Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Πρώτοι με βραχεία κεφαλή οι «Πράσινοι» με 25% και διαφορά 1% από το CDU - CSU

Γερμανία: Πρώτοι με βραχεία κεφαλή οι «Πράσινοι» με 25% και διαφορά 1% από το CDU - CSU
Συνολικά, ο κυβερνών συνασπισμός CDU/CSU και SPD θα ελάμβανε το 39% των ψήφων και, ως εκ τούτου, δεν θα είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία παραμένουν οι Πράσινοι καθώς προηγούνται με ελάχιστη διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι αυξάνουν ελαφρά το ποσοστό τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 .
Συγκεκριμένα, εάν διεξήγοντο οι ομοσπονδιακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, το κόμμα των Πρασίνων θα ελάμβανε το 25% των ψήφων (- 1% σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη δημοσκόπηση του ARD), ενώ Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κερδίζουν μια ποσοστιαία μονάδα και θα έρχονταν δεύτερο κόμμα με ελάχιστη διαφορά από τους Πράσινους αφού θα ελάμβαναν το 24% των ψήφων.

Σενάρια

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) κερδίζει επίσης μια μονάδα και θα ελάμβανε το 15%.
Ακολουθούν το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) 12% (+1%), το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) το οποίο χάνει μία μονάδα και θα ελάμβανε το 11% των ψήφων και η Αριστερά (Die Linke) με 7% (+1%)
Συνολικά, ο κυβερνών συνασπισμός CDU/CSU και SPD θα ελάμβανε το 39% των ψήφων και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε πλέον να κυβερνά.
Ενδεχόμενη συμμαχία Πρασίνων και CDU/CSU θα εξασφάλιζε κοινοβουλευτική πλειοψηφία (49%), ενώ ένας δυνητικός συνασπισμός Πρασίνων, SPD και FDP θα ήταν ακόμη ισχυρότερος με 52% .
 

Τριπλή συμμαχία

Ο συμπρόεδρος του SPD Norbert Walter-Borjans πιστεύει πάντως ότι το κόμμα του θα λάβει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.
«Πιστεύω πως το SPD θα φτάσει το 25% στις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου και αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός.
Ο Olaf Scholz,θα μπορούσε έτσι να ηγηθεί μιας τριπλής συμμαχίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τους Πράσινους και το FDP ή με τους Πράσινους και την Αριστερά θα ήταν νοητός”, δήλωσε στο "Spiegel".
Ο Walter-Borjans δεν δεσμεύτηκε για το ποια παραλλαγή θα προτιμούσε, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι έχει αμφιβολίες για την ικανότητα του κόμματος της Αριστεράς ( Die Linke) να κυβερνήσει.
«Η Αριστερά πρέπει να διευκρινίσει τις θέσεις της και να δείξει εάν είναι έτοιμη να γίνει μέρος ενός συνασπισμού», είπε.

Φιλελεύθεροι

Ο συμπρόεδρος του SPD έθεσε επίσης ένα ερωτηματικό και για τη δυνατότητα συνασπισμού με το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP): «Δεν είναι δυνατόν με το SPD να μειωθούν οι φόροι όσων κερδίζουν τα περισσότερα.
Πιστεύω πάντως ότι οι Φιλελεύθεροι έμαθαν μετά την αποχώρησή τους από τις διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης του 2017», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματός του τον ερχόμενο Δεκέμβριο, απάντησε: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να μην χρειάζεται να γίνω κάτι περισσότερο".
Ο Walter-Borjans συμπροεδρεύει του SPD μαζί με την Saskia Esken από τον Δεκέμβριο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης