Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε αύξηση της προκαταβολής των 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε αύξηση της προκαταβολής των 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξηθεί η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που θα λάβει το γ' τρίμηνο φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξηθεί η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που θα λάβει το γ' τρίμηνο φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Παράλληλα, μιλώντας στο «Οικονομικό Forum των Δελφών», επεσήμανε τη βοήθεια που θα δώσει το Ταμείο στην ελληνική οικονομία, προσδιορίζοντας αυτή ως εξής:

  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 20% επιπλέον σε σχέση με το ύψος τους χωρίς τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο.
  • Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2026 κατά 7 μονάδες επιπλέον, ενώ ειδικά εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,6% αντί του 2,4%.
  • Η απασχόληση θα αυξηθεί το 2026 κατά 4 μονάδες επιπλέον, που «μεταφράζεται» σε περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα θα αξιοποιηθούν πλήρως οι επιχορηγήσεις ύψους 30,5 δις ευρώ και πλήρως τα 12,7 δις σε δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει -με την μόχλευση- σημαντικός επενδυτικός χώρος. «Το τρίτο τρίμηνο του έτους, θα λάβουμε την προκαταβολή ύψους 13%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό προκαταβολής ως ποσοστό του ΑΕΠ που θα δοθεί», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Τα χαρακτηριστικά της απορρόφησης των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η ταχύτητα, η διαφάνεια, η ανταποδοτικότητα και η άμεση βοήθεια που θα προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα. «Θα αξιοποιήσουμε την αξιοπιστία και την δημοσιονομική ευελιξία με προσοχή έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Τον Ιούνιο η χώρα περνάει την 10η αξιολόγησή της και αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος τότε θα προχωρήσουμε και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον υπουργό, και από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου ένα σημαντικό ποσό οδεύει προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.
Πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (375 εκατ. ευρώ), τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (260 εκατ. ευρώ), τον αγροτοδιατροφικό τουρισμό (250 εκατ. ευρώ) και το «Εξοικονομώ» (450 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι για τις ιδιωτικές επενδύσεις από τα δάνεια του Ταμείου, από το συνολικό κεφάλαιο το 50% πρέπει να προέρχεται από δανεισμό από το Ταμείο, το 30% από τραπεζικό δανεισμό και το 20% από ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ένα ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, το οποίο έχει τέσσερις κλάδους: Τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη φορολογική πολιτική, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων για να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα και το δανειοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου.

Φορολογική πολιτική

Ερωτηθείς για την ασκούμενη φορολογική πολιτική, ο υπουργός ανέφερε ότι οι μειώσεις φόρων και εισφορών άρχισαν το 2019 και συνεχίζονται και σήμερα με το πακέτο, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, και κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Επεσήμανε ότι «αξιοποιούμε την αξιοπιστία της χώρας και τη δημοσιονομική ευελιξία, αλλά χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Και κατέληξε λέγοντας πως «όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος με ασφάλεια, αυτός θα συνεχίσει να αξιοποιείται για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών».

O υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Νικολόπουλο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο που το υπουργείο σχεδιάζει να απορροφήσει τα χρήματα από αυτό, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης