Τελευταία Νέα
Speculator

Η ΕΧΑΕ χρεώνει και για... πεθαμένες εταιρίες

Η ΕΧΑΕ χρεώνει και για... πεθαμένες εταιρίες
Το παράδειγμα του παραλογισμού με Folli Follie
Μπορεί οι μετοχές πλήθους εταιριών να έχουν ανασταλεί προσωρινά (απίστευτος πλεονασμός γιατί αν θυμόμαστε καλά σε περιπτώσεις όπως η Folli Follie είχαμε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης που είναι … προσωρινά μόνιμη) και να έχουν μηδενική αξία αλλά για την ΕΧΑΕ έχουν αξία.
Και έχουν για να πληρώνουν προμήθειες όποιοι επενδυτές κάνουν το λάθος να κάνουν μεταφορές για να καθαρίσουν τους κωδικούς τους ή για οποιδήποτε προσωπικό ή τεχνικό λόγο.

Υπολογισμός

Τι κάνει λοιπόν η ΕΧΑΕ;
Παίρνει την τιμή της ημέρας που διαπραγματεύτηκε για τελευταία φορά η μετοχή και κόβει κοστούμι.
Δηλαδή αν ένας επενδυτής έχει μετοχές σε κοινή επενδυτική μερίδα έχει μετοχές και θέλει να τις μεταφέρει στην προσωπική του τότε θα κληθεί να πληρώσει 0,08% επί της αξίας κλεισίματος τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης αυτός που δίνει εντολή μεταφοράς και το ίδιο ποσοστό θα πληρώσει και ο κάτοχος της μερίδας που μεταφέρονται οι μετοχές.

Το κοστούμι

Δηλαδή αν κάποιος είχε μετοχές Folli Follie αξίας 100.000 ευρώ σε κοινή επενδυτική μερίδα και θέλει να τις μεταφέρει σε προσωπική (δεν πρόκειται ουσιαστικά για πώληση με αντίτιμο) θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 160 ευρώ.
Δηλαδή για μετοχή που πραγματικά αξίζει τίποτα γίνεται χρέωση στην μεταφορά.
Δηλαδή η ΕΧΑΕ χρεώνει τιμολόγιο έξοδα μεταφοράς μετοχών σε δυο κωδικούς για μια εταιρεία που δεν διαπραγματεύεται που δεν έχουμε νέα από την ΕΧΑΕ η την ΕΚ και εν τέλει δεν ξέρει κανείς το μέλλον της εταιρίας.
Άραγε από τη στιγμή που η ΕΧΑΕ θεωρεί ότι η μετοχή της Folli έχει αξία τότε να τις δίνουν οι επενδυτές ενέχυρο για margin.
Προφανώς και το παράδειγμα δείχνει και τον απόλυτο παραλογισμό του χαρατσώματος σε επενδυτές που έχουν χάσει τα χρήματα και μάλιστα διότι κάποιοι σε επίπεδο εποπτείας και χρηματιστηρίου δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης