Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η αντίδραση της Alpha Bank σπρώχνει υψηλότερα το Γ.Δ.

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η αντίδραση της Alpha Bank σπρώχνει υψηλότερα το Γ.Δ.
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Όλα τα βλέμματα είναι πάνω στην Alpha Bank. Από την προσυνεδρίαση είχε ανοδική διάθεση και συμβάλει στη στήριξη της αγοράς. Περιμένουν μεταβλητότητα οι αναλυτές για σήμερα. Το +9% της ΑΛΦΑ δίνει άνοδο 1% στο γενικό δείκτη. Καλή άνοδο από ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ.

Με καλό όγκο άνοιξε χαμηλότερα η ΕΥΔΑΠ και υποχωρεί σχεδόν 2% με 37 χιλ. τεμάχια. Στο επίκεντρο και η ΑΡΑΙΓ λόγω ΑΜΚ. Είναι με προσαρμοσμένη τιμή στο ταμπλό.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Η εβδομάδα που πέρασε είχε πολλά σημαντικά γεγονότα τα οποία, λόγω άδειας, η στήλη δε μπόρεσε να καλύψει. Αρχικά ξεχωρίζει η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank. Μετά την Πειραιώς άλλη μία τράπεζα πάει σε αύξηση και ελπίζουμε να γίνει με καλύτερο τρόπο συγκριτικά με της Πειραιώς. Δε θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να γίνουν και από άλλες τράπεζες αυξήσεις στη συνέχεια.

Επίσης, προχωράει η αύξηση της Aegean και σήμερα οι μετοχές διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα και με νέα όρια. Οι αλλαγές στους δείκτες FTSE δεν είχαν κάποιο ελληνικό ενδιαφέρον για το δείκτη FTSE Global Equity. Έχουμε τη δημόσια πρόταση της Newsphone, όπου οι βασικοί μέτοχοι ξεπέρασαν το 90%, άρα αποχωρεί και η συγκεκριμένη. Μαζί της θυμίζουμε πως θα φύγει και η ΙΑΣΩ.

Ανακοινώθηκε επίσης δημόσια πρόταση για τη ΓΕΚΕ, η οποία κατέχει το ξενοδοχείο President. Τυπική διαδικασία καθώς ήδη κατέχουν άνω του 90%. Είχε αφήσει η διοίκηση παλαιότερα ανοικτό το ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης. Αναμένουμε τίμημα, αλλά ουσιαστικά αυτό που μετράει είναι ότι φεύγουν συνολικά 3 εισηγμένες από το ΧΑ.

ALPHA BANK: Όλα τα βλέμματα πάνω της σήμερα. Ανακοίνωσε πριν από λίγο αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τα οποία έδειξαν ζημιές 282,2 εκατ. ευρώ λόγω πρόσθετων ζημιών απομείωσης. Στην προσυνεδρίαση η μετοχή έδειχνε άνοιγμα στο 1 ευρώ και λίγο χαμηλότερα, με μεγάλη άνοδο και εκεί ουσιαστικά κοντά στην τιμή που γίνεται η αύξηση.

ΕΧΑΕ: Η φυγή εταιρειών, αυτή τη φορά δε φαίνεται πως πλήττει την εταιρεία, αφού γίνονται αυξήσεις κεφαλαίου και το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει βελτιώσει τις αποτιμήσεις. Έτσι φεύγουν κάποιες εισηγμένες με χαμηλή κεφαλαιοποίηση, η οποία υπερκαλύπτεται από άλλες κινήσεις. Είναι βέβαια θέμα επιλογών, αλλά αφού οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για μικρές κεφαλαιοποιήσεις, δε μπορεί να γίνει κάτι άλλο.

Σημειώνεται πως η εισηγμένη θα ανακοινώσει σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Μειωμένα κατά 40% αναμένει η Beta να είναι τα καθαρά κέρδη και στις 940 χιλ. ευρώ από 1,56 εκατ. ευρώ.

AEGEAN: Κλείσιμο την περασμένη Παρασκευή στα 5,76 ευρώ και προσαρμοσμένη τιμή σήμερα λόγω αύξησης κεφαλαίου τα 5,23 ευρώ. Για κάθε μία παλιά δίνονται 0,262542 νέες με τιμή 3,20 ευρώ. Δεν έχει προσαρμόσει το σύστημά μας την τιμή, άρα το ποσοστό είναι λάθος. Η τιμή είναι 5,50 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από την προσαρμοσμένη και χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Η τακτική μας το προηγούμενο διάστημα ήταν να αφαιρούμε επιλογές όσο η αγορά ανέβαινε. Αυτό το κάναμε θέλοντας να δείξουμε ότι η ρευστότητα πρέπει να αυξάνεται όσο η αγορά κινείται έντονα ανοδικά. Η ρευστότητα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στα πτωτικά γυρίσματα, όπως αυτό που είχαμε εδώ και κάποιες μέρες. Στο τελευταίο μας σχόλιο γράφαμε πως οι αποτιμήσεις των μετοχών μετά τη μεγάλη κίνηση της αγοράς δεν ήταν εξόφθαλμα φθηνές και πως οι ανακοινώσεις πρώτου τριμήνου έχουν αναδείξει κάποιες ευκαιρίες. Τότε ο Γ.Δ. ήταν στις 907 μονάδες και 5 συνεδριάσεις μετά πήγε στις 867 μονάδες.

Θεωρούμε πως η αγορά έχει ανοδικό περιθώριο και μάλιστα να ξεπεράσει σημαντικά τα προηγούμενα υψηλά. Εστιάζουμε σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη, προοπτικές και μερισματικές αποδόσεις. Αποφεύγουμε τα ΘΑ και μένουμε στα όσα δείχνουν οι ισολογισμοί.

FRIGOGLASS: Ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πρώτο τρίμηνο το οποία ήταν κακό θα λέγαμε. Κάτω κατά 30% περίπου οι πωλήσεις και μείωση 73% στα καθαρά κέρδη. Όμως η εταιρεία έκανε εκτίμηση τονίζοντας πως περιμένει βελτίωση πωλήσεων και περιθωρίου EBITDA στο σύνολο της χρήσης 2021. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 129,3 εκατ. ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Εντό;ς των επόμενων ημερών η αποκοπή του μερίσματος των 0,16 ευρώ με την τιμή στο ταμπλό να είναι στα 5,78 ευρώ. Έχει κάνει μία καλή διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά της, παραμένει εξαιρετικά φθηνή βάσει αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου αλλά και χρήση 2020.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης