Τραπεζικά νέα

Eurobank: Προσφορές 1,25 δισ. στο κοινό ομόλογο 500 εκατ. με επιτόκιο 2% - Εισροές λόγω MSCI 130 εκατ

Eurobank: Προσφορές 1,25 δισ. στο κοινό ομόλογο 500 εκατ. με επιτόκιο 2% - Εισροές λόγω MSCI 130 εκατ
Οι νέοι τίτλοι αναμένεται να έχουν βαθμολογία Caa1 απο την Moody’s, Β απο την S&P και CCC απο την Fitch
Σχετικά Άρθρα
Στο 2% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο κύριο κοινό ομόλογο που εξέδωσε η Eurobank ύψους 500 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό 2,5 φορές ή 1,25 δισ. ευρώ.
Ο στόχος της έκδοσης είναι να ενισχύσει περαιτέρω την ρευστότητα της και με την χρήση swap να την χρησιμοποιήσει στην νέα τιτλοποίηση Mexico ύψους 3,1 δισεκ. ευρώ η οποία είναι 35% σε retail.

Aνάδοχοι της έκδοσης ήταν η Bank of America, ΒNP- Paribas, Ηsbc και UBS.
Οι νέοι τίτλοι αναμένεται να έχουν βαθμολογία Caa1 απο την Moody’s, Β απο την S&P και CCC απο την Fitch.


Στα 130 εκατ οι εισροές λόγω της αναβάθμισης στον MSCI

Στα 130 εκατ αντί 180 εκατ που είχαν αναφερθεί θα είναι τελικά οι εισροές στην μετοχή της Eurobank λόγω της αναβάθμισης της στις 11 Μαίου 2021 στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International.
Με βάση εκτιμήσεις η επίδραση της αναβάθμισης θα μπορούσε να οδηγήσει την μετοχή στην ζώνη των 0,82 με 0,85 ευρώ το μέγιστο που σημαίνει 3,1 δισεκ. ευρώ συνολική αποτίμηση.
Για το ορατό μέλλον δεν αναμένονται ουσιώδεις μεταβολές στην χρηματιστηριακή εικόνα της μετοχής της Eurobank.

Οι κινήσεις των βασικών μετόχων

Στην Eurobank το Fairfax με 31,71% είναι ο βασικός στρατηγικός επενδυτής ο οποίος εάν η μετοχή ξεπεράσει το 1 ευρώ είναι πιθανό να πουλήσει το 11% και να μειώσει το ποσοστό του στο 20%.
Το Capital κατέχει 5,13% ή 187 εκατ μετοχές ενώ το Helikon με 4,93% ή 180 εκατ υποχώρησε κάτω του ορίου 5%.
Να σημειωθεί ότι οι επόμενοι μέτοχοι κατέχουν μετοχές πέριξ του 2% με 2,5%.

Οι επόμενες κινήσεις - Το Φθινόπωρο η πώληση του 1,4% των μετοχών από το ΤΧΣ 

Η Eurobank σχεδιάζει την υλοποίηση της τιτλοποίησης Mexico ύψους 3,1 δισεκ. με στόχο να μειώσει τα NPEs στα 3,5 δισεκ. ή 9% και το 2022 στο 6%.
Μέσα στο Φθινόπωρο τελικά σε συνεννόηση με το ΤΧΣ και τον ESM θα πωληθεί το 1,4% που κατέχει σηματοδοτώντας την έναρξη διαδικασίας αποεπένδυσης από τις τράπεζες.
Η αποεπένδυση στην Eurobank δεν έχει τόσο πρακτική όσο συμβολική σημασία αλλά στην πράξη θα σηματοδοτεί την οριστική ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
Ως επόμενο σχεδιασμό θα μπορούσε και υπό συνθήκες χρηματιστηριακής ευφορίας και εφόσον η μετοχή βρίσκεται πάνω από 1 ευρώ, το Fairfax ο βασικός στρατηγικός επενδυτής να πουλήσει μέρος των μετοχών που κατέχει π.χ. το 11% και να μειώσει το ποσοστό του στο 20%.
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να απελευθέρωνε την διοίκηση ώστε να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2 δισεκ. π.χ. με προοπτική ανάπτυξη και μείωση του DTC από 4 σε 2,6 με 2,5 δισεκ. καθώς αύξηση 1 δισεκ. μειώνει την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 500 με 600 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης