Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σιάμισιης: Αλλαγή ταυτότητας στα ΕΛΠΕ με επενδύσεις 1,5-2 δισ. στην πράσινη ενέργεια

Σιάμισιης: Αλλαγή ταυτότητας στα ΕΛΠΕ με επενδύσεις 1,5-2 δισ. στην πράσινη ενέργεια

Οι αλλαγές είναι προφανώς συμφωνημένες μεταξύ των δυο βασικών μετόχων, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου που κατέχει το 35,5% και του ομίλου Λάτση που κατέχει το 45,5%

Σχετικά Άρθρα
Στην προετοιμασία του ομίλου εν όψει της ενεργειακής μετάβασης αλλά και στην υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση αποδίδει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων τις αλλαγές στο καταστατικό της εταιρίας που θα τεθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση της 20ης Μαΐου και οι οποίες ισχυροποιούν το ρόλο του ομίλου Λάτση στο management αποδυναμώνοντας αντιστοίχως την ισχύ του ελληνικού Δημοσίου.

Οι αλλαγές, που επιβεβαιώνουν πλήρως το χθεσινό (5 Μαΐου 2021) δημοσίευμα του bankingnews.gr (δείτε εδώ) είναι προφανώς συμφωνημένες μεταξύ των δυο βασικών μετόχων, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου που κατέχει το 35,5% και του ομίλου Λάτση που κατέχει το 45,5%, αφού όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη διοίκηση των ΕΛ-ΠΕ, «ο όμιλος απέναντι στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, με πλήρη στήριξη και συνεργασία των βασικών μετόχων, θα αναπτυχθεί ως ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος επενδύοντας σε τεχνολογίες και προϊόντα που θα δημιουργήσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο

Πάντως οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου καθώς και η μείωση του αριθμού τους από 13 σε 11, θα σημάνουν την εκ του αποτελέσματος τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων του 2003 η οποία προέβλεπε ότι το δημόσιο ορίζει τα επτά από τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο όμιλος Λάτση τα δύο.
Παράλληλα όπως όλα δείχνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια θα μετατραπούν σε εταιρία holding κάτω από την οποία θα «κρεμαστούν» διαφορετικές εταιρίες για κάθε μια από τις δραστηριότητες τους ενώ προγραμματίζεται και η αλλαγή του ονόματος, των εμπορικών σημάτων και εν γένει της εταιρικής ταυτότητας εν όψει του μετασχηματισμού της σε ενεργειακό όμιλο που θα έχει ουσιαστική δραστηριότητα στην πράσινη ενέργεια και θα πάψει να είναι επικεντρωμένος στο πετρέλαιο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προκειμένου να παρουσιαστούν οι προωθούμενες αλλαγές, δεν είναι δυνατόν να ονομάζεσαι Ελληνικά Πετρέλαια και ταυτόχρονα να δηλώνεις ότι έχεις ισχυρή παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι βασικοί άξονες του μετασχηματισμού των Ελληνικών Πετρελαίων όπως τους παρουσίασε ο κ. Σιάμισιης προβλέπουν:

  • Επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής σχετικά με το ESG (Environmental, Social, Corporate Governance). Θα υιοθετηθεί η επενδυτική φιλοσοφία ESG, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση και γενικότερα τη βιωσιμότητα.
  • Μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% έως το 2030 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές το 2050.
  • Αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων, με επενδύσεις της τάξεως των 1,5-2 δις ευρώ στην πράσινη ενέργεια.
  • Καθιέρωση σύγχρονης και κατάλληλης εταιρικής δομής, που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της εταιρείας με τη δημιουργία εταιρίας holding ώστε οι διαφορετικές μεταξύ τους δραστηριότητες να ανήκουν σε διαφορετικές εταιρίες ώστε να γίνεται διαμοιρασμός του ρίσκου αλλά και να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
  • Αναβάθμιση εταιρικής διακυβέρνησης στο πιο υψηλό επίπεδο, προκειμένου ο Όμιλος να βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών, αλλά και να διασφαλίζει τη διοίκηση με κανόνες διαφάνειας προς τις αγορές, τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και τις αντιδράσεις του συνόλου των σωματείων στις επικείμενες αλλαγές ο κ. Σιάμισιης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις ενώ τόνισε ότι οι εσωτερικές αλλαγές στον όμιλο δεν επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο βασικών μετόχων οι οποίοι προφανώς και επιθυμούν μια εταιρία που μετασχηματίζεται και αποδυναμώνεται έναντι μιας εταιρίας που μελλοντικά και εν όψει της ενεργειακής μετάβασης εάν δεν αλλάξει είτε θα προσκρούσει σε τοίχο είτε θα φθίνει σταδιακά.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης