Οικονομία

Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της οικονομίας τους επόμενους μήνες – ΕΝΦΙΑ χωρίς αλλαγές

Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της οικονομίας τους επόμενους μήνες – ΕΝΦΙΑ χωρίς αλλαγές
Σε περίπου δύο εβδομάδες ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει σε περίπου δύο εβδομάδες, καθώς σύμφωνα με υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι τελευταίες αλλαγές, όπως είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου, οι αλλαγές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις κ.ά.
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι η προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων εκπνέει στο τέλος του Ιουλίου, διευκρινίζοντας πως εάν ο φορολογούμενος καταθέσει τη δήλωσή του τον Αύγουστο δεν θα κριθεί εκπρόθεσμος, αρκεί να καταβάλλει διπλή δόση φόρου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Για τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει η μείωση του 22%», ενώ σημείωσε ότι δεν θα αλλάξουν εφέτος οι τιμές των αντικειμενικών αξιών, παραπέμποντας έτσι στο 2022 για τις όποιες αλλαγές στις τιμές ζώνης.
«Θα τρέξει η άσκηση και καθώς υπάρχει η δέσμευση για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα δούμε πώς θα ενσωματώσουμε την υπεσχημένη μείωση του 8%», είπε χαρακτηριστικά.
Περί φόρων

Σχετικά με τη μονιμοποίηση των μειώσεων φόρων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως αυτές θα εξετασθούν υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.
«Προβλέπουμε φέτος έλλειμμα 7% και μηδενισμό του το 2022. Σταδιακά θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και μαζί με την ανάκαμψη, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διασφαλίσουμε μια δημοσιονομική ισορροπία και όχι με μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Έχουμε πόρους και χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα με μηδενικό κόστος δανεισμού. Ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από πέρυσι, ενώ υπάρχει μια αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δισ. και το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε για την «επόμενη ημέρα».

Όχι νέος κύκλος «Επιστρεπτέας Προκαταβολής»

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται νέος κύκλος «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».
Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για τον αποκλεισμό πολλών από το πρόγραμμα της 7ης φάσης , τόνισε ότι «ένας μεγάλος αριθμός καταθέτει αιτήσεις, ενώ ξέρει ότι δεν είναι δικαιούχοι».
Ακόμη, σημείωσε ότι προβλέπεται παράταση 2 ημερών στην υποβολή των οριστικών αιτήσεων, καθώς υπάρχει μια αναβάθμιση προγραμμάτων στην ΑΑΔΕ.

Μέτρα στήριξης

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα ανέλθουν σε 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες και σταδιακά μόνον θα αποσύρονται, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι :

  • Χθες (7/5) πληρώθηκαν υπόλοιπα ύψους 62,7 εκατ. ευρώ από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολής 7» σε 20.359 δικαιούχους, ενώ μέσω αυτού του προγράμματος, πιστώθηκαν 167 εκατ. ευρώ στην εστίαση τη Μεγάλη Εβδομάδα.
  • Υπάρχουν τα μηδενικά ενοίκια και τον Μάιο και εκκρεμούν κάποια υπόλοιπα μηνών για ιδιοκτήτες. Όπως είπε, «για τα ενοίκια τον Ιούνιο, θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει η οικονομία. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια». Σημείωσε επίσης ότι ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης Απριλίου θα είναι αντίστοιχος με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, δηλαδή με προκαταβολή.
  • Τρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», στο οποίο 22.921 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί, ενώ θα δοθεί και μια παράταση έως το τέλος του μήνα για να δηλώσουν συμμετοχή και άλλες επιχειρήσεις».
  • Προωθούνται τα στοχευμένα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.
  • Πριν το τέλος Μαΐου προβλέπεται να υπάρχει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την κάλυψη μέρους των πάγιων αναγκών για τις επιχειρήσεις. «Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή περίπου έως τις 10 Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η κατανομή των ποσών ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ. Ο πολίτης, η επιχείρηση, το επόμενο διάστημα έως το τέλος του έτους, ανάλογα με τα ποσά που του έχουν κατανεμηθεί, θα μπορεί να μην πληρώνει υποχρεώσεις στην ΑΑΔΕ και το ΕΦΚΑ», είπε.
  • Μέχρι τις 17 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα ποσά θα καταβληθούν έως το τέλος του μήνα.
www.bankingnews.grwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης