Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρεμιέρα για σχολεία, τι ανοίγει από 14/5 – Τέλος τα σενάρια για προνόμια σε εμβολιασμένους

Πρεμιέρα για σχολεία, τι ανοίγει από 14/5 – Τέλος τα σενάρια για προνόμια σε εμβολιασμένους
Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν τις επόμενες εβδομάδες - Διευρύνονται τα self test
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης να επιστρέφουν από σήμερα Δευτέρα 10/5 στα σχολεία αλλά και με την επαναλειτουργία των διοικητικών δικαστηρίων, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην 15η Μαΐου, όταν και αναμένεται να γίνει το επόμενο μεγάλο άνοιγμα και να χαλαρώσουν ακόμα περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα.
Η εβδομάδα που διανύουμε θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις αποφάσεις των ειδικών για το τι θα ανοίξει και ποτέ, ενώ αναμένεται να υπάρξει ένα ασφαλές αποτύπωμα για το κατά πόσο οι γιορτές του Πάσχα επηρέασαν την πορεία της επιδημίας
Υπενθυμίζεται πως βάσει των σχετικών αποφάσεων, στις 14/5 θα ανοίξουν τα μουσεία και ο τουρισμός.
Την ημέρα αυτή θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ενώ όλα δείχνουν πως θα καταργηθούν τα sms για τις μετακινήσεις (αν και υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους επιστήμονες) και ότι θα συρρικνωθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία πλέον θα ισχύει από τις 12 τα μεσάνυχτα.
Μάλιστα δεν αποκλείεται στις 14/5 να καταργηθεί το μέτρο του click away και του click inside και να λειτουργήσει κανονικά το λιανεμπόριο.
Επίσης, στις 17/5 αναμένεται να λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ωδεία, οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια ενώ αυτήν την εβδομάδα θα εξεταστεί και το εάν θα ανοίξουν την ίδια ημέρα και τα γυμναστήρια.
Τα σενάρια που έκαναν λόγο για προβάδισμα των εμβολιασμένων διέψευσε κατηγορηματικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων για όλους τους πολίτες.
Από τις 21/5 θα αρχίσουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου.
Πάντως και ενώ το σχέδιο προβλέπει σταδιακό άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων εντός του μήνα, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας πως η επιδημία παρουσιάζει μια εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση καθώς ναι μεν μειώνεται ο αριθμός των νοσηλειών αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.
Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και ειδικοί ποντάρουν στους εκατομμύρια εμβολιασμούς που θα γίνουν το δίμηνο Μαίου – Ιουνίου αλλά και στη διεύρυνση της χρήσης των self test σε μια σειρά εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Κικίλιας: Τέλη Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30 – 44 για όλα τα εμβόλια

Τη θέση πως στα τέλη Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στις ηλικίες 30 – 44 ετών για όλα τα εμβόλια διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος διαβεβαίωσε πως είναι
εξαφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Κικίλιας υποστήριξε πως η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου ενώ υποστήριξε πως έως τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.
«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, ο κ.Κικίλιας είπε ότι περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ, προανήγγειλε πως η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών, ανέφερε πως «εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.
Αν και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους γρήγορους ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας ο κ.Κικίλιας υποστήριξε πως θα πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς όπως είπε, υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.
Αναφορικά με προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self tests (π.χ. κάποιοι μαθητές θα χάσουν ένα τεστ για την ερχόμενη Δευτέρα), δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «Ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».

Παγώνη: Αποκλιμακώνεται αργά η επιδημία – Βγάζουμε μάσκες μετά τις 20/9

Για αργή αποκλιμάκωση της επιδημίας στην Ελλάδα έκανε λόγο η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξη για το άνοιγμα των σχολείων, αναφέροντας πως τα παιδιά έχουν ήδη δώσει εξετάσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη πρότεινε να διευρυνθεί τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι τα μεσάνυχτα το ωράριο της εστίασης γιατί όπως είπε δεν έχει σημασία να φεύγουν από το μπαρ και να μαζεύονται στις πλατείες ενώ επεσήμανε πως τα sms πρέπει να τελειώσουν γιατί κανένας δεν τα χρησιμοποιεί.
Αναφορικά με την μάσκες η κα.Παγώνη τόνισε πως πιθανότατα θα τις βγάλουμε μετά τις 20/9 ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών.
Όπως είπε, υπολογίζεται ότι τέλη Ιουνίου θα έχουμε ανοσία στο 50%, η οποία στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα φτάσει το 75%, ενώ τόνισε πως το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με το περσινό.
Η κα Παγώνη υποστήριξε πως τελειώσαμε με τα lockdown και ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να πει για 4ο κύμα με τα δεδομένα που έχει τώρα.
Σχετικά με τα πανεπιστήμια επεσήμανε ότι πιστεύει ότι δεν έχουν πρόβλημα να ανοίξουν όπως τα σχολεία, πως ίσως η σκέψη της επιτροπής είναι να μην ανοίξουν όλα μαζί και ότι την επόμενη βδομάδα ίσως το συζητήσουν.

Πρεμιέρα για τα σχολεία

Ύστερα από περίπου τρεις μήνες επιστρέφουν σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου στα σχολεία οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων.
Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).
Το τεστ διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων Δευτέρας και Πέμπτης, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.
Υπενθυμίζεται, πως τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).
Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.
Σημειώνεται ότι από σήμερα επαναλειτουργούν, επίσης δια ζώσης, τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, καθώς και οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών που είναι στο τελευταίο έτος ή επί πτυχίω.
Ακόμα, μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Self test: Διατίθενται από σήμερα 10/5 έως και τις 12/5 μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα

Από σήμερα Δευτέρα 10/5 έως και την Τετάρτη 12/5 θα διατίθενται μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα τα self test.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν δύο self test.
Από τις 13/5 έως και τις 19/5 οι δικαιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν και αυτοί να παραλάβουν δύο δωρεάν self test.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας στο παραπάνω διάστημα θα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων.
Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10 - 16 Μαΐου και 17 - 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.
Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Ποιοι υποχρεούνται σε self test

Παράλληλα, από σήμερα και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η προμήθεια των self tests θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Tα self-tests που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.
Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».
Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Καθολικό lockdown έως 17/5 στην Κάλυμνο

Παρατείνεται το καθολικό lockdown στην Κάλυμνο από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως και τις 17 Μαΐου στις 6 το πρωί για λόγους Δημόσιας Υγείας.
Η παράταση του lockdown αποφασίστηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα στη νήσο Κάλυμνο της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης μελών της Επιτροπής Επιδημιολόγων, εισήγησης του Δημάρχου Καλυμνίων και λαμβάνοντας υπόψιν τη συνεχιζόμενη ραγδαία εκδήλωση κρουσμάτων στο νησί, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19.

Στους 11.029 οι νεκροί

Στους 11.029 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (9/5/2021) 1.428 νέα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 362.004 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 51 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.309 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.029 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_22.JPG3_21.JPG1_28.JPG
728 διασωληνωμένοι


O αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (62.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67έτη.
To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.183 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή -0.27%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 375 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).
6_3.JPG
5_8.JPG

diaspora_10.JPGkabyles_11.JPG7_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης