οδηγώντας τον σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, έως κάποιον βαθμό, αλλοιώνουν την ποιότητα της κεφαλαιακής βάσης.

Eurobank

Η αξιολόγηση με Caa1 των καταθετικών αποθεμάτων της Eurobank συνάδει με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της (Caa1), όπως προτείνεται από την ανάλυση της Moody’s, που επιγράφεται «Loss Given Failure».
Σημειώνεται πως οι αξιολογήσεις της τράπεζας δεν ενσωματώνουν πιθανή κρατική στήριξη.
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μετασχηματίστηκε τον Μάρτιο του 2020, απόρροια του λεγόμενου hive down, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και την εισφορά του σε νέα εταιρεία (Eurobank Ergasias Services).
Η έτερη εταιρεία Eurobank Holdings ασκεί μη τραπεζική δραστηριότητα και είναι εταιρεία συμμετοχών.
Η αξιολόγηση της τράπεζας αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και το hive down, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επηρεάστηκε από την πανδημική κρίση.
Παρόλο που μέσω αυτής της συναλλαγής, η τράπεζα κατάφερε να βελτιώσει ριζικά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της και τις προοπτικές της σε ό,τι αφορά την ισχυρότερη παραγωγή κερδών, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) παραμένει αυξημένος έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ωστόσο, η τράπεζα προβλέπει πως θα παρουσιάσει περαιτέρω μειώσεις των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό τους επόμενους 12-24 μήνες.
Η αξιολόγηση Caa1 αντικατοπτρίζει την αδύναμη κεφαλαιακή της βάση, λόγω του υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων – κάτι που καταναλώνει μεγάλο μέρος του buffer της τράπεζας.
Η Eurobank παρουσιάζει ευνοϊκό προφίλ χρηματοδότησης με αυξημένες καταθέσεις, μειωμένη εξάρτηση από διατραπεζικά repos και αυξημένη χρήση φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Alpha Bank

Η αξιολόγηση με Caa1 των καταθετικών αποθεμάτων της Alpha Bank συνάδει με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της (Caa1).
Σημειώνεται πως οι αξιολογήσεις της τράπεζας δεν ενσωματώνουν πιθανή κρατική στήριξη.
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μετασχηματίστηκε στις 19 Απριλίου 2020, απόρροια του λεγόμενου hive down, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και την εισφορά του σε νέα εταιρεία (Alpha Services).
Η έτερη εταιρεία Alpha Holdings ασκεί μη τραπεζική δραστηριότητα και είναι εταιρεία συμμετοχών.
Η αξιολόγηση ενσωματώνει την υλοποίηση του μετασχηματισμού του ομίλου, που βελτίωσε ουσιαστικά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας, αλλά και τις προοπτικές για τα κέρδη, παρότι η μετάβαση συνέβη κατά τη διάρκειας μια ιδιαίτερα αβέβαιης περιόδου, καθώς το περιβάλλον στην Ελλάδα ήταν δυσχερές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs παραμένει σε υψηλά επίπεδα – ειδικά έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ωστόσο, η τράπεζα προβλέπει πως θα παρουσιάσει περαιτέρω μειώσεις των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό τους επόμενους 12-24 μήνες, βάσει του τρέχοντος στρατηγικού σχεδιασμού.
Tα κεφαλαιακά επίπεδα υπερβαίνουν το όριο που έχει θέσει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, SSM, παρά τη μείωσή τους μετά το hive down της τράπεζας.
Την ίδια στιγμή, δυσμενώς επηρεάζουν την κεφαλαιακή βάση οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ενισχύσει την τράπεζα.
Η αξιόλογηση της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη το ανθεκτικό εισόδημά της προ προβλέψεων το 2020, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημική κρίση.
Πρόβλημα αποτελεί το ο υψηλό πιστωτικό κόστος που θα συνεχίσει να επηρεάζει την κερδοφορία της τράπεζας – αν και στοχεύει να μειώσει σημαντικά το κόστος κινδύνου τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Η Alpha Bank παρουσιάζει ευνοϊκό προφίλ χρηματοδότησης με αυξημένες καταθέσεις, μειωμένη εξάρτηση από διατραπεζικά repos και αυξημένη χρήση φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Παγκρήτια Τράπεζα

Η αξιολόγηση με Caa3 των καταθετικών αποθεμάτων της Παγκρήτιας Τράπεζας συνάδει με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της (Caa3).
Η αξιολόγηση επίσης λαμβάνει υπόψη το target group της τράπεζας, που εστιάζει στις χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), κυρίως στο νησί της Κρήτης.
Η τράπεζα παρουσιάζει υψηλό επίπεδο NPEs, κάτι που οφείλεται στην επίδραση της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο.


Attica Bank

Η αξιολόγηση με Caa3 των καταθετικών αποθεμάτων της Attica Bank συνάδει με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της (Caa3).
Επίσης, αντικατοπτρίζει τον πολύ υψηλό λόγο δανείων προς ακαθάριστα δάνεια.
Οι τιτλοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων βοήθησαν, ως έναν βαθμό, την τράπεζα, που προσβλέπει σε ραγδαία μείωση των κόκκινων δανείων τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η χαμηλή κερδοφορία της τράπεζας επηρεάζει από τα πιεσμένα λειτουργικά έσοδα και το αυξημένο πιστωτικό κόστος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης