Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Καταιγίδα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας - Οι αμερικανοί θέλουν μια εξαρτημένη Τουρκία – Νηνεμία σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Καταιγίδα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας - Οι αμερικανοί θέλουν μια εξαρτημένη Τουρκία – Νηνεμία σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
Για την Ελλάδα η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα υποχρεώσει την Τουρκία να είναι πιο προσεκτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
Σχετικά Άρθρα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και κόντρα στις προσπάθειες του πρώην αμερικανού Προέδρου Trump… η νέα διοίκηση του Προέδρου Biden κλιμακώνει την πίεση στην Τουρκία.
Αποκορύφωμα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 μια απόφαση όχι ιστορική αλλά πολιτική…
Προφανώς και οι αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται τι συνέβη πριν 106 χρόνια κάπου στον χάρτη που οι περισσότεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να προσδιορίσουν.
Οι αμερικανοί στέλνουν συνεχή μηνύματα στην Τουρκία και στον Erdogan τον τούρκο Πρόεδρο και εδώ ειδικά στην Ελλάδα πρέπει να δούμε τα κίνητρα, τις στρατηγικές και το κυριότερο εάν η καταιγίδα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα συνεχιστεί ή μετά την καταιγίδα θα έρθει η ηλιοφάνεια;

Οι άνεμοι έγιναν καταιγίδα

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία έχουν πλέον μετατραπεί σε μια σοβαρή καταιγίδα.
Επί εποχής Trump οι βαθιές πληγές που είχαν δημιουργηθεί με την Προεδρία Obama άρχισαν σε κάποιο βαθμό να επουλώνονται.
Με την προεδρία Biden οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας έγιναν πάλι τεταμένες με αποκορύφωμα με την πολιτική παρέμβαση των ΗΠΑ με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 23 Απριλίου προκαλώντας εκ νέου ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Εν τω μεταξύ, ο Biden έλαβε αυτήν την απόφαση αγνοώντας όλα τα αρχεία, ιστορικά γεγονότα, αναλύσεις παγκοσμίου φήμης ιστορικών όπως ο Bernard Lewis και ο Norman Stone, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ του 1948 και τις αποφάσεις του διεθνούς δικαίου.
Στην πραγματικότητα, δεν έδωσε καν προσοχή στους αμερικανούς καθηγητές συνταγματικού δικαίου, όπως ο Μπρους Φέιν, ο κορυφαίος δικηγόρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην εποχή του Reagan, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτό που συνέβη κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 σίγουρα δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία.
O Biden πήγε κόντρα και κατά του Αρμένιου Ορθόδοξου Πατριάρχη, ο οποίος στις 23 Απριλίου, δήλωσε:
«Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα του 1915 που βίωσαν και τα δύο έθνη ως πολιτικό υλικό».
Η υπόθεση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι η μια πλευρά, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, οι S400 από την Ρωσία, η Halkbank που συνδέεται με το Ιράν, τα προβλήματα με τους κούρδους του YPG που υποστηρίζουν οι αμερικανοί.

Ένας πολιτικός δεν μπορεί να αναγνωρίσει Γενοκτονία

Με βάση το διεθνές δίκαιο το μόνο νομιμοποιητικό όργανο που μπορεί να αναγνωρίσει ένα ιστορικό γεγονός ως γενοκτονία με νομικούς και όχι ιστορικούς ή πολιτικούς όρους είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση Biden;

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Biden να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων;
Το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ επηρεάζει τον Biden και την αντιπρόεδρο Harris , καθώς και την πρόεδρο της Βουλής Pelosi.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των Harris και Pelosi και της στήριξης που έλαβαν από την Εθνική Επιτροπή της Αρμενίας στην Αμερική (ANCA), μετά μάλιστα και από τα τραγικά γεγονότα στο Nagorno Karabakh όπου οι αρμένιοι ηττήθηκαν από του Αζέρους με την βοήθεια των τουρκικών drones.
To ζήτημα της Αρμενίας υπάρχει ως πολιτικό πρόβλημα από το 1981 επί εποχής της Προεδρίας Reagan
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ μετέτρεψαν το ζήτημα των S-400 σε στρατηγική εκβιασμού εναντίον της Τουρκίας, οι ΗΠΑ ασκούν συνεχή πίεση στην Τουρκία.
Ο Biden, ο οποίος είναι από τους πιο έμπειρους πολιτικούς στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ για σχεδόν 40 χρόνια ως γερουσιαστής και οκτώ χρόνια ως αντιπρόεδρος, γνωρίζει τις λεπτές ισορροπίες με την Τουρκία.
Επίσης γνωρίζει ότι η Τουρκία δύσκολα θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά από αυτό το γεγονός που για τους τούρκους έχει μεγάλη συμβολικότητα και σημασία.

Η «αναγνώριση» είναι μια απόπειρα τιμωρίας της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αυξήσει την αυτονομία της και να καταστεί περιφερειακή δύναμη.
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας επίσης δεν αρέσουν στους αμερικανούς, ούτε η παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη.
Οι αμερικανικές κυβερνήσεις θέλουν μια Τουρκία να εξαρτάται από τις ΗΠΑ όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το ενδιαφέρον στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συνάντηση Biden και Erdogan στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.
Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την επιθετική στάση τους ενάντια στην Τουρκία το χάσμα θα διευρυνθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αντι-αμερικανισμός

Η πλειοψηφία των Τούρκων διακατέχεται από αντιαμερικανικά συναισθήματα τα οποία εντάθηκαν με την εμπλοκή των τούρκων στον πόλεμο του Nagorno Karabakh.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Obama υπονόμευσε τη συμμαχία Τουρκίας - ΗΠΑ περισσότερο, παρά το γεγονός ότι έδωσε την ιδέα μιας «πρότυπης συνεργασίας».
Πράγματι, η περίοδος μεταξύ 2013 και 2016 ήταν μια ταραχώδης εποχή για την Τουρκία.
O μόνος που είδε τον Erdogan από διαφορετική οπτική γωνία ήταν ο Trump.
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο:
Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ εξελίσσεται και αναδύεται ένα νέο modus operandi, το οποίο συνδυάζει αντιξοότητες, ανταγωνισμό και συνεργασία.

Συμπέρασμα

Για την Ελλάδα η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα υποχρεώσει την Τουρκία να είναι πιο προσεκτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όμως όλα αυτά είναι η μια πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη πλευρά είναι ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να ισχυροποιηθεί περισσότερο ως περιφερειακή δύναμη μειώνοντας την εξάρτηση της από τις ΗΠΑ.
Στο ΝΑΤΟ αντιθέτως θέλουν την Τουρκία ενεργή στην Βορειοατλαντική συμμαχία και όχι αποστασιοποιημένη.
Είναι πιθανόν λοιπόν και οι ΗΠΑ παρά την κλιμάκωση να σταθμίσουν τα δεδομένα και να πετύχουν μια νέα ισορροπία σχέσεων και δυνάμεων με την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης