Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γυρίζουν την πλάτη στον Erdogan οι τουρκικές τράπεζες - Δεν χρηματοδοτούν το Kanal Istanbul

Γυρίζουν την πλάτη στον Erdogan οι τουρκικές τράπεζες - Δεν χρηματοδοτούν το Kanal Istanbul
Η απροθυμία ορισμένων τουρκικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το έργο, καθιστά πιο πιθανή την κρατική και ξένη χρηματοδότηση
Σχετικά Άρθρα
Aπρόθυμες να χρηματοδοτήσουν το μεγαλεπήβολο έργο για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης (Kanal Istanbul) του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και των επενδυτικών κινδύνων εμφανίζοντας ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι ένα παγκόσμιο σύμφωνο αειφορίας που υπέγραψαν έξι από τις κορυφαίες τράπεζες της Τουρκίας, αποτελεί εμπόδιο στη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο ο Erdogan χαρακτήρισε το «τρελό του έργο» όταν το ανακοίνωσε πριν από μια δεκαετία.
Το κανάλι θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα προς τα βόρεια με τη Θάλασσα του Μαρμαρά προς τα νότια, διασχίζοντας 45 χιλιόμετρα (28 μίλια) μέσω ελών, αγροκτημάτων και πόλεων στο δυτικό άκρο της πόλης.
Ο Erdogan υποστηρίζει ότι το κανάλι θα προστατεύσει το Στενό του Βοσπόρου, το οποίο διασχίζει την καρδιά της Κωνσταντινούπολης, εκτρέποντας την κίνηση.
Ωστόσο, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, οι μηχανικοί και, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, οι περισσότεροι πολίτες, αντιτίθενται στο έργο για περιβαλλοντικούς λόγους, λέγοντας ότι θα καταστρέψει ένα θαλάσσιο οικοσύστημα και πόρους που τροφοδοτούν σχεδόν το ένα τρίτο του γλυκού νερού της πόλης.

Ανησυχεί η Ρωσία - Τι λένε οι τουρκικές τράπεζες

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει δείξει ανησυχία για το έργο για λόγους ασφαλείας, καθώς το κανάλι θα ανοίξει ένα δεύτερο πέρασμα προς τη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο φιλοξενεί έναν ρωσικό ναυτικό στόλο.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε μέρος στη χρηματοδότηση του Kanal Istanbul», δήλωσε ανώτερος τραπεζίτης.
«Μπορεί να προκαλέσει ορισμένα περιβαλλοντικά ζητήματα», πρόσθεσε.
Έξι τουρκικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Garanti Bank, Is Bank και Yapi Kredi, έχουν υπογράψει το πλαίσιο για τις υπεύθυνες τραπεζικές αρχές που υποστηρίζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Σίγουρα δεν θέλουμε να δώσουμε δάνειο σε αυτό το είδος έργου λόγω των περιβαλλοντικών ζητημάτων», δήλωσε ένας δεύτερος ανώτερος τραπεζίτης στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι υπογράφουσες τράπεζες πρέπει να συμμορφωθούν με το σύμφωνο αειφορίας που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 2019, το κόστος του καναλιού εκτιμήθηκε σε 75 δισεκατομμύρια λίρες - ή 13 δισεκατομμύρια δολάρια τότε - σε κυβερνητική έκθεση.
Η απροθυμία ορισμένων τουρκικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το έργο, καθιστά πιο πιθανή την κρατική και ξένη χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Erdogan.
Ερωτηθείς εάν οι τουρκικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Erdogan Ibrahim Kalin, δήλωσε στο Reuters ότι το έργο σίγουρα θα προσελκύσει επενδυτές και πιστωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης