Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μάχη στην Ένωση Τραπεζών, κλείδωσαν οι αλλαγές σε Εθνική, ΤΧΣ – Τι χρειάζεται η Πειραιώς; - Έλλειμμα 150 εκατ στην Attica bank

Μάχη στην Ένωση Τραπεζών, κλείδωσαν οι αλλαγές σε Εθνική,  ΤΧΣ – Τι χρειάζεται η Πειραιώς; - Έλλειμμα 150 εκατ στην Attica bank
Σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών...
Σχετικά Άρθρα

Πολλά και ενδιαφέροντα λαμβάνουν χώρα στον μικρόκοσμο των τραπεζών.

1)Μάχη εκτυλίσσεται μεταξύ Ζανιά προέδρου της Eurobank και Ράπανου Προέδρου της Alpha bank για το ποιος θα αναλάβει Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών καθώς λήγει η θητεία Χαντζηνικολάου της Πειραιώς.
Πληροφορούμαστε ότι και οι δύο υποψήφιοι ενδιαφέρονται σοβαρά με τον Ζανιά να έχει ενεργοποιηθεί και στην κυβέρνηση αλλά… αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα.
Σε επιτελική θέση στην Ένωση Τραπεζών και μάλιστα καίρια βρίσκεται ο Σταύρος Ιωάννου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Δύσκολα θα δεχθούν οι άλλες τράπεζες η Eurobank να ελέγξει όλα τα πόστα.
Η μάχη του Προέδρου ωστόσο για την Ένωση Τραπεζών είναι ακόμη ανοικτή.

2)Επιμένουμε σε μια πληροφορία που έχουμε μεταδώσει πριν εβδομάδες ότι Πρόεδρος Τράπεζας μπορεί να αποχωρήσει στο σχετικά κοντινό μέλλον.

3)Φαίνεται ότι έκλεισε και τυπικά η διαδικασία για τον νέο Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας θα είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης πρώην υπουργός και επί χρόνια οικονομολόγος της Eurobank.

4)Φαίνεται ότι έκλεισε και τυπικά η διαδικασία για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ο Ξηρουχάκης.

5)Τι πρέπει να κάνει η Πειραιώς για να ξεχωρίσει;
Βέβαια ήδη με την αύξηση κεφαλαίου έχει ξεχωρίσει αλλά τι άλλο πρέπει να κάνει;
Προετοιμάζει έκδοση 500 εκατ tier 1 αλλά τα επιτόκια δεν είναι και τόσο ελκυστικά περίπου στο 8% με 10% κυμαίνονται.
Τραπεζίτης ανέφερε «για να ξεχωρίσει η Πειραιώς θα πρέπει να μειώσει κατά 30% καταστήματα και εργαζομένους έτσι θα βελτιώσει τα περιθώρια κερδοφορίας»

6)Η Attica bank έχει CET 1 δηλαδή common equity tier 1 κεφάλαια 4,92% και συνολικό δείκτη 8,23% ενώ με βάση την απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος στις 13 Απριλίου 2020 πρέπει να έχει ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CREP 14,21%.
Απέχει δηλαδή 6% ή 150 εκατ…
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Attica bank πρέπει να πληρώσει και ένα ομόλογο tier 2 ύψους 100 εκατ ευρώ λήξης 2028 και αξιολογώντας ότι δεν έχει αποκαλύψει την πλήρη έκταση της ζημίας από τις τιτλοποιήσεις… εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Attica bank δεν έχει κεφάλαια.
Πρέπει οπωσδήποτε να βρει 150 εκατ κατ΄ ελάχιστον.

7)Προσεχώς θα έχουμε εξελίξεις για την HSBC Ελλάδος με την Eurobank και την Optima bank να είναι ενδιαφερόμενοι.
Η Optima Bank μετά τα δάνεια - μετοχοδάνεια που χορήγησε σε Περιστέρη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και Μαρινάκη (επιχειρηματία - εφοπλιστή) περί τα 30-35 εκατ συνεχίζει την πιστωτική της πολιτική.

8)Και επειδή μιλάμε για κεφάλαια, τα 120,5 εκατ νέα κεφάλια στον Ελλάκτωρ δεν επαρκούν θα χρειαστούν περίπου 250 με 280 εκατ για να μπορέσει ο Άκτωρ όχι απλά να κλείσει τις τρύπες αλλά και να ισχυροποιήσει τον ρόλο του στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης