Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα με το βλέμμα στραμμένο σε Fed - πληθωρισμό

Ευρωζώνη: Άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα με το βλέμμα στραμμένο σε Fed - πληθωρισμό

Σήμα από την ΕΚΤ για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής εν όψει του κρίσιμου ΙουλίουΑβεβαιότητα λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και των φόβων για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων

Σχετικά Άρθρα

Εξακολούθησαν την ανοδική τους τροχιά οι αποδόσεις των ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης ωθούμενες από την άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν αναμονή της συνεδρίασης της Federal Reserve, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε πέρξ του 1,65%, καταγράφοντας άνοδο περίπου οκτώ μονάδων βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων σταθεροποιήθηκαν στις αρχές Απριλίου αφότου πραγματοποίησαν στο πρώτο τρίμηνο του 2021την χειρότερη επίδοση από το 2009, καθώς οι προσδοκίες για εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας και τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης επανέφεραν στο προσκήνιο το φόβο ανόδου του πληθωρισμού.
Την ίδια ώρα η επικεφαλής της ΕΚΤ Christin Lagarde δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και δεν θα αλλάξει η πρόβλεωη για άνοδο του ΑΕΠ στο 4% το 2021, ενώ το μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας Mario Centeno δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει ιδιαιτέρα «εξυπηρετική» έως ότου ο πληθωρισμός διαμορφωθεί στο κατάλληλο ύψος και ενισχυθεί με τα κατάλληλά μέσα η ανάκαμψη των οικονομιών.

Περιφέρεια

Η αρχή του νέου γύρου ανοδικών πιέσεων στις ΗΠΑ επηρέασε και τις αποδόσεις του ευρώ, ειδικά στην περιφέρεια.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,95% με το spread στις 118 μονάδες βάσης.
Στους τίτλους με λήξη το 2025 και 2026, οι αποδόσεις κινήθηκαν στο -0,10% και 0,10% αντίστοιχα.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε νέο υψηλό επτά μηνών, στο 0,86%, αν και οι ρευστοποιήσεις των γερμανικών ομολόγων περιόρισαν ελαφρώς το spread έναντι των ιταλικών στις 106 μονάδες βάσης από τις 108 μονάδες στη συνεδρίαση της Τρίτης (27 Απριλίου), το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανέβηκε αρχικά στο -0,20%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου με άνοδο περίπου πέντε μονάδων βάσης, για να κλείσει λίγο χαμηλότερο στο -0,23%.

Πληθωρισμίος

Η Danske Bank, επεσήμανε ότι το αρνητικό άνοιγμα της αγοράς κρατικού χρέους του ευρώ ήταν αναμενόμενο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αμερικανικές αποδόσεις κινούνται ανοδικά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Ο ίδιος αποδίδει την άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων στην προσμονή αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μετά δε τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν σταθερή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο.
Αντίθετα, το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία παρουσίασε απρόσμενη επιδείνωση, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των νέω κρουσμάτων Covid-19 και τους νέους περιορισμούς στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία «άνοιξε» εκ νέου το 15ετές της ομόλογο, αντλώντας 2,132 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης