Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ έχει καθυστερήσει, αυξάνεται ο αντίκτυπος της πανδημίας σε ορισμένους τομείς

ΕΚΤ: Η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ έχει καθυστερήσει, αυξάνεται ο αντίκτυπος της πανδημίας σε ορισμένους τομείς
Η τομεακή απόκλιση, σε συνδυασμό με διαφορετικές τροχιές της πανδημίας, οδήγησε σε μεγάλη απόκλιση το 2021 στις οικονομικές προβλέψεις σε επίπεδο χωρών της ζώνης του ευρώ
Ένα τρίτο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό στη ζώνη του ευρώ έχει επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Πιο στοχευμένα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και η δημοσιονομική προσαρμογή έχουν βοηθήσει τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσουν καλύτερα την πανδημία.
Ωστόσο, πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ αντιμετώπισαν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας κατά τους πρώτους μήνες του 2021 που - μαζί με την αργή έναρξη της διάθεσης του εμβολίου - καθυστέρησαν την οικονομική ανάκαμψη.
Όσον αφορά το μέλλον, η πρόοδος με τους εμβολιασμούς και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού θα πρέπει να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2021, αναφέρει η ΕΚΤ.


Μεγάλο το πλήγμα σε ορισμένους τομείς

Ο αντίκτυπος της πανδημίας συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε ορισμένους τομείς και χώρες με προϋπάρχουσες ευπάθειες.
Ο τομέας των υπηρεσιών της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να επηρεάζεται δυσμενέστερα από τους περιορισμούς στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την κινητικότητα από ό,τι η μεταποίηση.
Οι τομείς με τις χαμηλότερες επιδόσεις, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και τα καταλύματα, καθώς και οι τέχνες και η ψυχαγωγία, έχουν σημειώσει συνεχείς μειώσεις στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 2-4 φορές στο σύνολο.
Αντίθετα, ο βιομηχανικός τομέας ανακάμπτει ταχύτερα, υποστηριζόμενος από τη βελτιωμένη ζήτηση στο εξωτερικό.
Αυτή η τομεακή απόκλιση, σε συνδυασμό με διαφορετικές τροχιές της πανδημίας, οδήγησε σε μεγάλη απόκλιση το 2021 στις οικονομικές προβλέψεις σε επίπεδο χωρών της ζώνης του ευρώ.

Οι προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ βελτιώθηκαν, προκαλώντας αύξηση των αποδόσεων

Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν σε αξιοσημείωτη αύξηση των μακροπρόθεσμων ονομαστικών επιτοκίων στη χώρα, με παγκόσμιες επιπτώσεις.
Η ταχύτερη διάθεση εμβολιασμών και η συμφωνία για ένα σημαντικό πρόγραμμα δημοσιονομικών κινήτρων οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού των ΗΠΑ.
Η επακόλουθη αύξηση 60 μονάδων βάσης στις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ από τις αρχές του 2021, που καθοδηγείται αρχικά από τις υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και από την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, οδήγησε σε κάποια μέτρια διαρροή στη ζώνη του ευρώ.
Αυτές οι διαρροές αντισταθμίστηκαν εν μέρει, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενίσχυσε τη στάση πολιτικής της με την ενίσχυση της αύξησης των αγορών περιουσιακών στοιχείων της.
Πέρα από τη ζώνη του ευρώ, οι αυξανόμενες αποδόσεις των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερες μεταβολές στις παγκόσμιες κεφαλαιακές ροές και, όπως υποδεικνύεται από προηγούμενες κρίσεις, μπορεί να αποτελέσουν πηγή κινδύνου για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς με εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης