Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η ώρα της αλήθειας για το εταιρικό χρέος καθώς αίρονται σταδιακά τα moratoria

Γερμανία: Η ώρα της αλήθειας για το εταιρικό χρέος καθώς αίρονται σταδιακά τα moratoria

Η επιστροφή στην κανονικότητα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αναδείξει πόσες από τις επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις θα αποδειχθούν «ζόμπι» 

Σχετικά Άρθρα

Καθώς η γερμανική οικονομία ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας αίρεται το καθεστώς προστασίας από τη χρεοκοπία για τις επιειρήσεις και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι πτωχεύσεις αρχίζουν να αυξάνονται στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021.
Η Γερμανία εισήγαγε το μέτρο προστασίας των επιχειρήσεων έναντι των πιστωτών τους τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Εντούτοις το μέτρο επικρίθηκε ότι προστατεύει εταιρείες – «ζόμπι» οι οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουν.
Οι αιτήσεις για υπαγωγή σε καθεστώς αφερεγγυότητας πράγματι μειώθηκαν κατακόρυφα.

Λήξη προστασίας

Αλλά από τον Οκτώβριο, το Βερολίνο αποφάσισε τη λήξη του καθεστώτος προστασίας.
Φέτος μόνο οι εταιρείες που αναμένουν κρατική ενίσχυση η οποία χορηγήθηκε από τον Νοέμβριο εξαιρέθηκαν από την άρση της προστασίας.
Η Δευτέρα 3 Μαΐου είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα που δεν ισχύει πλέον η εξαίρεση.
«Η λήξη της προστασίας σημαίνει επιστροφή σε κανονικές συνθήκες ανταγωνισμού και διαφάνεια στη λειτουργία της αγοράς", δήλωσε ο Patrik-Ludwig Hantzsch στελεχος της Creditreform που δραστηριοποιείται στις εταιρικές πιστώσεις.

Δημιουργική καταστροφή

Οι επικριτές των προστατευτικών μέτρων επισημαίνουν ότι η μείωση των εταιρειών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς αφερυγγυότητας είναι απόδειξη ότι το κράτος έχει κάνει περισσότερα ό,τι πρέπει και τώρα κινδυνεύει να εμποδίσει αυτό που οι φιλελεύθεροι χαιρετίζουν ως «δημιουργική καταστροφή»: όρος που διαδόθηκε τη δεκαετία του 1940 από τον Αυστριακό οικονομολόγο Joseph Schumpeter και περιγράφει τη διαδικασία όπου μη βιώσιμες εταιρείες εκαφανίζονται για να ανοίξουν δρόμο για πιο δυναμικούς νεοεισερχόμενους.

Πτωχεύσεις

Οι τελευταίοι επίσημοι αριθμοί, για τον Ιανουάριο, δείχνουν πτώχευση των εταιρειών κατά 31,1% σε ετήσια βάση στα 1,108.
Ωστόσο, η σταδιακή κατάργηση της παραίτησης από τον Οκτώβριο δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στα δεδομένα καθώς οι υποθέσεις περνούν από τα δικαστήρια, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία.
Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ένα μήνα μετά την έναρξη της κατάργησης της προστασίας, σημειώθηκε αύξηση 5% στις πτωχεύσεις μετά από μια σταθερή πτώση στις αρχές του έτους, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία και τα τοπικά δικαστήρια στη Γερμανία.

Πτωχεύσεις

Ο αριθμός των διαδικασιών αφερεγγυότητας που ξεκίνησαν αυξήθηκε κατά 18% τον Δεκέμβριο, πριν μειωθεί το 5% τον Ιανουάριο και στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 30% τον μήνα Φεβρουάριο και κατά 37% τον Μάρτιο
Η Κομισιόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να αποτρέψουν ένα κύμα αφερεγγυότητας από υγιείς εταιρείες που αντιμετωπισαν προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Παράταση

Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος  της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Johannes Fechner, δεσμεύθηκε να πείσει τους συντηρητικούς εταίρους συνασπισμού του CDU / CSU να παρατείνουν την προστασία κατά δύο μήνες.
Διαφορετικά, πολλές εταιρείες θα έπρεπε να υποβάλουν αίτηση αφερεγγυότητας, διότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν είχαν ακόμη καταβληθεί, δήλωσε ο Fechner.
«Αυτές οι εταιρείες βρέθηκαν κρίση χωρίς δικό τους λάθος και δικαιούνται κρατικής ενίσχυσης.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο και οι οικογένειες εξαρτώνται από αυτές», πρόσθεσε ο Fechner.

Όχι «τσουνάμι»

Ο Carsten Linnemann, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος συνασπισμού CDU / CSU, δήλωσε ότι η λήξη του μέτρου επηρέασε μόνο έναν μικρό αριθμό εταιρειών που είχαν υποβάλει αίτηση για κρατική ενίσχυση και αναμένουν την καταβολή των ποσών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους τις επικαλείται το δημοσίευμα, δεν αναμένεται «τσουνάμι αφερεγγυότητας» στη Γερμανία λόγω των εκτεταμένων μέτρων στήριξης, συμπεριλαμβανομένης του προγράμματος για τη στήριξη της απασχόλησης.
Ωστόσο, ο οικονομολόγος της Berenberg Bank Holger Schmieding δεν αναμένει τυχόν αυξηση των πτωχεύσεων να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη, καθώς η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και η επενεκκίνση του εγχώριου τομέα των υπηρεσιών θα ασκήσουν σημαντικό ρόλο.
«Σε αυτό το πλαίσιο, μια προσωρινή αύξηση των επιχειρήσεων που περιέρχονται σε καθσετώς αφερεγγυότητας δεν θα έχει σημαντική επίδραση στη συνολική καταναλωτική εμπιστοσύνη και στις δαπάνες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης