Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγορά ομολόγων: Σε υψηλό 5 ετών οι προσδοκίες των επενδυτών για το ύψος του πληθωρισμού έως το 2026

tags :
Αγορά ομολόγων: Σε υψηλό 5 ετών οι προσδοκίες των επενδυτών για το ύψος του πληθωρισμού έως το 2026

Η άνοδος των προσδοκιών για το ύψος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πυροδοτήθηκε από την αύξηση στις τιμές των προϊόντων πετρελαϊου αλλά και την κυβερνοεπίθεση στον μεγαλύτερο αγωγό στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ 

Σχετικά Άρθρα

Διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 οι προσδοκίες των επενδυτών στην αγορά ομολόγων για τον αναμενόμενο ρυθμό της αύξησης του πληθωρισμού κατά την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.
Το πενταετές επιτόκιο αναφοράς, ένας δείκτης που βασίζεται στη διαφορά απόδοσης μεταξύ ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό και των υπόλοιπων τίτλων, διευρύνθηκε έως και 3,4 μονάδες βάσης, στο 2,7327%, κατακτώντας νέο υψηλό από το 2008.
Εν τω μεταξύ, τα ονομαστικά επιτόκια διατηρήθηκαν υπό σχετικό έλεγχο, με την απόδοση των πενταετών τίτλων να διαμορφώνεται χαμηλότερα περίπου κατά μία μονάδα βάσης, στο 0,76%.

Αιτίες

Η πρόβλεψη για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού συην πενταετία ανήλθε σε υψηλό του 2006
Η άνοδος στις προοπτικές της πενταετίας λαμβάνει χώρα εν μέσω αύξησης των τιμών των προϊόντων πετρελαίου και σε συνδυασμό με μια κυβερνο-επίθεση που έθεσε εκτός λειτουργίας έναν βασικό αγωγό μεταφοράς στις ΗΠΑ.
Προστίθεται στο γενικότερο κλίμα αύξησης των προσδοκιών για το ύψος του πληθωρισμού που τροφοδοτούνται με τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, των σχεδίων για τις εκτεταμένες επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές και των μέτρων τόνωσης που σχετίζονται με την πανδημία.

Διαρθρωτικοί παράγοντες

Ωστόσο, η συγκριτικά χαμηλή διακύμανση όσον αφορά τις ονομαστικές αποδόσεις δείχνει ότι ορισμένοι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και πόσο μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί η οικονομική δυναμική.
«Η αγορά επικεντρώνεται στο κατά πόσον οι μεγάλοι διαρθρωτικοί παράγοντες που συγκρατούν τον πληθωρισμό για δεκαετίες θα απελευθερωθούν και θα κυριαρχήσουν στη μεγάλη οικονομική δυναμική που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή». λέει ο Thomas Graff, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brown Advisory.

Βενζίνη - καύσιμα

Τα προθεσμιακά συμβόλαια της βενζίνης διαπραγματεύθηκαν σε υψηλό σχεδόν τριών ετών, ενισχύοντας του φόβους για πληθωριστικές πιέσεις οι οποίοι, με τη σειρά τους, άσκησαν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων
Οι προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού πυροδοτήθηκαν επίσης την Παρασκευή (7/5) ύστερα από μια ασθενέστερη της αναμενόμενης αύξησης των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, με ορισμένους παρατηρητές να υποθέτουν ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μισθολογικές αυξήσεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης