Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Μαζικό sell-off στα ομόλογα προκάλεσαν τα στοιχεία από Γερμανία και ΗΠΑ

Ευρωζώνη: Μαζικό sell-off στα ομόλογα προκάλεσαν τα στοιχεία από Γερμανία και ΗΠΑ
Στο επίκεντρο οι ανησυχίες των επενδυτών για την απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων και τις πληθωριστικές πιέσεις
Σχετικά Άρθρα

Μαζικό sell-off στα κρατικά ομόλογα καταγράφηκε στις αγορές, με τα στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή της Γερμανίας και αυτά για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, να επαναφέρουν στο προσκήνιο με έντονο τρόπο τις ανησυχίες των επενδυτών τα μετρητά στήριξης και τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reuters και Bloomberg την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021.
Ανησυχίες κατά κύριο λόγο ότι τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών ενδεχομένως να αποσυρθούν με περισσότερο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, από τη στιγμή που οι δύο οικονομίες παρουσιάζουν μια υγιή εικόνα.

Γερμανία

Το σημερινό sell-off πυροδοτήθηκε από τη δημοσίευση των μακροοικονομικών δεικτών που αφορούν τη γερμανική και την αμερικανική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο έτρεξε με ρυθμό 2,1% σε ετήσια βάση, ρυθμός που είναι ταχύτερος από το στόχο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%».
Οι προσδοκίες για ενεργοποίηση των πληθωριστικό πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν άλλωστε ο λόγος που τον Μάρτιο καταγράφηκαν αναταράξεις κυρίως στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου να «σκαρφαλώνει» σε υψηλό 14 μηνών.

ΗΠΑ

Το δεύτερο ισχυρό πλήγμα ήρθε με τη δημοσίευση των στοιχείων για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ, το οποίο στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς είχε εκρητική άνοδο  τρέχοντας με ρυθμό 6,4% σε ετήσια βάση, από 4,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Επισης σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν περαιτέρω -έστω και ελαφρώς-, στις 553.000 από 566.0000 μια εβδομάδα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 549.000 νέες αιτήσεις.

Τo bund

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης «σκαρφάλωσε» έως το -0,181%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.
Όπως αναφέρει το Reuters η γερμανική δεκαετία τον Απρίλιο, κατέγραψε το χειρότερο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο αμερικανικό τίτλο σε διάστημα ενός έτους, με το spread των αποδόσεων των δύο τίτλων να έχει περιορισθεί έως και τις 179 μονάδες βάσης, από περισσότερο από 200 μονάδες βάσης στις αρχές Απριλίου (στο σημερινό κλείσιμο το spread ήταν στις 181 μονάδες βάσης).
Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού κρατικού τίτλου χρέους τελικά έκλεισε στο -0,19%, σημειώνοντας άνοδο 4 μονάδων βάσεως, σε σχέση με το -0,23% χθες.

Περιφέρεια

Οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση διευρυμένες κατά 7 μονάδες βάσης, με αυτήν του ιταλικού δεκαετούς τίτλου να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.
Με το γενικό αυτό κλίμα δεν ταυτίοτηκε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, καθώς από το χθεσινό 0,95%, έκλεισε σήμερα στο 0.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης