Τελευταία Νέα
Οικονομία

Stiglitz: Εντυπωσιακές οι πρώτες 100 ημέρες του Biden - Λαμπρό παράδειγμα ο Γιώργος Παπανδρέου

Stiglitz: Εντυπωσιακές οι πρώτες 100 ημέρες του Biden - Λαμπρό παράδειγμα ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz μίλησε για τη διακυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, μιλώντας στο ίδιο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι οι πρώτες 100 ημέρες του Joe Biden στο τιμόνι των ΗΠΑ ήταν εντυπωσιακές.
«Το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάκαμψης που παρουσίασε είναι πολύ καλά σχεδιασμένο έτσι ώστε να δώσει ξανά ώθηση στην Αμερική.
Η ατζέντα του Joe Biden είναι καλά δομημένη και συνοδεύεται από σοβαρά νομοθετήματα για την στηρίξουν» ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.
Η Ευρώπη πρέπει να πάρει ένα παράδειγμα από την πολιτική που ακολουθεί ο Joe Biden, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας, Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι είναι ένα «λαμπρό παράδειγμα προοδευτικής πολιτικής».
Η Ευρώπη παίρνει και αυτή σειρά σημαντικών μέτρων, αλλά η προσέγγιση του Biden είναι εντυπωσιακή, καθώς περιλαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα για την πανδημία, τη δημόσια υγεία, την φτώχεια, τις υποδομές, τη φορολογία, σημείωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών.
Σε ερώτημα για την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων, ο κ. Stiglitz είπε ότι είναι απαραίτητη, ότι το θέμα έχει ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής και ότι θα κάνει τεράστια διαφορά στην κοινωνία και την οικονομία. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι απλά άπληστες, θέλουν τα ήδη μεγάλα τους κέρδη να τα αυξήσουν ακόμη περισσότερο.
Η άρση της πατέντας θα κάνει τεράστια διαφορά πιστεύω και πραγματικά απορώ με τις φαρμακευτικές εταιρείες που έριξαν τις τιμές τους μετά τις ανακοινώσεις Biden», συμπλήρωσε.
Ο Joe Biden είναι ένα «θετικό σοκ στον χώρο των φαρμάκων.
Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς, και συμφωνώ ότι πρέπει να αρθεί η πατέντα των εμβολίων», είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Τα χρήματα που θα μας δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με τα χρήματα που χάθηκαν από το lockdown αλλά ούτε και να αντισταθμίσουν το κόστος από τις τόσες απώλειες ζωών. Ό
μως μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ανάπτυξη», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.
Στην Ευρώπη, συμπλήρωσε, υπάρχουν «έξυπνοι τρόποι» να λύσουμε θέματα ανισοτήτων.
Θα πρέπει να εναρμονίσουμε τη φορολογία-κι ας αντιδρούν κάποιες χώρες- και να επενδύσουμε στην πράσινη μετάβαση.
«Το θέμα των ανισοτήτων δεν είναι καινούργιο, το είχαμε και στην προ covid-19 περίοδο», τόνισε ο κ. Stiglitz.
«Ο ιός ωστόσο αύξησε τις ανισότητες και τώρα με μέτρα πρέπει να καταπολεμήσουμε κάποιες από αυτές.
Το φορολογικό πρόγραμμα του Biden είναι σημαντικό διότι θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Θα προσφέρει κεφάλαια για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση της κοινωνίας».
Μία νέα πολιτική εποχή ξεκινά στις ΗΠΑ, όπου πλέον το κράτος δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση του προβλήματος. Οι υποσχέσεις του νέο-φιλελευθερισμού απέτυχαν.
Απέτυχε το προηγούμενο σύστημα να διαχειριστεί κρίσεις, όπως η πανδημία. Έκανε όλους να στραφούν στο κράτος για βοήθεια, σε μία περίοδο που το κράτος είχε χάσει δύναμη και δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά, είπε ο κ. Stiglitz.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο ιδιωτικός τομέας στράφηκε στο κράτος για την διαχείριση της πανδημίας και αυτό πρέπει να γίνει ένα μάθημα για τη χώρα μας, ώστε το κράτος να εκσυγχρονιστεί για το καλό των πολιτών». Ας μην λειτουργούμε πελατειακά, όπως έκανε ο κ. Trump με την μείωση της φορολογίας για να ευνοήσει τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι, ας κοιτάξουμε το κοινό μας συμφέρον, συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης