Τελευταία Νέα
Διεθνή

Novavax: Ξεκινά παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ έως το τέλος του 2021 - Προς έγκριση απο EMA

Novavax: Ξεκινά παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ έως το τέλος του 2021 - Προς έγκριση απο EMA

Πιθανή η υπογραφή επίσημης σύμβαση για τη προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με αποκάλυψη του πρακτορείου Reuters

Σχετικά Άρθρα
Την εκκίνηση των παραδόσεων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το τέλος του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Novavax γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπογραφή επίσημης σύμβασης αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με μαρτυρία αξιωματούχου του της Κομισιόν που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters
Συμφωνά με το νέο συμβολικό ότι η Novavax θα παρέχει συνολικά έως και 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, προσφέροντας στην ΕΕ ενισχυτικές δόσεις για να βοηθήσει στον περιορισμό του των νέων και ενδεχομένως να προστατεύει από νέες μεταλλάξεις του στελέχους του ιού, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος έχει άμεση γνώση των σχετικών διαβουλεύσεων.

Πρώτες ύλες

Η Novavax κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με την ΕΕ τον Δεκέμβριο, αλλά η τελική συμφωνία έχει καθυστερήσει επειδή η αμερικανική εταιρεία αντιμετώπισε προβλημα στο να προμηθευτεί ορισμένες πρώτες ύλες, ανέφερε το Reuters τον Μάρτιο.
 

Το 2022

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, η Novavax είχε ακόμα προβλήματα παραγωγής, αλλά αυτό που άλλαξε είναι ότι «τώρα έχουν πρόγραμμα όσον αφορά τις παραδόσεις εμβολίων».
Η Novavax διακοίνωσε στην ΕΕ σε συναντήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι σχεδίαζε να στείλει τις πρώτες μικρές αποστολές προς το τέλος του τρέχοντος έτους, με το μεγαλύτερο μέρος να παραδοθεί το 2022, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι οι εν λόγω δύσεις θα συμπληρώνουν ένα τεράστιο πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων από την Pfizer και τη BioNTech.

Η ΕΜΑ

Η Novavax είπε ότι οι διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ συνεχίζονται.
Αρνήθηκε να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων, τα προβλήματα παραγωγής ή εάν επρόκειτο να υπάρξει επίσημη συμφωνία.
Ανεξάρτητα από μια πιθανή συμφωνία, οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να εξαρτώνται από την έγκριση του εμβολίου Novavax από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, το οποίο έχει τεθεί σε κυλιόμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) από τον Φεβρουάριο.
Ο EMA δεν έχει ορίσει ημερομηνία για την απόφασή του σχετικά με το εμβόλιο, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί ακόμη από κάποια χώρα.

Εναλλακτική λύση

Το εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες της Novavax αντιπροσωπεύει μια «εναλλακτική λύση ή ένα συμπλήρωμα» του εμβολιασμού με την τεχνολογία mRNA που παράγεται από την Pfizer, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, αν και θα είναι διαθέσιμο σε πολύ μικρότερες ποσότητες.
Από τις 200 εκατομμύρια δόσεις που έχουν προγραμματιστεί, οι μισές προμήθειες είναι προαιρετικές και μπορούν να αγοραστούν από την ΕΕ σε μεταγενέστερη ημερομηνία,

Pfizer-BioNTech

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συνάψει τεράστια συμφωνία με την Pfizer-BioNTech για την προμήθεια έως και 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους το 2022 και το 2023, το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί ποτέ παγκοσμίως με φαρμακοβιομηχανία
"Σίγουρα θα προσθέσουμε και άλλα πιθανά εμβόλια, για παράδειγμα τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες έχουν επίσης αρκετές δυνατότητες", δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pfizer-BioNTech στα τέλη Απριλίου όταν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με την Pfizer επρόκειτο να υπογραφεί.

Sanofi

H γαλλικη΄φραματοβιομηχανία Sanofi, σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία GlaxoSmithKline, προσπαθεί επίσης να παράγει ένα εμβόλιο COVID-19 με βάση τις πρωτεΐνες και έχει ήδη υπογράψει συμφωνία προμήθειας με την ΕΕ.
Όμως οι δοκιμές τους τον Δεκέμβριο δεν ευοδώθηκαν, καθυστερώντας την ανάπτυξη του σκευάσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης