Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Μαξίμου αποφάσισε «καυτό καλοκαίρι» με εργασιακά, αξιολόγηση εκπαιδευτικών και νέα επικουρική σύνταξη

Το Μαξίμου αποφάσισε «καυτό καλοκαίρι» με εργασιακά, αξιολόγηση εκπαιδευτικών και νέα επικουρική σύνταξη
Βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, 3 κρίσιμα νομοσχέδια προμηνύουν πολύ καυτό καλοκαίρι με πορείες και κινητοποιήσεις.
Σχετικά Άρθρα

To Μέγαρο Μαξίμου έχει πάρει την απόφαση να περάσει το καλοκαίρι άλλα δύο κρίσιμα νομοσχέδια, εκτός από το εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή αρχές Ιουνίου δημιουργώντας συνθήκες πολιτικού καύσωνα στο Κοινοβούλιο αλλά και στους δρόμους.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρωθυπουργός επιθυμεί εκτός από το εργασιακό νομοσχέδιο να φέρει για ψήφιση το καλοκαίρι (Ιούνιο-Ιούλιο) το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καθώς και το νομοσχέδιο για τις νέες επικουρικές συντάξεις.

Γιατί το Μαξίμου θέλει να ψηφιστούν 3 νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι;

Ο λόγος για τον οποίο έρχονται τα δύο νομοσχέδια τώρα είναι οι εξής:
Πρώτον διότι οι επερχόμενες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών δεν θα έχουν καμία επίδραση στην διδακτική χρονιά καθώς αυτές θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι που είναι κλειστά τα σχολεία.
Οπότε, θα έχουν ένα μικρό κόστος για τους μαθητές και τους γονείς τους.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει κλείσει αυτά τα 3 μεγάλα μέτωπα μέσα στο καλοκαίρι, για να έχει την άνεση του χρόνου το φθινόπωρο να ασχοληθεί με την νέα κυβερνητική σύνθεση που θα προσαρμοστεί στα δεδομένα του Ταμείου Ανάκαμψης και την επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρέπει να ψηφιστεί τώρα, πριν την νέα σχολική χρονιά για να μη χαθεί χρόνος.
Σύμφωνα με το υπουργείο η αξιολόγηση στοχεύει στη διαρκή βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.
Βασική αρχή της εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης είναι η παραδοχή ότι όποιος αξιολογεί αξιολογείται, στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης αξιολογικής διαδικασίας.

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση

Κάθε εκπαιδευτικός και στέλεχος εκπαίδευσης θα έχει τον προσωπικό του ηλεκτρονικό φάκελο, στον οποίο θα καταχωρίζονται ανάμεσα σε άλλα στοιχεία άσκησης του εκπαιδευτικού/διοικητικού του έργου, θα προβλέπεται συνέντευξη μεταξύ αξιολογούμενου και αξιολογητή, καθώς και προγραμματισμένες παρατηρήσεις διδασκαλίας μαθημάτων.
Κάθε αξιολογούμενος θα αξιολογείται από τουλάχιστον δύο αξιολογητές, ενώ η αξιολόγηση θα οργανώνεται σε δύο διαφορετικά πλαίσια τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και κριτήρια.
Η συνολική (summative) αξιολόγηση για τα στελέχη εκπαίδευσης θα συνδέεται με την έρευνα για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και τη διαμορφωτική (formative) αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς, με διττό στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης μέσω σκιαγράφησης δυνατοτήτων και αδυναμιών.

Τον Ιούλιο οι νέες επικουρικές

Όσο αφορά το νομοσχέδιο για τις νέες επικουρικές συντάξεις (με κεφαλαιοποιητικό σύστημα) αυτό θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο.
Τα δύο κρίσιμα σημεία του είναι ότι θα αφορά νέους εργαζόμενους και εργαζόμενους μέχρι 35 ετών (σε εθελοντική βάση) και θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας ο οποίος θα έχει δημόσιο μάνατζμεντ.
Οι πρώτοι πόροι που θα χρειαστεί το ταμείο θα προέλθουν από το ΑΚΑΓΕ το οποίο μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει αποθεματικά πάνω από 10 δις ευρώ.
Το χρηματοδοτικό κενό θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό προοδευτικά αλλά με γεωμετρικό ρυθμό (κάθε χρόνο και μεγαλύτερο ποσό).
Μέσα από την επένδυση των αποταμιεύσεων θα προέλθει και η κεφαλαιοποίηση μεγάλων ποσών προκειμένου να καταστεί εύρωστο.
Άρα βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, 3 κρίσιμα νομοσχέδια προμηνύουν πολύ καυτό καλοκαίρι με πορείες και κινητοποιήσεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει και μέσα στην Βουλή και εκτός από τα εργατικά συνδικάτα, θα υπάρξει κινητοποίηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης