Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία του αγωγού της Colonial Pipeline μετά την κυβερνοεπίθεση

tags :
ΗΠΑ: Αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία του αγωγού της Colonial Pipeline μετά την κυβερνοεπίθεση
Νέα μέτρα για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της χώρας αναμένεται να εισηγηθεί στο Κογκρέσο ο Λευκός Οίκος
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο κορυφαίος αμερικανικός πάροχος μεταφοράς καυσίμων μέσω του μεγαλύτερου δικτύου αγωγών στις ΗΠΑ αποδύονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν την επαναλειτουργία του δικτυού που μεταφέρει σχεδόν το ήμισυ των προμηθειών σε διυλισμένα καύσιμα της Ανατολικής Ακτής το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω μιας κυβερνοεπίθεσης τύπου ransomware
Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένο είδος κακόβουλου λογισμικού ransomware το οποίο έπληξε τα συστήματα της Colonial Pipeline χρησιμοποιείται για εκβιασμούς.
Όταν επιτίθεται σε μια συσκευή είτε σε ένα συστημα με επιτυχία, το κακόβουλο λογισμικό "κλειδώνει" την οθόνη ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο δίσκο.
Στη συνέχεια, εμφανίζει μια απαίτηση καταβολής λύτρων με αναλυτικές λεπτομέρειες πληρωμής.

Τροφοδοσία

Η επίθεση στον αγωγό της Colonial Pipeline την περασμένη εβδομάδα, ήταν μία από τις μεγαλύτερες κυβερνο-επιθέσεις που έχουν αναφερθεί ποτέ στις ΗΠΑ και προκάλεσε σοκ στον κλάδο της ενέργειας.
Η διακοπή της ροής που επηρέασε την τροφοδοσία καυσίμων στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ οδήγησε σε ελλείψεις στις πωλήσεις λιανικής της βενζίνης και οδήγησε της τιμές αναφοράς του καυσίμου σε υψηλό των τριών ετών.
 

Τροφοδοσία

Η επίθεση στον αγωγό της Colonial Pipeline την περασμένη εβδομάδα, ήταν μία από τις μεγαλύτερες κυβερνο-επιθέσεις που έχουν αναφερθεί ποτέ και προκάλεσε σοκ στον κλάδο της ενέργειας.
Η διακοπή της ροής που επηρέασε την τροφοδοσία καυσίμων στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και οδήγησε σε ελλείψεις στις πωλήσεις λιανικής της βενζίνης και τς τιμές αναφοράς του καυσίμου σε υψηλό των τριών ετών.

Ενεργειακές υποδομές

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές προέτρεψαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ενεργειακών υποδομών στις ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότί έχει καταστήσει την επανεκκίνηση του δικτύου αγωγών καυσίμων κορυφαία προτεραιότητα και οργάνωσε μια ομοσπονδιακή ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση του αντίκτυπου και την αποφυγή πιο σοβαρών διαταραχών.
Στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ πιθανότατα αναμένεται να καταγραφεί αύξηση των τιμών στη λιανική τιμή της βανζίνης  στις ανλτίες και η ζήτηση έχει ήδη αυξηθεί καθώς οι οδηγοί σπεύδουν τα γεμίσουν τα ντεπόζιτα.
Η νοτιοανατολική ακτή είναι το πιο εξαρτημένη από το δίκτυο των αγωγών της Colonial Pipeline και έχει λιγότερες εναλλακτικές από τις πολιτείες που βρίσκονται πιο βόρεια.

Οι έρευνες
.
Ενώ η έρευνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την κυβερνο-επίθεση βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, ενώ πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ και τρεις πηγές του κλάδου ανέφεραν ότι οι hacker που ενοχοποιούνται για την επίθεση ότι είναι μια εγκληματική ομάδα στον κυβερνοχώρο που ονομάζεται DarkSide.
Οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας δήλωσαν ότι η ομάδα φαίνεται να αποτελείται από βετεράνους εγκληματίες του Dark Web που επιδίδονται σε εκβιασμούς και σε άλλες παράνομες ενέργειες.

Επαναλειτουργία

Η Colonial είπε την Κυριακή (9/5) ότι επανεκκίνσε ορισμένες μικρότερες γραμμές μεταφοράς καυσίμων, αλλά οι κύριες γραμμές της παρέμειναν κλειστές.
Δεν γνωστοποίησε χρονοδιάγραμμα για πλήρη επαναλειτουργία του συστήματος των αγωγών μήκους 5.500 μιλίων (8.850 χλμ.).
Το σύστημα αγωγών είναι η κύρια "αρτηρία¨μεταφοράς καυσίμων από τα διυλιστήρια της Ακτής του Κόλπου έως τις Νοτιοανατολικές Πολιτείες.
Το δίκτυο αγωνών πάνω από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) βενζίνης, ντίζελ και αεροπορικών καυσίμων, προμηθεύοντας βενζινάδικα και μεγάλα αεροδρόμια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης