Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Το Kanal Istanbul δεν έχει καμία σχέση με τη Συνθήκη του Μοντρέ

Erdogan: Το Kanal Istanbul δεν έχει καμία σχέση με τη Συνθήκη του Μοντρέ

Συνεχίζει να "διαφημίζει" το τεράστιο έργο και τη σημασία του ο Τούρκος πρόεδρος

Σχετικά Άρθρα

Το Kanal Istanbul δεν έχει καμία σχέση με τη Συνθήκη του Μοντρέ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Tayipp Erdogan την Τετάρτη, καθώς ανέφερε ότι το τεράστιο έργο πλωτών οδών στην άκρη της Κωνσταντινούπολης αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και θα φέρει μεγάλη ανακούφιση στην πόλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah.

Τι αναφέρει η Συνθήκη του Μοντρέ

Η συνθήκη του Μοντρέ είναι μια συμφωνία του 1936 που δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και ρυθμίζει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων.
Εγγυάται την ελεύθερη διέλευση μη στρατιωτικών πλοίων σε περιόδους ειρήνης και περιορίζει τη διέλευση ναυτικών πλοίων που δεν ανήκουν στα παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας και διέπει ξένα φορτηγά πλοία.
«Το Kanal Istanbul, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη Συνθήκη του Μοντρέ, θα φέρει στην Τουρκία μεγαλύτερη ανάπτυξη και ειρήνη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από την Άγκυρα.

Η κατασκευή και το κόστος

Ο Erdogan νωρίτερα αυτό το μήνα είχε αναφέρει ότι η Τουρκία παρέμεινε δεσμευμένη στη Συμφωνία, αλλά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αναθεωρηθεί στο μέλλον.
Η Τουρκία προχωρά με σχέδια επί χάρτου αυτή τη φορά για την κατασκευή του τεράστιου έργου Kanal Istanbul που θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα βόρεια της Κωνσταντινούπολης με τη Θάλασσα του Μαρμαρά στα νότια, παράλληλα με τον Βόσπορο.
Υπολογίζεται ότι κοστίζει πάνω από 75 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα μειώσει την κυκλοφορία στα στενά του Βοσπόρου, ένα από τα πιο πολυσύχναστα θαλάσσια περάσματα στον κόσμο, και θα αποτρέψει ατυχήματα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ετών και σκοπεύει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο που ενέχουν τα πλοία που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα μέσω του Βοσπόρου, ειδικά τα πετρελαιοφόρα.
Ο διαγωνισμός για το κανάλι θα πραγματοποιηθεί σύντομα, δήλωσε ο Erdogan νωρίτερα αυτό το μήνα προσθέτοντας ότι οι βάσεις για το έργο θα τεθούν το καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης