Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

ΕΚΤ: Η εκτόξευση του bitcoin τείνει να επισκιάσει «φούσκες» όπως αυτές της Ολλανδικής τουλίπας και της Νότιας Θάλασσας το 17ο και 18ο αιώνα

tags :
ΕΚΤ: Η εκτόξευση του bitcoin τείνει να επισκιάσει «φούσκες» όπως αυτές της Ολλανδικής τουλίπας και της Νότιας Θάλασσας το 17ο και 18ο αιώνα

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την αγορά των κρυπτονομισμάτων επισημαίνονται στην έκθεση Μαΐου Μαΐου Financial Stability Review της ΕΚΤ

Σχετικά Άρθρα
Στην επικέντρωση των κινδύνων όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια σειρά από οικονομικούς τομείς αλλά και χώρες έκανε λόγο στην έκθεση του Μαΐου Financial Stability Review η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ως ένα από τα πεδία διακινδύνευσης για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, περιγράφεται και η αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Όπως υπογραμμίζει η ΕΚΤ με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων υπάρχουν ενδείξεις υπερβολής αν όχι επενδυτικής φρενίτιδας, ωστόσο από την άλλη διακρίνει ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα επί του παρόντος δεν φαίνεται να είναι σημαντικοί – αν και αφήνει ευθεία αιχμή για τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν συστημική βαρύτητα.

Iιστορικές «φούσκες»

Η κατακόρυφη άνοδος στην τιμή του πλέον δημοφιλούς Bitcoin, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται, έχει επισκιάσει προηγούμενες χρηματοπιστωτικές «φούσκες», όπως τη «φούσκα της τουλίπας» και αυτή της Νότιας Θάλασσας τον 17ο και 18ο αιώνα.
Ενώ η σημερινή διαμόρφωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει οδηγηθεί ως επί το πλείστον από τους μικροεπενδυτες, την ίδια ώρα μερίδα των θεσμικών επενδυτών και μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Tesla) παρουσιάζουν ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την είσοδό τους στην εν λόγω αγορά .

Μεταβλητότητα – αποτύπωμα

Η μεταβλητότητα της τιμής του, καθιστά το εν λόγω κρυπτονόμισμα ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο υπόκειται ευκολα σε κερδοσκοπική χειραγώγηση, ενώ το αυξανόμενο αποτύπωμά του σε άνθρακα και η δυνητική του χρήση για παράνομους σκοπούς, δίνουν τροφή για επιπλέον ανησυχίες.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης, ότι τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα δεν χρησιμοποιούνται ευρέως εντός των συστημάτων πληρωμών, ενώ τα ιδρύματα της Ευρωζώνης έχουν μικρή έκθεση σε χρηματοδοτικά εργαλεία σε κρυπτονομίσματα, κάτι που δικαιολογεί τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για μειωμένους κινδύνους επί του παρόντος.

De Guindos: Δεν είναι πραγματική επένδυση

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του Bloomberg, τόνισε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να λογίζονται ως «πραγματικές επενδύσεις».
Οι δυσκολίες που αφορούν την παρατήρηση της υποκείμενης αξίας της, τα αποτρέπουν από το να θεωρηθούν ως πραγματικές επενδύσεις.
«Όταν συναντάς δυσκολίες για να ανακαλύψεις ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία μιας επένδυσης, τότε αυτό που κάνεις είναι να προχωράς σε μια επένδυση που δεν είναι πραγματική», σημείωσε.

Ανησυχίες

Σύμφωνα με παλαιότερη ανάλυση της ΕΚΤ, τα κρυπτονομίσματα (όπως τα Bitcoin, Ether and Ripple) αποτελούν καινοτόμα και υψηλού κινδύνου περιουσιακά στοιχεία.
Η πρόσφατη εξέλιξη των τιμών και το ενδιαφέρον των αγορών, έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για δυνητικές επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι επί του παρόντος δεν αποτελούν έναν ουσιώδη κίνδυνο στην οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, εντούτοις χρήζουν προσεκτικής παρακολούθησης.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι πηγές για μια ενδεχόμενη μεταβλητότητα είναι και υπαρκτές και αρκετές.

Οι διασφαλίσεις

Ορισμένοι μικροεπενδυτές, πιθανόν να χρεωθούν προκειμένου να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα, ενώ κάποιες fintech startups (ψηφιακές επενδυτικές πλατφόρμες) δέχονται τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ως εξασφαλίσεις για να προχωρούν σε δανεισμό.
Κάποιο επίσης μικροεπενδυτές εξακριβωμένα αγοράζουν κρυπτονομίσματα με περιθώρια, με ορισμένες πλατφόρμες να προσφέρουν μόχλευση έως 25 φορές το αρχικό κεφάλαιο.
Επιπλέον οι καινούργιες εξελίξεις, όπως τα futures )προθεσμιακά συμβόλαια) σε Bitcoin στις ΗΠΑ, μπορεί να αυξήσουν τις διαρροές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Καταλήγοντας η ΕΚΤ σημειώνει ότι άλλα επενδυτικά οχήματα, όπως τα χρεόγραφα δίχως εξασφαλίσεις (ETNs) ή τα Συμβόλαια επί της Διαφοράς (CFDs), συνιστούν ανάληψη πλεονάζοντας επενδυτικού ρίσκου για τους Ευρωπαίους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης