Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί «μπλοκάρουν» την πώληση «έξυπνων» βομβών στο Ισραήλ και πιέζουν τον Biden

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί «μπλοκάρουν» την πώληση «έξυπνων» βομβών στο Ισραήλ και πιέζουν τον Biden

Η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών εισήγαγε ψήφισμα στο Κογκρέσο με στόχο να εμποδίσει την πώληση των «έξυπνων βομβών» αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ

Σχετικά Άρθρα

Ψήφισμα με στόχο να «μπλοκάρουν» την πώληση αμυντικού εξοπλισμού και «έξυπνων» βομβών αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, που επιτυγχάνουν πλήγματα ακριβείας εισήγαγαν στο Κογκρέσο την Τετάρτη 19 Μαΐου ομάδα γερουσιαστών οι οποίοι ανήκουν στην προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι επιφανείς γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, Alexandria Ocasio-Cortez, Mark Pocan και Rashida Tlaib ηγήθηκαν της ομάδας που εισηγήθηκε το ψήφφησμα μαζί με τουλάχιστον ακόμη Γερουσιαστές της Αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

Κατάπαυση πυρός

Η ομάδα αυτή των γερουσιαστών ζητά μια συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους των ΗΠΑ να σταματήσουν τη βία, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που σκότωσαν δεκάδες πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Παλαιστίνιοι στη πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.
Η κυβέρνηση Biden ενέκρινε τη δυνατότητα πώλησης οπλικών συστήματος αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το έτος και το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση, με προθεσμία 15 ημερών για την άσκηση veto βάσει των νόμων που διέπουν τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό.
«Σε μια εποχή που τόσοι πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Biden, υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός, δεν πρέπει να στέλνουμε επιθετικό εξοπλισμό στον πρωθυποργό Netanyahu για να παρατείνει αυτήν τη βία», δήλωσε η Ocasio-Cortez.
Το ψήφισμα είναι απίθανο να προχωρήσει περαιτέρω στο Σώμα, καθώς η επικεφαλής της Βουλής Nancy Pelosi ελέγχει ποια νομοθεσία θα ψηφιστεί.

Υποστήριξη

Γενικά οι Γερουσιαστές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πώληση των «έξυπνων» βομβών, με τον δεύτερο τη τάξει Δημοκρατικό Steny Hoyer να λέει στους δημοσιογράφους ότι το υποστήριξε.
Η πώληση του οπλισμού Joint Direct Attack Munitions, ή JDAM, που κατασκευάζεται από την Boeing Co, θεωρήθηκε ρουτίνα εκείνη την εποχή, πριν από την έναρξη νωρίτερα αυτό το μήνα των πλέον σκληρών εχθροπραξιών στην περιοχή εδώ και χρόνια.

Βοήθεια στο Ισραήλ

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο εκφράζουν γενικά την ισχυρή υποστήριξη για το Ισραήλ.
Η χώρα υπήρξε ο μεγαλύτερος αποδέκτης εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Ουάσιγκτον να παρέχει στο Ισραήλ περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια.

www.bankingnews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης