Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Τέλος οι επιδοτήσεις στις συμβατικές μονάδες άνθρακα εντός του 2021

G7: Τέλος οι επιδοτήσεις στις συμβατικές μονάδες άνθρακα εντός του 2021

Τη σταδιακή διακοπή των επιδοτήσεων για τα όλα τα ορυκτά καύσιμα αποφάσισαν επίσης τα 7 πλέον προηγμένα βιομηχανικά κράτη

Σχετικά Άρθρα

Στην πλήρη παύση της χρηματοδότησης για έργα που καταναλώνουν άνθρακα και έχουν ως αποτέλεσμα εκπομπές διοξειδίου συμφώνησαν τα επτά πλέον προηγμένα βιομηχανικά κράτη, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισαν να διακόψουν σταδιακά κάθε επιχορήγηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G7, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσαν ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα σταματήσουν να επιδοτούν συμβατικές μονάδες καύσης άνθρακα, ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Svenja Schulze σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Συμφωνία του Παρισιού

«Η G7 συμφωνεί ότι κάθε νέα επένδυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα θα πρέπει να σταματήσει τώρα, επειδή δεν είναι συμβατή με τον στόχο», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Ο στόχος αυτός, όπως καθορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, είναι να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου –σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα– μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η Schulze σημείωσε ότι πρόκειται «για ένα σημαντικό βήμα προόδου αφού μόνο έτσι εμείς, οι βιομηχανικές χώρες, μπορούμε να απαιτήσουμε να μας ακολουθήσουν και οι άλλες στον δρόμο αυτόν».

Ουδετερότητα

Οι επτά χώρες δεσμεύτηκαν επίσης ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα «όσο το δυνατόν περισσότερο» κατά τη δεκαετία του 2030.
Οι υπουργοί επιθυμούν, επίσης, οι χώρες τους να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα «το αργότερο μέχρι το 2050».
Η Γερμανία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θέλει να πετύχει αυτόν τον στόχο μέχρι το 2045.

Σύνοδος COP26

Η Βρετανία, η οποία προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην G7, θα οργανώσει τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη τη σύνοδο COP26 για το κλίμα, η οποία αναβλήθηκε πέρσι λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry προέτρεψε τις χώρες της G20 να λάβουν παρόμοια μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν από την G7 και να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης