Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ανοδικό γύρισμα στις αποδόσεις των ομολόγων λόγω των φόβων για πληθωρισμό

Ευρωζώνη: Ανοδικό γύρισμα στις αποδόσεις των ομολόγων λόγω των φόβων για πληθωρισμό

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου ανέβηκε προσωρινά στο -0,192% στην αρχή της συνεδρίασης, για να επιστρέψει στο κλείσιμο στο -0,21%, εξακολουθώντας ωστόσο να καταγράφει άνοδο μίας μονάδας βάσης

Σχετικά Άρθρα

Μικρό ανοδικό γύρισμα πραγματοποίησαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν ξανά την προσοχή τους στις πιο ευνοϊκές προοπτικές της οικονομίας και στον αντίκτυπο που θα έχει η εξέλιξη αυτή στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 10 Μαϊου 2021..
Την ίδια στιγμή, η διακοπή της τροφοδοσίας με βενζίνη και άλλα καύσιμα από το δίκτυο αγωγών της Colonial Pipeline στην ανατολική ακτή μετά την κυβερνοεπίθεση της Παρασκευής 7 Μαΐου 2021 πυροδοτεί έντονες ανησυχίες για έξαρση του πληθωρισμού.

Προσδοκίες

Οι πληθωριστικές ανησυχίες αποτυπώθηκαν άμεσα στο δείκτη της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, ο οποίος εκτινάχθηκε πάνω από το 1,56%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς να αγγίξει προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου μίας εβδομάδας.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανέβηκε προσωρινά στο -0,192% στην αρχή της συνεδρίασης, για να επιστρέψει στο κλείσιμο στο -0,21%, εξακολουθώντας ωστόσο να καταγράφει άνοδο μίας μονάδας βάσης.

Πράσινο ομόλογα

Η Γερμανία επέλεξε κοινοπρακτικό σχήμα τραπεζών για την έκδοση 30ετούς πράσινου ομολόγου, διευρύνοντας έτσι την καμπύλη των ομολόγων της που προορίζονται για την χρηματοδότηση προγραμμάτων φιλικών προς το περιβάλλον (σχετικών με την πράσινη μετάβαση), σύμφωνα με τους διαχειριστές που έχουν αναλάβει την ομολογιακή έκδοση.
Το 30ετές ομόλογο, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και στην αυριανή συνεδρίαση, είναι το πρώτο πράσινο ομόλογο της Γερμανίας στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, μετά την αντίστοιχη πράσινη έκδοση 10ετούς πέρυσι το Σεπτέμβριο και πενταετούς δύο μήνες αργότερα.

Αγορές ομολόγων

Ο στρατηγικός αναλυτής της ING Antouan Bouvet ανέφερε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για άνοδο των γερμανικών αποδόσεων.
Η νευρικότητα είναι ακόμη πιο εμφανής στην ευρωπεριφέρεια, επισημαίνουν άλλοι αναλυτές, καθότι οι προοπτικές ανάκαμψης δημιουργούν ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων της, παρά τις εκ νέου διαβεβαιώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της κεντρικής τράπεζας Philip Lane σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde, ο οποίος είπε ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως όχι μόνο θα παρατείνει το PEPP αλλά και θα επιταχύνει τις αγορές ομολόγων.

Επενδυτικό κλίμα

Οι ενδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας πολλαπλασιάζονται μετά δε και τα στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα της Ευρωζώνης, που γνώρισε το Μάιο τη μεγαλύτερη βελτίωση από το Μάρτιο του 2018.
Οι περισσότερες αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια έκλεισαν είτε στάσιμες είτε με άνοδο μίας μονάδας βάσης.
Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,98% με το spread στις 119 μονάδες βάσης, χωρίς καθόλου όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης