Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G20: Πιέσεις του ΠΟΕ για άρση της πατέντας στα εμβόλια Covid-19 – Στόχος η επιτάχυνση της παγκόσμιας ανοσίας

tags :
Σύνοδος G20: Πιέσεις του ΠΟΕ για άρση της πατέντας στα εμβόλια Covid-19 – Στόχος η επιτάχυνση της παγκόσμιας ανοσίας

Η ομάδα τω G20 συγκάλεσε σύνοδο για την παγκόσμια Υγεία με τη συμμετοχή διεθνών φορέων και ιδιωτών και στόχο τη χρηματοδότηση και την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμών σε φτωχές χώρες και χώρες μεσαίους εισοδήματος

Σχετικά Άρθρα

Στη Ρώμη συναντήθηκαν την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 στο πλαίσιο της μιας συνόδου για την παγκόσμια Υγεία, η ομάδα των G20, παγκόσμιες οργανώσεις όπως ο ΠΟΥ και ο ΠΟΥ, αλλά και ιδιωτικοί οργανισμοί όπως οι κατασκευαστές εμβολίων κατά του Covid-19, Pfizer, Moderna και J&J με στόχο να συμφωνίσουν για τη δαπάνη  ύψους εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια εμβολίων αλλά και την ενίσχυση των φτωχών κρατών να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού ώστε να επιτευχθεί η παγκόσμια ανοσία, σύμφωνα με δημοσίευα του Reuters.
Σε αυτό το πλαίσιο η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας των 20 εθνών να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με πρόταση για άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια COVID-19.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να φέρουμε όλα τα ενδιααφερόμενα μέρη στο τραπέζι για να διαπραγματευτούμε ένα κείμενο αποφάσεων», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala στην εικονική διάσκεψη κορυφής.
«Πρέπει να διαπραγματευθούμε και να αποφασίσουμε, εάν θέλουμε να σώσουμε ζωές."

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε , κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης, ότι θα προσφέρει 100 εκατομμύρια δόσεις.
«Όλος ο κόσμος, παντού» πρέπει να έχει πρόσβαση στα εμβόλια, δήλωσε η Ursula von der Leyen..
Η Γαλλία θα δώσει έως τα τέλη του 2021 «τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων» στο πρόγραμμα Covax, τον παγκόσμιο μηχανισμό προμήθειας εμβολίων στις φτωχές χώρες, ανακοίνωσε επίσης ο πρόεδρος της χώρας Emmanuel Macron, ενώπιον της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υγεία των κρατών μελών της G20, που διεξάγεται στη Ρώμη.

Γαλλία

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κρατάμε αποθέματα εμβολίων σε ορισμένες χώρες, την ώρα που σε άλλες λείπουν.
Και είναι σοκαριστικό ότι ξεκινάμε, κάποιες φορές, να εμβολιάζουμε τα παιδιά όταν σε άλλες χώρες δεν έχει αρχίσει καν ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και ευάλωτων», επισήμανε ο Γάλλος ηγέτης σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία, επαναλαμβάνοντας μια έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η Γαλλία θα μοιραστεί τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων έως το τέλος του έτους», συμπλήρωσε, τονίζοντας «όχι στις πελατειακές σχέσεις, ναι στη εμβολιαστική πολυμέρεια».

Πρόγραμμα Covax

Αυτή τη στιγμή, το 33% των πλουσιότερων χωρών (το ένα τρίτο) έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία πρώτη δόση έναντι 0,2% των φτωχών χωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα Covax.
Ο ΠΟΥ απευθύνει, επομένως, έκκληση στις πλούσιες χώρες να κάνουν πράξη τη διεθνή αλληλεγγύη πριν από τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων.
Έως τα τέλη Μαΐου, 140 εκατομμύρια δόσεις θα λείπουν από το Covax και επιπλέον 50 εκατομμύρια τον Ιούνιο σε σύγκριση με τις ποσότητες που είχε αρχικά προβλέψει για τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού των φτωχών χωρών.

ΗΠΑ, Σουηδία

Έως σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα ήθελαν να δώσουν στο Covax 80 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια του εμβολίου της AstraZeneca.
Η Γαλλία, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της να την ακολουθήσουν, έχει ήδη ανακοινώσει μια δωρεά ύψους 500.000 δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου και η Σουηδία 1 εκατομμυρίου δόσεων.

Πνευματική ιδιοκτησία

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους δήλωσε, εξάλλου, διατεθειμένος να στηρίξει μια άρση των πατεντών για τα εμβόλια, εφόσον μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του ΠΟΥ την κρίνει απαραίτητη για να επιταχυνθεί η παραγωγή παγκοσμίως.

Κοινή έκθεση

«Στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν πρέπει να έχουμε κανένα ταμπού, καμία ιδεολογία, απλά λύσεις που θα βασίζονται σε μια σαφή διάγνωση.’
Κάθε φορά που η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί εμπόδιο στην παραγωγή, εμείς πρέπει να δίνουμε μια απάντηση όπως παλαιότερα» για τον ιό HIV, επισήμανε ο Mecron.
«Για αυτό ακριβώς ζητάω μια κοινή έκθεση, που θα περιλαμβάνει αναλύσεις του ΠΟΕ και του ΠΟΥ, να κατατεθεί στη G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο.
Εάν αυτά τα συμπεράσματα περιελάμβαναν τη χρήση νέων μέτρων αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία, προφανώς, θα τα στήριζα», διαβεβαίωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης