Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα κυβερνητική Επιτροπή υπό τον Μητσοτάκη θα επιβλέπει όλα τα έργα – Τέλος η εμπλοκή των υπουργών στα θέματα συμβάσεων

Νέα κυβερνητική Επιτροπή υπό τον Μητσοτάκη θα επιβλέπει όλα τα έργα – Τέλος η εμπλοκή των υπουργών στα θέματα συμβάσεων
Ποιες συμβάσεις θα ελέγχονται από την κυβερνητική επιτροπή
Σχετικά Άρθρα

Toν πλήρη έλεγχο των κατασκευαστικών έργων, μεγάλων πρότζεκτ και ανεξαρτήτου προϋπολογισμού συμβάσεων που θα χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει πλέον η νέα Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, στην οποία θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός.
Ουσιαστικά, θα είναι το ανώτερο όργανο το οποίο θα εξετάζει συμβάσεις που πραγματοποιούν υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ στο ειδικό

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημόσιων Συμβάσεων.

Γιατί αποφασίστηκε το κεντρικό σύστημα ελέγχου όλων των συμβάσεων;
Η σύσταση της ειδικής κυβερνητικής επιτροπής ήρθε εχθές βράδυ με τροπολογία του Υπουργού Υποδομών κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση κοινοτικών οδηγιών σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και δείχνει την σοβαρότητα με την οποία το Μαξίμου θέλει να χειριστεί κεντρικά την υπόθεση των κατασκευαστικών έργων στην μετά COVID εποχή.
Με αυτό τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι θα ελέγχει όλα τα έργα, θα διατηρήσει την διαφάνεια και τον συντονισμό των δράσεων υπό τον έλεγχό του και δεν θα μπορεί κανένας υπουργός να προχωράει ή να φρενάρει κάποιο έργο.

Ποιες συμβάσεις θα ελέγχονται από την κυβερνητική επιτροπή


Σύμφωνα με την τροπολογία, δύναται να εντάσσονται δημόσιες συμβάσεις προϋπολογισμού άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Κατ’ εξαίρεση προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης έργων μικρότερου προϋπολογισμού εφόσον θεωρούνται εμβληματικά για την εθνική ή τοπική οικονομία ή συμβάσεων άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτούμενων από πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ ανεξαρτήτως προϋπολογισμού εντάσσονται συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης.
Η Κυβερνητική Επιτροπή θα προσκαλεί κάθε 6 μήνες τους φορείς να υποβάλουν προτάσεις, δίνοντας έτσι μία ευελιξία και δυνατότητα διαρκούς ανανέωσης του προγράμματος, το οποίο αναθεωρείται όταν απαιτείται λόγω των συνθηκών.

Θα αποφασίζει ο Κ.Μητσοτάκης μαζί με τους στενούς συνεργάτες του- Σε δεύτερη μοίρα οι υπουργοί


Η σύσταση της κυβερνητικής επιτροπής, ουσιαστικά είναι η συνέχεια της πρόθεσης της κυβέρνησης να δημιουργήσει μία νέα δομή, υπουργείο ή γενική γραμματεία Ανάκαμψης, στην οποία είχαμε σε προηγούμενο κείμενο αναφέρει.
Ωστόσο, κρίθηκε ότι το να πάρεις αρμοδιότητες από κάθε συναρμόδιο υπουργείο και να το εντάξεις σε μία δομή θα ήταν χρονοβόρο, αντιλειτουργικό και θα δημιουργούσε διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ των στελεχών.
Στην κυβερνητική επιτροπή τον πρώτο λόγο θα έχει ο Πρωθυπουργός, δεν θα εξαρτάται από κανέναν υπουργό και θα συναποφασίζει με τους στενούς συνεργάτες του.
Σε αυτή την περίπτωση, τα θέματα έργων-συμβάσεων-δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τα ελέγχουν οι Γεραπετρίτης, Σκυλακάκης, Πιερακάκης και Α.Πατέλης.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης