Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άσχημα μαντάτα για τον πλανήτη από το νέο ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων

tags :
Άσχημα μαντάτα για τον πλανήτη από το νέο ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων
Τι σημαίνει το ράλι στις τιμές καλαμποκιού, σιταριού, φυτικών ελαίων και σόγιας

Τα «limit up» στις τιμές βασικών αγαθών, μπορεί να αποδειχθεί σε προάγγελο έντασης στον πλανήτη.
Οι τιμές των τροφίμων στον πλανήτη συνέχιζαν να αυξάνονται τον Απρίλιο, φθάνοντας πλέον στο υψηλότερο σημείο από τον Μάϊο του 2014.
Αυτό αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO), η υποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις Απριλίου στην Παγκόσμια Διατροφική Αλυσίδα, οι τιμές βασικών αγαθών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1.7% συγκριτικά με τον Μάρτιο και 30.8% σε σχέσδη με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Επρόκειτο για την ενδέκατη συνεχόμενη αύξηση στις τιμές των τροφίμων που καταγράφεται από τον Μάϊο του '20, με τους οικονομολόγους να την αποδίδουν στην πανδημία του κορωνοϊου και την αναστάτωση που προκάλεσε στην παγκόσμια αγορά.

«Ράλι» στις τιμές καλαμποκιού, σιταριού, φυτικών ελαίων και σόγιας

Μία μικρή ομάδα εμπορευμάτων, όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι, η σόγια και τα φυτικά έλαια, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης διατροφής αλυσίδας στον κόσμο και είναι δραματικά πιο ακριβά.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, ανάβουν σήματα κινδύνου για τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών παγκοσμίως, καθώς επηρεάζονται άμεσα οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης Bloomberg Agriculture Spot – ο οποίος παρακολουθεί τα βασικά αγροτικά προϊόντα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων- σημείωσε άνοδο σε υψηλό σχεδόν 9 ετών, έπειτα από ένα ράλι στις τιμές των σιτηρών.
Με τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων να είναι στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα του 2014, αυτή η νέα αύξηση των τιμών των σιτηρών έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές και σε άλλα προϊόντα – από το ψωμί και τη ζύμη πίτσας μέχρι το κρέας και τα αναψυκτικά.
Η άνοδος των τιμών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση στην κοινωνίας, σε όλο τον κόσμο.
Τα διαδοχικά limit up που καταγράφει ο Παγκόσμιος Δείκτης Αξίας των Τροφίμων αυξάνει την ανησυχία των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.
Πολλοί οικονολόγοι εκτιμούν ότι ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυμα μιας διατροφικής κρίσης που μπορεί να εξελιχθεί σε « ένα αναμμένο σπίρτο που πετά κάποιος πάνω σε μια βάτο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης