Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβάθμισε σε θετικό από αρνητικό το outlook της Eurobank - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στο Β-

Fitch: Αναβάθμισε σε θετικό από αρνητικό το outlook της Eurobank - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στο Β-

Στην αναβάθμιση του outlook της Eurobank από αρνητικό σε θετικό προχώρησε σήμερα 7/5 η Fitch, επιβεβαιώνοντας την ίδια στιγμή την αξιολόγηση Β-

Σχετικά Άρθρα
Στην αναβάθμιση του outlook της Eurobank από αρνητικό σε θετικό προχώρησε σήμερα 7 Μαΐου η Fitch Ratings, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση Β-. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα περιουσιακά στοιχεία που είναι εγγεγραμμένα στον ισολογισμό της τράπεζας είναι «αδύναμα», ενώ τα «κόκκινα» δάνεια δεσμεύουν υψηλά κεφάλαια, παρότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει εξυγιανθεί σε σημαντικό βαθμό μετά την πώληση της τιτλοποίησης Cairo. 
Ο δείκτης απομειωμένων δανείων μειώθηκε στο 14% (συμπεριλαμβανομένων τιτλοποιήσεων ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) στα τέλη του 2020, από 29% στα τέλη του 2019, καθώς η τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση τιτλοποίηση Cairo (7,5 δισεκατομμύρια ευρώ απομειωμένων δανείων) στο β’ εξάμηνο του 2020, επωφελούμενη από το Ελληνικό Σύστημα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (Ηρακλής).
Το απόθεμα των «κόκκινων δανείων» αφορά κυρίως την Ελλάδα.
Αντίθετα, οι διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank είναι πιο υγιείς (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στο 6,7% στο τέλος του 2020). 

Μexico


Η τράπεζα σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 9% έως το τέλος του 2021 και στο 6% έως το τέλος του 2022, μέσω της τιτλοποίησης Mexico, ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ, που θα τύχει και αυτή υποστήριξης από το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ».
Η κάλυψη των ζημιών από δάνεια αναμένεται να παραμείνει σε μέτρια επίπεδα (55% στα τέλη του 2021, από 61% στα τέλη του 2020) μετά την τιτλοποίηση του Mexico.
Οι προβλέψεις της τράπεζας «κάνουν λόγο» για καθαρές εισροές κόκκινων δανείων ύψους 0,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα προέλθουν εν μέρει από τη λήξη των μορατορίων στις πληρωμές.
Σύμφωνα με τη Fitch, η Eurobank έχει χορηγήσει δάνεια που τελούσαν σε αναστολή στο τέλος του 2020 (17%) ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη λήξει. 
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι κίνδυνοι που επισύρει η προσπάθεια εξυγίανση του ισολογισμού της Eurobank παραμένουν υψηλοί.
Ωστόσο, η χρονική επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» και η προηγούμενη ανάλογη εμπειρία της τράπεζας μετριάζουν αυτούς τους κινδύνους, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την επιταχυνόμενη εξυγίανση των περιουσιακών στοιχείων το 2021-2022.  
O δείκτης Tier 1 (CET1) ήταν 13,9% στα τέλη του 2020.
Σύμφωνα με τη Fitch, τα μη δεσμευμένα απομειωμένα δάνεια θα μπορούσαν να μειωθούν στο 30% επί των κεφαλαίων CET1 στα τέλη του 2021 (40% στα τέλη του 2020), με την προϋπόθεση ότι η τράπεζα θα ολοκληρώσει την αποτιμηθείσα τιτλοποίηση δανείων όπως έχει προγραμματιστεί.  
Τα κέρδη της Eurobank διευρύνθηκαν από τη θετική συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων της τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε ασθενής λόγων των υψηλών αποθεμάτων κόκκινων δανείων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch, η Εurobank, μακροπρόθεσμα, θα αποδειχθεί από τις πλέον κερδοφόρες ελληνικές τράπεζες.
Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας έχει αποκατασταθεί πάνω από το ρυθμιστικό όριο, στο 124%, σε ενοποιημένη βάση στα τέλη του 2020.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης