Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Η δομή της Holding των ΕΛΠΕ και τα Χριστούγεννα του μετασχηματισμού του ομίλου

Αποκάλυψη: Η δομή της Holding των ΕΛΠΕ και τα Χριστούγεννα του μετασχηματισμού του ομίλου
Τον Ιανουάριο του 2022, η ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων θα έχει λάβει ονομασία
Σχετικά Άρθρα

Τον Ιανουάριο του 2022, η ανώνυμη – προς το παρόν - Εταιρεία Συμμετοχών ( Holding Company ) των Ελληνικών Πετρελαίων θα έχει λάβει ονομασία και μορφή.
Τότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός των Ελληνικών Πετρελαίων σε Εταιρεία Συμμετοχών, με απόσχιση του κλάδου διύλισης, όπως ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου, προς στελέχη της εταιρείας επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του Bankingnews.gr.
Σύμφωνα με το πλάνο, ο στόχος είναι «η δημιουργία νέας ομιλικής ταυτότητας, νέου όνοματος και εικόνας εναρμονισμένης με το όραμά μας», και βάσει του χρονοδιαγράμματος η δημόσια παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.
Εκτός, όμως, από τη... «βάφτιση», άγνωστο παραμένει εάν η έδρα της Holding Company μεταφερθεί σε χώρα της Ε.Ε, (Ελβετία, Αυστρία), όπου βρίσκεται και η έδρα της Paneuropean Investments.
Όπως παραδέχθηκε δε χθες κατά την παρουσίαση, η διοίκηση, η νέα δομή προσφέρει ευελιξία σε συγχωνεύσεις, εξαγορές καθώς και τις πωλήσεις θυγατρικών.
Σε αντίθεση, όμως, με την ενημέρωση που παρείχε προς τα στελέχη, η εισήγηση της νέας δομής δεν δόθηκε προς τους εργαζομένους και το σωματείο τους έχει προκηρύξει δυο 24ωρες απεργίες για τις 14 και 20 Μαΐου.
Προφανώς, η νέα δομή του ομίλου έχει περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης ενω πληροφορίες αναφέρουν ότι, προηγήθηκε και συνάντηση του μετόχου της Paneuropean κ. Σ. Λάτση τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με την αντιπολίτευση.
Εν τω μεταξύ, σχετικά με τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου που προωθείται για τις 20 Μαΐου, αντιδράσεις υπήρξαν από το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση βουλευτών του.

Ποια είναι η νέα δομή κάτω από τη Holding – Τα οφέλη

Η μετοχική σύνθεση της Εταιρείας Συμμετοχών είναι 47% Paneuropean Investments 35% ΤΑΙΠΕΔ και 18% ελεύθερη διασπορά. Βάσει της νέας δομής, δίπλα στην Εταιρεία Συμμετοχών θα δημιουργηθούν τρία ειδικά οχήματα του ομίλου (Spv’s) για την ψηφιακή καινοτομία, το διεθνές trading και το treasury ομίλου. ( φωτο 1 ).
δαδαδα.jpg
Κάτω από την «ομπρέλα» της Εταιρείας Συμμετοχών θα στοιχιστούν οι θυγατρικές του ομίλου αφου πραγματοποιηθεί προηγουμένως η απόσχιση του κλάδου διύλισης μέσω - του Ν.4172 /2013 – δραστηριότητα η οποία θα διεξάγεται από την ΕΛΠΕ ΑΕ ( Διύλιση, εφοδιασμός, πωλήσεις πετροχημικά ).
Οι υπόλοιπες θυγατρικές είναι οι εταιρείες εμπορίας ΕΚΟ, BP ( Ελλάδα, εξωτερικό ), η EΛΠΕ ( Upstream ), η θυγατρική EΛΠΕedison, η ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς και το 35% των μετοχών των ( προς πώληση ) εταιρειών ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ κ. Ανδρέα Σιαμισιη, “η δομή της νέας Holding Company διευκολύνει την χρηματοδότηση και επιτρέπει πιο καλύτερη αποτίμηση προσφέροντας περισσότερες επιλογές ανάπτυξης.
Επιπλέον, για τον ίδιο τα βασικά οφέλη του νέου σχηματισμού είναι τα εξής : “η εγκατάλειψη της παλαιάς δομής που σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1990, η αύξηση της διαφάνειας των αξιών χαρτοφυλακίου; ( έναντι διύλισης πετρελαίου ), η βελτίωση ευελιξίας για επιδιώξη ευκαιριών ανάπτυξης ( συγχωνεύσεις & εξαγορές ), ο διαχωρισμός διαφορετικών επιχειρηματικών μονάδων για την διαχείριση κινδύνου, οι προσαρμοσμένες στρατηγικές χρηματοδότησης για διαφορετικούς κλάδους, η βελτιστοποίηση διανομής μερισμάτων.

Η απόσχιση – Καμία αλλαγή στην σχέση εργασίας – Οι δραστηριότητες εκτός διύλισης δεν θα έχουν εγγύηση ΕΛ.ΠΕ ΑΕ

Κατά την διοίκηση, “η απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφαδιασμού και πετροχημικών δεν επηρεάζει το επιχειρηματικό μοντέλο και τις εργασιακές σχέσεις.”, ενώ με βάση το πλάνο οι αποσχισθείσες δραστηριότητες θα συνεχίσουν σαν ΕΛ.ΠΕ ΑΕ με νέο ΑΦΜ. Συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία ( διυλιστήρια, αποθέματα ) θα συνεχίσουν ως έχουν, όπως και όλες οι εμπορικές συνεργασίες.
Μέτοχος της ΕΛ.ΠΕ κατά 100% η νέα μητρική εταιρεία Συμμετοχών, ενω δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην σχέση εργασίας, συνθήκες και εργασιακά δικαιώματα.
Σε ό,τι αφορά τις γραμμές χρηματοδότησης αυτές, θα μεταφερθούν στη νέα ΕΛ.ΠΕ, και σταδιακά σε βάθος χρόνου, οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν άλλες δραστηριότητες δεν θα έχουν εγγύηση ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ. Επίσης, όλα τα σχετικά υπόλοιπα απαιτήσεων και υποχρεώσεων της 31.12.2021 θα μεταφερθούν στην ΕΛ.ΠΕ ΑΕ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης