Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρεμιέρα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10/5

Πρεμιέρα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10/5
Στις 15/5 το μεγάλο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα - Πελώνη: Πάμε ως έχουμε έως τις 15/5
Σχετικά Άρθρα

(upd9) Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα κατά του κορωνοϊού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson να εντάσσεται και αυτό από σήμερα Τετάρτη 5/5 στην προσπάθεια ανοσοποίησης του πληθυσμού με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας εντός των επόμενων μηνών που με τη σειρά του θα επιτρέψει να αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Εκτιμάται ότι έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν και αθροιστικά εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν περίπου 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Οι εμβολιασμοί είναι και το «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς ο ιός αν και φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, καθώς οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τους 5.200 και οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 783, εκ των οποίων οι 432 βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής.
Άλλωστε στα εμβόλια, στα self test και στις καλές καιρικές συνθήκες βασίζουν κυβέρνηση και ειδικοί το σχέδιο τους για μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα.
Ήδη από την περασμένη Δευτέρα 3/5 έχει ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 10/5 και ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες αναμένεται να επιστρέψουν – με self test δύο φορές την εβδομάδα – στα σχολεία οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Το μεγάλο βήμα ωστόσο αναμένεται στις 15 Μαΐου όταν και αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός, να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, να καταργηθεί η αποστολή sms για μετακινήσεις και πιθανότατα να διευρυνθεί και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης.
Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο ιός δεν θα καταγράψει κάποια νέα έξαρση, αλλά θα συνεχίσει τη σταδιακή, έστω και αργή, αποκλιμάκωση του.
Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα εξετάζουν ήδη από τις 11:00 το πρωί οι επιδημιολόγοι ενώ στις 14:00 θα ακολουθήσει η ολομέλεια της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αξιολογήσει τα ήδη υφιστάμενα μέτρα - π.χ. απαγόρευση μετακινήσεων και ενδεχόμενο επέκτασης έως τα μεσάνυχτα - αλλά και δραστηριότητες που δεν έχουν ανοίξει ακόμα, όπως για παράδειγμα φροντιστήρια και παιδικοί σταθμοί.

Πελώνη: Πάμε ως έχουμε έως τις 15/5 

Τη θέση πως έως τις 15 Μαΐου «πάμε ως έχουμε» διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Πελώνη, η οποία όσον αφορά την πιθανότητα κατάργησης των SMS ανέφερε ότι από τις 15 Μαΐου και μετά «θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί».
Όπως τόνισε το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ για τους παιδικούς σταθμούς, ανέφερε πως το άνοιγμά τους δεν θα συζητηθεί αυτή τη στιγμή.
«Δεν είναι δυνατόν να γίνουν self test στα παιδιά, καθώς είναι πολύ μικρά και δεν φορούν και μάσκες» επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, τόνισε ότι «επιταχύνουμε πάρα πολύ» και ότι «από δω και πέρα θα ανέρχονται περίπου στις 100 χιλιάδες οι εμβολιασμοί ημερησίως».
«Το 95% των ανθρώπων που καταλήγει σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο.
Το εμβόλιο είναι η μόνη ασπίδα ασφαλείας και το εργαλείο που θα μας φέρει στην ελευθερία» επεσήμανε η κα.Πελώνη, η οποία υποστήριξε ότι θα εξεταστεί το εάν θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να υπάρχει επιλογή εμβολίου.
«Δεν είναι ακόμα της παρούσης» είπε η κα.Πελώνη.

Παπαθανάσης: Η εστίαση πήγε πολύ καλά τις δύο πρώτες ημέρες – Προχωράμε βήμα – βήμα

Την εκτίμηση πως η εστίαση πήγε πολύ καλά τις δύο πρώτες ημέρες της λειτουργίας της διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος υποστήριξε πως προχωράμε βήμα – βήμα στο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Τα βήματα είναι σταθερά.
Η εστίαση πήγε πολύ καλά τις δύο ημέρες που άνοιξε.
Αυτή τη βδομάδα το υπουργείο θα κάνει τις προτάσεις του στους ειδικούς για άνοιγμα των φροντιστηρίων μαζί με τα σχολεία και την κατάργηση των μηνυμάτων για το λιανικό εμπόριο για όπου ισχύει το click inside.
Θα κάνουμε τις προτάσεις μας και θα αναμένουμε τις αποφάσεις των επιδημιολόγων.
Η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Παπαθανάσης, ο οποίος αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες, σημείωσε ότι «προχωράμε βήμα - βήμα για τις οργανωμένες παραλίες».
«Θα ανοίξουν.
Θα περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις, δεν μπορώ να σας πω ημερομηνία αυτή τη στιγμή.
Να δούμε πώς θα κινηθεί η κατάσταση με την εστίαση, πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού, ας περιμένουμε λοιπόν» υποστήριξε ο κ.Παπαθανάσης, ο οποίος παρέπεμψε στις αποφάσεις των ειδικών τόσο για το πότε θα αλλάξει το ωράριο στην εστίασης, αλλά και για το πότε θα επιτραπεί η μουσική.
Αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν οι αθλητικές δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και το πότε αναμένεται το άνοιγμα των γυμναστηρίων, ο κ. Παπαθανάσης παρέπεμψε και πάλι στις αποφάσεις των ειδικών, τονίζοντας ότι προχωράμε βδομάδα με τη βδομάδα.

Εμβολιασμοί με Johnson and Johnson

Αρχίζουν από σήμερα Τετάρτη 5/5 οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρακτικό εμβόλιο, μια και διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης, είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.
Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες, ενώ μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.
Με το εμβόλιο αυτό αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού κατά της covid στην Ελλάδα καθώς τον Μάιο εκτιμάται πως θα γίνουν 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο άλλοι 4 εκατομμύρια.

Ποιοι εμβολιάζονται

Αυτή την περίοδο εμβολιάζονται πολίτες άνω των 30 ετών (30-44 με το εμβόλιο της AstraZeneca, άνω των 45 ετών και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία Moderna, η χώρα μας θα παραλάβει 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία Johnson & Johnson, η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένεται να παραλάβει 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένεται αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι συνολικοί εμβολιασμοί στη χώρα, έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια, φτάνοντας, συγκεκριμένα, τα 3.136.791, με τους 21.452 εμβολιασμούς που έγιναν τη Δευτέρα 3 Μαΐου.
Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έστω και με μια δόση είναι 2.191.460 (20.602 έκαναν την πρώτη δόση), ενώ αυτοί που έχουν λάβει και τη δεύτερη είναι 945.331 (850 ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό σχέδιο τη Δευτέρα).
Αν επαληθευτούν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις, στα τέλη Μαΐου αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον μια φορά, θα έχουν ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια.

Από σήμερα 5/5 τα self test στους μαθητές

Από σήμερα Τετάρτη 5/5 αρχίζει η διανομή των self test στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό των σχολείων, τα οποία επαναλειτουργούν από την ερχόμενη Δευτέρα 10/5.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων self test που θα χρησιμοποιηθούν την εβδομάδα 10-16/5, υπενθυμίζεται ότι θα διατίθενται:
- Από σήμερα Τετάρτη 5/5 έως Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.
Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.
- Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Παυλάκης: Είμαστε σε εβδομάδα αναμονής για να δούμε εάν έγινε ζημιά και πόση το Πάσχα

Τη θέση πως είμαστε σε εβδομάδα αναμονής προκειμένου να δούμε εάν έγινε ζημιά και πόση κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης.
«Αν υπάρξει άλλο τεράστιο κύμα, θα ξανά κλείσουν όσα ανοίγουν.
Το θέμα είναι να μην υπάρξει.
Το πρόβλημα είναι τα καινούργια στελέχη του ιού που είναι πάντα επίφοβα.
Μέσα σε 1-2 μήνες μπορούν να επικρατούν» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Παυλάκης, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ, όπου αναζωπυρώθηκε η πανδημία πέρσι το καλοκαίρι.
Ο κ.Παυλάκης είπε πως «τα αποτελέσματα στα γρήγορα τεστ χθες ήταν ανησυχητικά» ενώ ερωτηθείς για την εστίαση, είπε ότι «ο χρόνος θα δείξει αν άνοιξε προσεκτικά όπως πρέπει ή άτσαλα».
Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά των ηλικιωμένων εμβολιασμένων, τόνισε ότι «το να φοβάται ένας 80άρης ότι ένα εμβόλιο θα του αλλάξει το DNA ή ότι το εμβόλιο θα του κάνει προβλήματα σε 20 χρόνια, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα φαινόμενα» ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των νέων στους εμβολιασμούς.
«Οι νέοι φέρονται πιο λογικά από ορισμένους άλλους» είπε ο κ.Παυλάκης, τονίζοντας ότι οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά.

Καθολικό lockdown στην Κάλυμνο

Καθολικό lockdown εφαρμόζεται στην Κάλυμνο από σήμερα, Τετάρτη 5/5 στις 06:00 το πρωί, το οποίο θα διατηρηθεί σε ισχύ έως τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 10 Μαΐου.
Βάσει των σχετικών αποφάσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται:

 1. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1), ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης), ή για λόγους εργασίας (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
 2. Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της νήσου Καλύμνου για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.
 3. Επιτρέπεται η μετακίνηση προς τη νήσο Κάλυμνο μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας οχημάτων επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, στους μόνιμους κατοίκους και στο προσωπικό τροφοδοσίας οχημάτων που θα μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά προς τη νήσο Κάλυμνο θα διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid) από υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
 4. Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
 5. Η αναστολή οικοδομικών εργασιών στη νήσο Κάλυμνο.
 6. Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
 7. Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
 8. Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
 9. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων της νήσου Καλύμνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
 10. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 11. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της νήσου Καλύμνου.

Τι δείχνουν λύματα στα αστικά κέντρα

Πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν την περίοδο 26-29 Απριλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 19-25 Απριλίου στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 9 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Καθαρά πτωτικές μεταβολές σημειώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-85%), στο Ρέθυμνο (-79%) και στη Θεσσαλονίκη (-39%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στα Χανιά (-28%), στη Λάρισα (-19%) και στην Ξάνθη (-16%).
Σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, στο Βόλο και στο Ηράκλειο, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκε από -7% έως +7%.
Καθαρά αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε μόνο στην Αλεξανδρούπολη (+71%), ενώ οριακά αυξητική (+25%) παρουσιάστηκε η μεταβολή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας.
Συγκεκριμένα:

Περιφέρεια Αττικής: Την περίοδο 26-29/4/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-3%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 19-25/4/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Θεσσαλονίκη: Την περίοδο 26-29/4/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μείωση (-39%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 19-25/4/21. Το ιικό φορτίο παρουσιάζει σταθερή τάση αποκλιμάκωσης.
Λάρισα: Την περίοδο 26-29/4/21, παρατηρήθηκε μικρή μείωση (-19%) του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων της Λάρισας σε σχέση με την εβδομάδα 19-25/4/21.
Βόλος: Την περίοδο 26-29/4/21, η μεταβολή (-7%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Βόλου, σε σχέση με την εβδομάδα 19-25/4/21, αξιολογείται ως αμελητέα.
Ηράκλειο: Την περίοδο 26-29/4/21, δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+7%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 19-25/4/2021.
Χανιά: Την περίοδο 26-29/4/21, παρατηρήθηκε μικρή μείωση (-28%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 19-25/4/2021.
Ρέθυμνο: Την περίοδο 26-29/4/21, παρατηρήθηκε μείωση (-79%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ρεθύμνου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 19-25/4/2021.
Άγιος Νικόλαος: Την περίοδο 26-29/4/21, παρατηρήθηκε μείωση (-85%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Αγίου Νικολάου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 19-25/4/2021.
Πάτρα: Την περίοδο 26-29/4/21, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+25%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας, σε σχέση με τηναμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 19-25/4/21.
Ξάνθη: Την περίοδο 26-29/4/21, παρατηρήθηκε μικρή μείωση (-16 %) των επίπεδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε8σχέση με την εβδομάδα 19-25/4/2021.
Αλεξανδρούπολη: Την περίοδο 26-29/4/21, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης παρουσίασαν αυξητική τάση (+71%) σε σχέση με την εβδομάδα 19-25/4/2021.

Στους 10.668 οι νεκροί

Στους 10.668 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 4/5 τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.387, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 349.936 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
pin_143.jpg
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 957 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.668 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
pin_2_445.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 783 (61,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.146 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 387 (ημερήσια μεταβολή +6.61%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
xartis_krousmata.jpg


Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.685.281 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.525.679 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 37.666 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests)

Έως τις 3 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 2.133.636 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 52.933 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ

Στις 3 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκαν 36 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 6.565 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 256 θετικά (3,9%)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης