Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Kanal İstanbul": Το μεγαλεπίβολο σχέδιο Erdogan για παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ

Ο Erdogan τόνισε πως από τα Στενά του Βοσπόρου θα περνούν μόνο τα πλοία ξηρού φορτίου, ενώ όλα τα υπόλοιπα, θα περνούν από την διώρυγα της Κωνσταντινούπολης όπου δεν έχει καμία ισχύ η συνθήκη του Μοντρέ
Αλλαγή στο καθεστώς διέλευσης των στενών θέλει να επιβάλλει ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNN.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησής του από τα Στενά του Βοσπόρου θα περνούν μόνο τα πλοία ξηρού φορτίου ενώ όλα τα υπόλοιπα πλοία, θα περνούν από την διώρυγα της Κωνσταντινούπολης όπου εκεί δεν έχει καμία ισχύ η συνθήκη του Μοντρέ.
"Η Συνθήκη του Μοντρέ αφορά και δεσμεύει μόνο τα Στενά.
Η Διώρυγα είναι εκτός της Συνθήκης του Μοντρέ.
Η Συνθήκη του Μοντρέ μαζί με τα Στενά είναι ιστορία”, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
«Σκεφτείτε χρησιμοποιούν τα Στενά και δεν υπάρχει όφελος.
Όμως με το Καναλ Ιστάνμπουλ (διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) θα δημιουργηθούν δικαιώματα, όπως συμβαίνει και στη διώρυγα του Σουέζ.
Εμείς θα προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα μειώσει την κίνηση στο Βόσπορο.
Από τα Στενά του Βοσπόρου θα περνούν μόνο τα πλοία ξηρού φορτίου.
Η Συνθήκη του Μοντρέ αφορά και δεσμεύει μόνο τα Στενά».

Τι ορίζει η Συνθήκη του Μοντρέ

Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Τα συμβαλλόμενα Μέρη της συνθήκης (όπου συμβαλλόμενα μέρη είναι τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας: Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία) αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν την αρχή της ελεύθερης διέλευσης και ναυσιπλοΐας δια θαλάσσης στα Στενά: «εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, με τη μέρα και τη νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία με οποιοδήποτε είδος φορτίου».
Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.
Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών.
Επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού.
Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης