Διεθνή

Ισπανία: Μεγάλος νικητής το Λαϊκό Κόμμα στη Μαδρίτη - Αποχωρεί ο Iglesias των Podemos

Ισπανία: Μεγάλος νικητής το Λαϊκό Κόμμα στη Μαδρίτη - Αποχωρεί ο Iglesias των Podemos
Νικήτρια η Isabel Diaz Ayuso από το Λαϊκό Κόμμα
Σχετικά Άρθρα

Την αποχώρηση του από την πολιτική ανακοίνωσε ο Pablo Iglesias, ο ηγέτης των Podemos, ύστερα από την ήττα στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης, όπου νικήτρια αναδείχθηκε η Isabel Diaz Ayuso από το Λαϊκό Κόμμα
«Αποτύχαμε», είπε ο Iglesias μιλώντας σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, λέγοντας ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα».
«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (...) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους.
Για αυτό το λόγο παραιτούμαι από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής, ώστε να μην σταθώ εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη» υποστήριξε ο Iglesias, o οποίος χαρακτήρισε «τραγωδία» την επικράτηση του Λαϊκού Κόμματος.
Ο Iglesias είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2023, ωστόσο επιτάχυνε την αποχώρησή του από την ισπανική πολιτική, την οποία βοήθησε να μεταμορφωθεί την τελευταία δεκαετία.
Ο Pablo Iglesias ίδρυσε τους Podemos τον Ιανουάριο του 2014 για να συγκεντρώσει την ψήφο των Ισπανών που ήταν εξοργισμένοι από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Τον Μάιο του 2014 κέρδισε μια θέση ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια η πολιτική του άνοδος ήταν εντυπωσιακή.
Το Podemos κατάφερε να διεμβολίσει τον δικομματισμό στην Ισπανία, όπου οι Σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος εναλάσσονταν στην εξουσία από τη δεκαετία του 1980 - ανοίγοντας το δρόμο για άλλα κόμματα να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο της Ισπανίας.
Το 2016, ο Ιγκλέσιας πέτυχε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, αφού δημιούργησε μια συμμαχία από αριστερά κόμματα που ονομάζεται Unidas Podemos.
Ωστόσο, το ριζοσπαστικό όραμα του Iglesias για την προοδευτική mainstream αριστερά, δεν υλοποιήθηκε ποτέ πλήρως και το 2019 η αποτυχία του να καταλήξει σε συμφωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez οδήγησε σε επαναληπτικές  εκλογές.
Τελικά, οι Podemos και οι Σοσιαλιστές σχημάτισαν την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας - αλλά ενάμιση χρόνο μετά, ο Ιglesias έχρισε την υπουργό Εργασίας Yolanda Diaz, ως διάδοχό του.

Μεγάλος νικητής το Λαϊκό Κόμμα

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, νικήτρια αναδείχθηκε με 44% η Isabel Diaz Ayuso, η οποία ήταν υπέρμαχη των χαλαρών περιορισμών κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, έναντι 41% που έλαβαν συνολικά τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς.
Σημειώνεται πως η Ayuso κατάφερε να διπλασιάσει το ποσοστό που έλαβε το Λαϊκό Κόμμα πριν από δύο χρόνια.
Σε δηλώσεις της η Ayuso υποστήριξε ότι δικαιώθηκε η πολιτική της να κρατήσει ανοιχτά τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Sanchez μετρά ημέρες.
Βάσει των αποτελεσμάτων, το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 65 έδρες στη Βουλή των 136 εδρών, αριθμός που αν και υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2019, υπολείπεται της αυτοδυναμίας για να σχηματίσει περιφερειακή κυβέρνηση.
Όλα δείχνουν πως την Ayuso θα στηρίξει το ακροδεξιό Vox, το οποίο κατάφερε να ενισχύσει κατά μια έδρα την παρουσία του στη Βουλή (13 έδρες).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης