Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πάνω από 1 δισ. ευρώ στα κτηριακά έργα μέσω ΣΔΙΤ – Ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν» και ποιοι αναμένονται

Πάνω από 1 δισ. ευρώ στα κτηριακά έργα μέσω ΣΔΙΤ – Ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν» και ποιοι αναμένονται

Με συνολικό προϋπολογισμό στο 1 δισ. ευρώ, οι ΣΔΙΤ αποδεικνύουν ότι αποτελούν διαχρονικά ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό όχημα υλοποίησης σημαντικών κτηριακών υποδομών

Σχετικά Άρθρα

Ενισχύεται η δυναμική των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), στο πεδίο των κτηριακών έργων, μέσα από τα οποία άλλωστε «συστήθηκαν» για πρώτη φορά στην ελληνική κατασκευαστική αγορά τα προηγούμενα χρόνια.
Με συνολικό προϋπολογισμό που σήμερα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, οι ΣΔΙΤ αποδεικνύουν ότι αποτελούν διαχρονικά ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό όχημα υλοποίησης σημαντικών κτηριακών υποδομών.
Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, τα κτηριακά ΣΔΙΤ εγγυώνται την κατασκευή ποιοτικών έργων με ταχύτητα και διαφάνεια, προσελκύοντας έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας.

Οι διαγωνισμοί που «τρέχουν»

Ξεκινώντας από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε εξέλιξη βρίσκονται 3 μεγάλες διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων σε Κρήτη (255 εκατ. ευρώ), Θεσσαλία (116 εκατ. ευρώ) και Θράκη (133 εκατ. ευρώ), με προϋπολογισμό που υπερβαίνει συνδυαστικά το μισό δισ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) και έργα σε συνολικά επτά πόλεις: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λαμία, Βόλο, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Αθήνα

Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλούσιο «κάδρο» των κτηριακών ΣΔΙΤ, με διαγωνισμούς για σημαντικά έργα όπως το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών (89 εκατ. ευρώ) -με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας- και την Πολιτεία Καινοτομίας με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων στο πρώην εργοστάσιο της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ), σε μία επένδυση που υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, «τρέχουν» οι διαγωνισμοί και για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (163 εκατ. ευρώ) τα οποία θα διαχειρίζονται το σύνολο των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας για όλες της Περιφέρειες της χώρας.

Οι διαγωνισμοί που έρχονται

Όπως φαίνεται όμως, το μέλλον επιφυλάσσει εξίσου λαμπρές προοπτικές για τα κτηριακά ΣΔΙΤ, αρχής γενομένης από τα τέλη του τρέχοντος μήνα, οπότε και έχει οριστεί η ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον μεγάλο διαγωνισμό κατασκευής 17 νέων σχολικών μονάδων σε 9 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας (159 εκατ.), με φορέα υλοποίησης την εποπτευόμενη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ΚΤΥΠ.

Δικαστικά Μέγαρα

Από εκεί και έπειτα, αναμένεται η τριπλή δημοπράτηση 12 Δικαστικών Μεγάρων (310 εκατ. ευρώ) σε Κεντρική Μακεδονία, Κεντρική Ελλάδα και Κρήτη - που πήρε το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ μόλις τον περασμένο Μάρτιο, τον διαγωνισμό για το νέο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς (30 εκατ. ευρώ) και φυσικά το εμβληματικό έργο για το Κυβερνητικό Πάρκο στις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, στην περιοχή Δάφνης-Υμηττού, όπου προβλέπεται να μεταστεγαστούν τα κυβερνητικά κτήρια με ορίζοντα το 2026.
Στόχος για αυτό το έργο είναι η έγκρισή του από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ μέσα στο πρώτο εξάμηνο ώστε η διαγωνιστική διαδικασία να εκκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Φίλιππος Παναγόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης